SAKAL BAKIMI

Sakalım Neden Yavaş Uzuyor?

Şunu baştan bir söyleyelim: Bir sakal ayda ortalama sadece yarım inç. (0,5) uzar. Yani belirli bir sürede uzaması ve belli bir hızda uzaması da aslında normal durumlardır ancak bazı olağan dışı durumlarda bu daha yavaş olabilir, aksine daha hızlı da uzayabilir tabi ki, olmaz – daha hızlı uzamaz diye bir kaide yok. Bunu baştan belirttiğimize göre Neden Sakalım Yavaş Uzuyor ? sorusunun olası sebeplerini sıralayalım. 

Sakalım neden yavaş uzuyor? Sebepleri neler olabilir?

İlk kural: Sakal uzatma konusunda çoğu erkek gibi sabırsız mısınız, değil misiniz bunun ayrımına varmak gerekiyor. Bunun için de şunu bilmek gerekiyor. Yukarıda da hatırlatmıştık, bir sakalın büyüme hızının yavaş olduğunu düşünmeden önce, normal şartlarda ayda ortalama yarım inç (0,5) uzadığını hatırlamak. Bunun dışında daha olağan dışı bir durum varsa o zaman diğer sebeplere de bakmakta fayda var. 

Sakalın uzamasını yavaşlatan sebepler

Bir sakalın yavaş uzamasının olası sebepleri şunlar olabilir:

Sakalın beslenmeyle ilgisi

Sakal uzamasını destekleyen, sakal büyütmeyi destekleyen şekilde beslenmemek! Sakal ve diğer kıllarımız vücutta ekstra enerji (kalori) ve protein gerektirir ki olağan değerde çıkma seyrini göstersinler. Hormonlar yeterli düzeyde salgılansın, sakal çıksın değil mi? Beslenmeyi gözden geçir. 

Bunun üzerine peki su içiyor musunuz? diye sormuyoruz bile artık! Bol ve düzenli su için. 

Sakalın vitamin ve minerallerle ilgisi

Ey erkekler! Testosteron seviyemizle de ilgili bu sakallar tabi, bunları da kontrol etmekte fayda var. Ayrıca bundan bağımsız olarak beslenmeye ve yaşam şeklinize göre mineral ve gerekli vitaminleri yeterince aldığınıza emin misiniz? Vücutta birçok fonksiyon doğru ve olağan değerde çalışmaya devam etmek için vitamin ister, mineral ister… Biliyorsunuz sakallar da bu arkadaşları çok sever. B Vitamini, E, A, D, K2 gibi vitaminler sakalı ayağa kaldırmaya vakıf olanlardır. Bilginize. Magnezyum, Çinko, bor, kalsiyum, selenyum açısından zengin gıdalara gömülün! Tabi bir de Biotin demiştik. H ve B7 vitaminleri. Ona da şuradan bakabilirsiniz: Biotin Faydaları Neler? Biotin (H Vitamini) Nedir? 

Sakalın hormonlarla ilgisi

Diğer sebeplerden biri de hormonlar ve hormonların çalışma düzensizliğidir. Yani bir üst satırda hormonları düzenleyen ve dengeleyen vitaminlerdir demiştik ama hormonların düzensizliği ve değişiklikler de doğrudan erkek kılları: sakalları etkiler. Sakal konusunda hormonlarımıza göz atarken DHT VE Testosteron hormonlarını da konuşmak gerekir.
Sakal büyümesinde düzensizlikler ve yavaşlamalar olmuşsa, bunun farkındaysanız, bir olasılık da bu iki hormonun dengelerine ve düzenlerindeki değişikliklerdir. Düşüş yaşanmıştır. 

Sakal ve yaşam biçimi doğrudan ilgili

Yaşam şekliniz de sakallarınızı yavaşlatabilir. Mesela; kilo alma, uykusuzluk, sürekli yorgunluk ve yetersiz beslenmeye bağlı dengesizlikler, yaşlılık, spor yapmamak, stres… 

Çok uzamış bir sakal uzamasını yavaşlatır mı?

Bir sakal çok çok çok uzadığı evrede de uzamasını yavaşlatabilir. Sakal da saçlar gibi telojen faza yani dinlenme fazına geçmiş olabilir. Bu durum da sakalın yavaş uzamasına ve uzamasının anlaşılmasını zorlaştırıyor olabilir. Yani uzun sakal daha yavaş uzayacağı gibi uzadığını da fark etmiyor olabilirsiniz. Bu da normal bir durumdur. Sakal da belli bir uzunlukta sonra farklı büyüme fazına geçmiş olabilir. Normaldir. Bunu dert etmeyin ama tabi bu evrede sakal bakımını ihmal etmemek de ayrıca fayda var. 

Doğru sakal bakımının sakal uzamasına etkisi

Bakım demişken sakal bakımını nasıl yapıyorsunuz? Sakala nazik davranıyor musunuz? Büyümesini kolaylaştıran zeminde misiniz, yoksa sakalı har vurup harman mı savuruyorsunuz. Örneğin çok fönlemek ya da çok yıkamak da doğru değil, biliyorsunuz. Sakal bakımı ideali ve rutinini oluşturmadınız mı? Bir alışkanlık edinin ve sakalınızı bu yöntemlere alıştırın. Sakal ilgi bekler demiştik. Sakalı zırt pırt taramak yerine düzenli olarak taramak, fırçalamak, bakım yağları ve serumlarla arayı iyi tutmak, temiz ve nemli bırakmak etkili yöntemlerdir. Serumlar kıl köklerini ve cildi (kan akışını hızlandıran) uyaran ürünlerdir, sakal uzamasını hızlandırır. Deneyebilirsiniz.

Sakal Bakımı Nasıl Yapılır?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021