SAÇ

Erkeklerde saç kepeği neden olur? Nasıl geçer?

Kepek nedir? Neden olur?

Saç kepeği , sakal kepeklenmesi, cilt kepeklenmesi… İnsan vücudu birçok farklı sebepten cilt kuruluğu ve deri dökülmesi sorunları yaşar. Tüm bunlara kepeklenme diyoruz. Kepek; cilt ve saç sağlığı sorunudur. Kepeğin asıl nedeni; saç derisinde kendiliğinden oluşan bir mikrop yani Malassezia globosadır. Kepek can sıkar, kişiyi bakımsız gösterir. Hatta koyu renkli elbiseler giymenizi bile etkiler. Kepeklenme bir sağlık sorunudur. 

Saç kepeği neden olur?

Saç kepeği, şu üçünün sonucudur: Yukarıda bahsettiğimiz mikroplar, sebum (doğal yağlarımız) ve hassas saç derisi. Bunlar temel fiziksel sebeplerdir. Bir de stres, yanlış saç bakımı ve temizleme, ya da doğru temizlememe (örn: yüksek sıcaklığa maruz kalma vb.) kimyasallara aşırı maruz kalma, stres dönemleri, ilerleyen yaş, cilt dengesinde bozulma, vücuttaki hormonsal değişimler, alerjiler, mantar vb. hastalıklar, egzama, çevresel etkiler… Tüm bunlar saçta kepek sebebidir.

Saç kepeği belirtileri neler?

Kaşıntı ve kızarıklık oluyor, elleriniz sürekli saçınıza gidiyorsa bunlar saç kepeği belirtisidir. Zaten saçta kepek kendini belli eder, omuzlarınıza ve kıyafetlerinizin yakasına kepek dökülür.

Erkeklerde saç kepeği sebepleri

Saç kepeği sorunu erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülür. Yapısal olarak erkek saçı daha çok kepeklenmeye yatkındır. Elbette bir diğer sebebi de erkeklerin kadınlar kadar saç bakımlarına ve saç besleyici ürünler kullanmaya hevesli olmamalarıdır. Bu noktada Sağlıklı Saçlar İçin Temel Bilgiler adlı makaleye de ayrıca göz atabilirsin! Ancak; asıl konumuz olan “erkeklerde saç kepeklenmenin diğer sebepleri” ise şunlardır:

Kepeklenmenin sebebini biliyor musun?

Saç derisindeki sadece kozmetik bir sorun değil bir sağlık problemidir demiştik. Yukarıda birçok sebep sıralamıştık. Özellikle cilt hastalıkları gibi sebeplerden dolayı saç kepeği ısrarla geçmiyor olabilir, böyle durumlarda sorunu belirlemek için bir dermatolog ya da alanıyla ilgili bir doktora muayene olmak önemlidir. Erkekler maalesef bu sorunları ve belirtileri pek ciddiye almazlar. 

Saçları çok ya da az yıkamak kepek sorunu

Saçlarınızı sıcak suyla değil ılık suyla yıkamak saçta kepek sorunlarını azaltır. Yıkadıktan sonra aşırı fönlemeye maruz bırakma, saç düzleştirici cihazların yanlış kullanılmasıyla saçların daha çok kırılması, saç derisinin aşırı uyarılması, deride kuruma ve uçlarda kırılmaları da tetikler. Saçların canlanması için bu iyi bir tatil olacaktır. Saça normal davranmanız, ekstra çabalara girmenize gerek yoktur. Saç kısaysa, kendi de kurur. Aşırı şampuan kullanımı saç derisini kurutur pullanmasını tetikler. Aksine saçı az yıkamak da kirlerin saç derisinin dengesini bozar, doğrudan kepeklenmeye sebep olur. 

Saçları kurutmamak da saçta kepek yapar

Not: Saçları fönleme ile kurutmak pek önerilmese de en azından bunu her mevsimde yapmayı da önermiyoruz. Saç yeterince kurutulmaya ihtiyaç duyar. (En azında saçlarınız çok kısa değilse!) Ancak saçları gereğinden fazla kurutmama ısrarı da olası mantar enfeksiyonuna sebep olabilir. Buna dikkat etmekte ve dengeli davranmakta fayda var. Banyo ve duş sonrası saçları sıcağa çok maruz bırakmadan kurutmak saç kepeği sorununu azaltacaktır.

Erkekler saç nemlendirmeyi unutur

Erkeklerin kadınlar kadar saçlarına özen göstermemeleri özellikle saçı nemli tutma aşamasında tavan yapar. Fakat bu saç derisi sağlığı için önemli bir aşamadır. Saç derisi de tüm vücut derisi gibi nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Kuru kalan cilt pul pul olur, bu saçta derisinde de böyledir. Saç bakım yağları, saç kremleri, saç şekillendirici ve banyo sonrası kullanılan koruyucu spreyler saçları nemlendirirken saç derisini de nemli tutar. Nemlendirme yetersiz olursa saç kepeği ortaya çıkar.

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021