SAKAL BAKIMI

Sakal ve koronavirüs ilişkisi

Sakal ve koronavirüs ilişkisi

Koronavirüsle yatıp koronavirüsle kalktığımız pandemi döneminde kişisel hijyen konusunda birçok önlem ve uyarıyla karşılaşmışsınızdır. Konu kişisel hijyen olunca, saç,bıyık, sakal ve koronavirüs ilişkisi de merak ediliyor. Hal böyle olunca içlerinde en çok merak edilen ise tabii ki sakal ve koronavirüs ilişkisi oluyor. Tabii sakalı olan erkekler için bu korku ve ön yargılara da sebep olabiliyor. Şöyle ki; Sakal korona virüste risk oluşturur mu? Koronavirüs sakaldan bulaşır mı? Saç, sakal, bıyık virüs taşır mı? İşi ilerletip sakal stiliniz koronavirüs açısından risk yaratabilir mi gibi soruların cevapları merak ediliyor. Biraz derleme yaptık.  Görüşler farklı, efsaneler almış yürümüş. Öncelikle söyleyelim; Sakalı olan olmayan herkes için risk her zaman var. 

Sakal ve koronavirüs ilişkisinde görüşler farklı

Bilim insanları da farklı açıklamalarda bulunuyor. Örneğin; Covid-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Füsun Eyüboğlu, sakalda damlacıkların olabileceğini, damlacık yoluyla enfeksiyon yayabileceğini söylerken, Prof. Oğuz Özyaral ise, saç ve sakal, bıyık vb. kıl yapılarının içinde yaşayıp çoğalan ya da gelişen bir virüs henüz literatürde yok diyor. Yani bir risk her zaman var ancak bu sadece sakaldan dolayı değil. 

Eyüboğlu, “Sakalı çok olan kişilerde tozdan ziyade damlacıklar o sakallı bölgede daha fazla kalabilir; ama bununla ilgili yapılmış bir çalışma vardır diyemem. Teorik olarak sakal, damlacıkların o bölgede daha fazla kalmasına sebep olabilir. Örneğin kişinin eli sakalına değdikten sonra elini ağzına ya da burnuna götürdüğünde yine enfeksiyonu yayabilir” diyor. Özetle kişisel temizlik ve önlemlere güvenmemeliyiz, riske girmeye gerek yoktur diyor. 

Mesleğiniz artı risk grubunda mı?

Sakal ve koronavirüs ilişkisine bakarken meslekler üzerinden ilerlemek de gerekiyor. Sizin mesleğiniz ne? Örneğin İngiltere’de Southampton Hastanesi’nde çalışan erkeklerin, (özellikle hemşire ve doktorların) virüsün yayılmasını durdurmayı kolaylaştırması için erkek personele sakallarını tıraş etmelerini istemiş. Bunun sebebi ise kullanılan yüz maskelerinin sakalı olan kişilerin yüzüne tam oturmaması ve bunun getireceği riskler. Evet bu uç bir örnek olsa da en azından mesleğinize göre bu kararı verebilirsiniz. Hastane ayrıca personellere, hangi tip sakal modellerini kullanabileceğine dair bir e-posta göndermiş. (Görsel aşağıda) (Haber kaynağı da şu)

 

Kişisel temizliğinize dikkat ediyorsanız bu riskleri olabildiğince azaltıyorsunuz, risk elbette hiç yoktur diyemeyiz ancak her zaman olduğu gibi kişisel temizlik, (buna sakal – saç – bıyık hijyeni de giriyor) bugünlerde daha da önemli hale geliyor. LÜTFEN, Sakal sıvazlamayı bırakın! 

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Şenel Yediyıldız ise ellerin asıl risk oluşturduğunu ve sakalın da ellerle dolaylı olarak risk oluşturduğunu belirtiyor. Yediyıldız, “El nasıl mikropla temas ediyorsa, bıyık, sakal, saç da mikrobu bir süre tutuyor belki. Ama asıl önemli olan burada eller. Çok da panik yapacak bir durum değil.” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü sakal ve korona virüs ilişkisine ne diyor?

Dünya Sağlık Örgütü sakal ve koronavirüs meselesi hakkında olası riskler için bir önlem almış ve sakallı erkekler için özel maskeler geliştirmiş. Tabi bunu Türkiye’de bulabilir miyiz, emin değiliz.  Bu kişilerin bu tür maskeleri kullanılması öneriliyor. Covid-19’lu bir hastayla temas eden ya da etmeden önce sakalı olanların, sakalına uygun bir maskeyi kullanması daha uygun olacağı söylendi. 

Prof. Dr. Oğuz Özyaral, saç sakal veya herhangi bir kılın içinde yaşayıp gelişen bir virüsün henüz literatürde olmadığını, “Birisi saç ve sakal kestirmeyi kafasına koyup, bunu sosyal medyadan yazdıysa uyduruyor. Korona virüs üst solunum yoluyla yani ağız ve burundan gelip akciğerlere doğru iniyor. Herkesin bağışıklık sistemi farklıdır, tutunur veya tutunamaz. O yüzden herkesi tehlike olarak görüp mesafeyi korumak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüsten korunmak için sakalı kesmeye gerek var mı?

BBC’nin haberine göre ise, Hayır! Virüsten korunmak için sakalınızı kesmenize gerek yok. ABD sağlık yetkililerinin daha önce sakallar ve nefes alma teknikleriyle ilgili hazırladıkları bir grafiği kullanarak ‘sakalları kesmenin virüsten korunmanın bir yolu’ olduğunu söyleyen yalan haberler yapılmış. Nijerya’da Punch adlı gazete manşetinde “CDC (Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) uyarıyor, koronavirüsten korunmak için sakalınızı kesin” ifadeleri yer almış ancak koronavirüsten korunmak için sakalın kesilmesi tavsiyesinde bulunmuyor.

Sakal coronavirüs açısından risk unsuru mudur?

Sakal ve koronavirüs ilişkisi açısından açıklamalar ve uzmanların söylediklerini değerlendirdiğimizde, eğer sakal, bıyık, el hijyenine çok dikkat ediyorsanız bu riski azaltabilirsiniz. Zaten kimse de virüs sadece sakaldan bulaşır demiyor. Hasta biriyle temas yaşarsanız vücudunuzun her kısmı, buna sakallar da dahil virüse maruz kalabilir. Önemli olan sosyal mesafe ve kişisel hijyen kuralına uymak. Bugünlerde sakallarınızı daha sık, sabunlayıp, şampuanlayarak, #evdekal uygulamasına dahil olarak azaltabilirsiniz. Yani Lionel Messi sakalını boşa kesmiş olabilir! 😀

Diyelim ki sakalınızda koronavirüs var!

Sakala damlacık ya da başka bir şekilde virüs yerleştiğini düşünelim. Virüs ayaklanıp ağzımıza, gözümüze, burnumuza yürümez. (Siz, virüs ağızdan girince akciğere gitmesin, hızlıca mideye gitsin orada ölsün diye bol su için diyenlere bakmayın) Elinizi sürekli sakalınıza götürürseniz, o eli de ağzınıza, gözünüze, burnunuza götürürseniz… Evet, sakaldan virüs bulaşır. 

not: Sakal ve koronavirüs ilişkisini incelediğimiz bu makalede sakal.com.tr olarak farklı kaynaklardan bilgiler derlenmiş ve uzmanların görüşlerinden alıntılara yer verilmiştir. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021