SAKAL BAKIMI

Sakal yıkama | Cilt tipine ve sakal tipine göre

Sakal yıkama

Yüzün düzenli ve iyi yıkanması, ölü deri ve ciltteki kirlerin temizlenmesi için gereklidir. Bu işlem sakal yıkama ile tamamlanmalıdır ancak yıkamak da sadece sakal bakımı için yeterli değildir. Sakalı yıkayarak temizleyebilirsiniz ancak kurumasına ya da matlaşıp kırılmasına da engel olmalısınız. Sakal bakımı ve sağlığı için sakal için üretilmiş, nem dengesini koruyan temizleyiciler (örn: sakal şampuanları ve sabunları) kullanmalısınız. Sakalı temiz ve sağlıklı tutmak, insanların size bakışını değiştirebilecek veya bozabilecek bir etkendir. Üzgünüz. Bakımlı ve iyi görünmek için de sadece yüzünüzü yıkamak yeterli değildir. Sakal uzatacaksanız sakal ihmale gelmez.

Neden sakal şampuanı ya da sakal sabunu kullanmalıyım?

Sakal, sakala uygun bir temizleyiciyle yıkanmalı diyoruz ama neden? Örneğin sakal şampuanı ile yıkama yapmak cildin ve temizleyicilerin pH seviyesi ve uyumuyla ilgilidir. Örneğin saç şampuanları genellikle gereğinden fazla kurutur. Nedeni şampuanların asitlik oranı bakımından yüksek olmasıdır. Tabi şampuanlar da cilt tipine göre seçilmelidir ki yağlanma ve kuruma gibi sorunları engellesin. 

ÖNERİ: Yüz her gün yıkanır ancak sakal her gün yıkanmaz. Vücut sakallarımızın sağlığını koruyan doğal bir yağ üretir, her gün sakallarınızı yıkarsanız, sakalın ihtiyaç duyduğu yağları azaltırsınız bu da cilt ve sakal sorunlarına sebep olur. Haftada 2-3 kez idealdir.  

Sakal şampuanları ve sabunlarındaki asidik oran ve etki daha azdır. Sebumu cilt ve sakal üzerinden kazımazlar. Hafif asidik şampuanlar, sakalın dış tabakasını sertleştirerek sakallarda daha iyi çalışır. Sebum dengesini koruyan sabun ve şampuanlar sakal için daha faydalı olur. Sakalda parlaklık etkisi kalırken, kuruluk ve matlaşma gibi sorunları da engeller aynı zamanda sakal şampuanları sakaldaki dolaşıklıkları da bu yönüyle engeller. Bu size, bitişik tellere dolanmayı başaramayan hafif parlak bir sakal görünümü sağlar. 

Cilt tipine göre sakal yıkama nasıl olmalı?

Sakal yıkama cilt tipine göre yapılmalıdır. Tamam da nasıl? Yukarıda bahsettiğimiz sebum dengesini de işin içine katmak gerekiyor. İki temel öneriyle bunu ayırt edebilirsiniz.

  • Yağlı ciltler: Sakalınızı daha sık yıkamalısınız. Cilt asitliği tolere edebiliyorsa bunu günlük olarak da yapabilirsiniz. Ancak çok yıkamak da sebumu azaltacağından bazı ciltler daha çok sebum da üretebilir. Tabi bu aynı zamanda sivilcelerden daha kolay kurtulmak için iyi bir yöntem olabilir.
  • Kuru ciltler: Normal aralıkta sakal yıkama için önerilen sayı haftada 2-3 kezdir. Bu, cildinizi pul pul veya çatlak olacak kadar kurutmamanızı sağlamak içindir. Fazlası cilt ve sakal kuruluğuna sebep olur. Temiz olayım derken sebumu kurutmaya gerek yok değil mi?

Sakal tipine göre sakal yıkama nasıl olmalı?

Kalın telli ve ince telli sakal tipi için sakal yıkama önerisi şu şekildedir: 

  • Kalın sakal tipi: Kalın sakal daha kuru görünür. Sebum yeterli derecede emilir ve sakalda yağlı bir görünüm olmayabilir. Kıvırcık sakalı olanlar sakallarında daha sık kuruluk sorunlarıyla karşılaşabilir. Sakalınızı nemli tutmak için üç günde bir yıkamayı deneyebilirsiniz.
    ÖNERİ: Sakal bakım yağları ve balsamlar gibi nemlendiricilere de şans tanıyın.
  • İnce sakal tipi: Kalın sakalların kuruluk sorunlarının aksine, ince sakal tipine sahip olanlar daha yağlı bir sakal görünümüne sahiptir. Daha çabuk yağlanan sakallar kabarık ve dolgun görünmez ancak daha bakımsız görünebilir. Bunun için daha sık yıkamak belki sakalların dolgun görünmesini sağlar ancak sakal yıkama işlemi ne kadar fazlaysa sakal bakım yağları ve kremler ile nemlendirmek de sakala bakım sağlar.

sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021