SAKAL BAKIMI

Sakal Uzatmak Ne Kadar Sürer?

Sakal uzatmak istiyor olabilir veya daha önce hiç sakal uzatmamış da olabilir, hatta tam anlamıyla sağlıklı bir sakal uzatma evresinin ne kadar sürdüğünü de merak ediyor da olabilirsiniz. Hemen açıklayalım! Sakal uzatırken neler yapmak gerekiyor derseniz her şeyden önce ilk kural: “sabırlı olmak” diyebiliriz. Sağlıklı bir erkeğin normal şartlarda sakalları ayda yarım inç uzar. O da ortalama 1.27cm’e denk gelir. Bu küçük bir değer olsa da sakal için ideal bir uzunluktur. Ortada gözle görünmekten ötede dikkat çeken ve kendi başına fark edilen uzunlukta bir sakal ise yine normal şartlarda en az 2 – 4 ayda uzar. 

Sakalın Uzamasını Sağlayan Nedir?

Testosteron ve özellikle DHT hormonları, diğer uyarılan tüm Androjenler, genetik sebepler sakalın oluşma, gelişme, uzama evrelerinde en etkili kaynaklardır. Ayrıca dışarıdan farklı müdahalelerle, sakal bakımı, sakal serumları, sakal güçlendirme, sakal ve cilt bakım yağları, hormon tedavileri uzamayı ve sakal gelişmesini sağlayan yöntemlerdir. 

Sakal Uzatmak – Testosteron – DHT Hormonu ve Androjenler

Sağlıklı ve güçlü sakal tellerine kavuşmak hiç de zor değil! Sağlıklı bir sakal uzatmak her şeyden önce düzenli sakal bakımı ve sakal temizliği gerektirir. Bunu sık sık söylüyoruz ama sadece temizlik ve bakımla sakal da uzamıyor. Evet, uzatma evresinde sakalla ilgilenmek önemli ancak; sakal uzatma evresi ve sakalın uzama hızı; kişinin sağlığı, genetik yatkınlığı, beslenme şekli, yaşı (en verimli yaşlar 20’li, 30’lu yaşlardır.) ve bazı hormonlara göre farklılık gösterir. Örneğin bu hormonlardan en bilineni, sakal uzatmak meselesini de ilgilendiren Androjenlerdir. Androjen: İnsanlarda cinsel farklılaşmayı başlatan ve erkek fiziksel özelliklerini (seste kalınlaşma, vücutta sakal-bıyık oluşumu gibi) gelişmelerden sorumlu hormonlardır. Testosteron ve daha önce bahsettiğimiz DHT hormonları da bunlardandır. DHT hormonu: Dihidrotestosteron, yani DHT hormonu erkek vücudunda bulunan testosteron hormonu tarafından üretilen bir kimyasaldır. DHT hormonu, büyük oranda testosteronun çevre dokularında bulunan bir enzimle oluşur. 

Hızlı Sakal Uzatmak Mümkün mü?

Sakal ne kadar hızlı büyür ki? Hızlı sakal uzatmak mümkün müdür? Sorusunun cevabını tahmin etmek pek kolay değil ve basit bir cevapla eğer hormon tedavisi gerektirirse belki bu anlamda bir hızlandırma mümkündür diyebiliriz. Örneğin Trichogen’nin sakal gürleştirme üzerinde etkileri olduğu da bilinmektedir. “Trichogen nedir?” derseniz; Trichogen, sakallar için de gürleştirici, yeni sakal teli oluşumunda da etken bir bileşendir. Trichogen zayıf sakal köklerinin, dökülmüş olanların, henüz çıkamayan kılların (sakalların) veya daha evvel dökülmüş olan sakalların tekrar oluşmasında, sakal köklerinin güçlenmesinde de etkilidir. Sakal oluşumunu hızlandırır. Trichogen içeren sakal bakım ürünleri hem sakalları  hem de sakal kökleri bulunan cildi onarır. Öte yandan bu noktada da söylememiz gereken; sakal uzatmak yine yaşla, genetik mirasla ve ırksal özelliklerle değişkenlik gösterir. (Bkz: Trichogen Nedir? Sakala Etkileri Nelerdir?)

Sakal Uzatmak Sağlıklı

Sakal uzatmanın bilimsel faydaları konusunda daha önceki makalelerde de olduğu gibi zaman zaman bahsederiz. Sakal uzatmanın sağlık için faydalı olduğunu da söyleyelim. Sakal, erkeklere estetik ve güçlü bir duruş katmasının yanı sıra sakalın sağlık için de faydaları var. Burada sakal uzatmak sadece karizmaya etkisinden, sosyalleşmekten ya da farklı görünmekten başka sağlık açısından da faydaları mevcut. Nelerdir derseniz: SAKAL UZATMA SAĞLIK İÇİN FAYDALI MI? adlı makaleden fikir edinebilirsiniz. 

Yukarıda sakal uzatmak başlığı altında farklı noktalara değinmişken daha önce sakal uzatma aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri yazdığımız SAKAL UZATIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ adlı makaleye göz atmanız faydalı olacaktır. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021