ERKEK BAKIM

Çevre dostu kişisel bakım alışkanlıkları kazanmak

Çevre dostu kişisel bakım ürünleri

Kullandığınız erkek bakım ürünleri ve yaptığınız kişisel bakım yöntemleri yeterince çevreci mi? Kullandığınız ürünlerdeki plastikler ve geri dönüştürülen materyallerin oranı ne kadar? Bunu konuşmak kolay ama uygulamak biraz uğraş ve dikkat gerektiriyor, burası kesin. Bedeninizi temizlerken ya da ona bakım yaparken toprağı çevreyi kirletmek ne kadar doğru? Unutmayın kirlettiğimiz çevrede yaşıyoruz. Peki çevre dostu kişisel bakım ürünleri ve yöntemleri nelerdir? 

Erkekler olarak kadınların banyo rafları ve kozmetik dolaplarındaki çeşitliliğe yetişemesek de erkekler de birçok farklı amaca yönelik kişisel bakım ürünleri kullanıyoruz. Erkeklerin banyo dolabının bir bölümünde bazı gerekli ürünlere ve bakım malzemelerine sahip olduklarına da şüphe yok. Gençler mağara devrinde yaşamıyoruz değil mi? 🙂 Neyse şaka bir yana diğer her şey gibi kişisel bakımın da olabildiğince çevre dostu olmasını sağlamak için günlük hayatınızda alışkanlık edineceğiniz şeyler var. Bunun bir sonu var mı? Yok… Bir gün  günlük bakım rutininiz tamamen çevre dostu olana kadar devam!

Ambalajları yeniden kullanmak

Bir erkek yılda, neredeyse tamamına yakını plastikten üretilmiş onlarca krem, şampuan, diş macunu, deodorant vb. birden fazla temizleyici şişesi kullanabilir. Ne yapılabilir? Şampuan kapları ya da kapaklı krem kaplarını yeniden kullanabilecek alanlar bulun. Çöpe atılmayan ve evde işe yarayan her ambalaj işe yarıyor demektir. 🙂 Diğer yöntem de israf etmeden planlı kullanmak. Tabii ki kullandığınız üründen vazgeçemiyorsanız israfı azaltmanın bir yolunu bulmak da belki sizi iyi hissettirebilir. En olmadı bu kapları cam – şişe – plastik – metal gibi materyallerine göre ayrıştırıp çöpe atmamak ve geri dönüşüm kutularına ulaştırmak en doğru yöntem olabilir.

Sıfır atık bakım ürünleri kullanmak zor mu?

Sıfır atık nedir? Sıfır Atık; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi ya da minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim davranışıdır. Sıfır atık kavramıyla ilgili bir okuma için şu linke de ayrıca göz atabilirsiniz. 

Paketleri ve ambalajları yeniden farklı amaçlar için kullanmayı önerdik ancak bu da sınırlı bir yöntemdir. Geri dönüştürmenin yollarını düşünmek ve bulmak her zaman yaratıcı çözümler sunmayabilir. O zaman kişisel bakım yaparken çevre dostu alışkanlık kazanmak için çevreci üretilmiş sıfır atık ürünleri arayabilirsiniz. Biraz maliyetli olsa da kullanım ömrü ve çevre dostu olması diğer artı değerlerdir. Cam ambalajlı ve dönüştürülebilir atıklarla ambalajlanmış, içerik olarak çevreci bileşenlerden üretilmiş ürünler aynı zamanda sağlığınız için de doğru ürünlerdir.

Duşta tıraşta diş fırçalarken sudan tasarruf edin

Bir kişi banyo yaptığında çok fazla su ve enerji harcanır. Banyo sayısını azaltıp duş sayısını artırmak hem ekonomik hem de çevre açısından temiz bir adım olacak. (İkisinin ayrımını daha önce şurada uzun uzun yazmıştık: Banyo ve duş arasındaki farklar neler? ) Buna rağmen halen önemli miktarda su israfı da devam ediyor olabilir. Su kullanımını azaltan bir duş başlığı satın almak iyi bir yöntemdir. Tasarruflu duş başlıkları genellikle yüksek basınçlı su püskürtür. Duş vaktinizi belirli bir süreyle sınırlandırmak da diğer bir iyi yöntem.  Duşta geçirdiğiniz belirli bir süre sonra sizi uyaracak bir zamanlayıcı ayarlayabilir, buna alışabilirsiniz. Ayrıca bölgesel temizlik anlarında suyu kapatmak da bir yöntem tabi… 

Kullan-at plastikleri azaltın

Tek kullanımlık plastikler ya da bu ürünün kendisi de olabilir. Örneğin, tek kullanımlık tıraş bıçakları çoğunlukla plastikten yapılır. Bunu uzun süreli kullanmak da mümkündür: Tıraş bıçağını değiştirerek aynı tutuş sapıyla kullanmak gibi ama metal ve uzun süreli kullanıma uygun tıraş bıçakları daha çevreci bir tercih olur. Ayrıca tek kullanımlık tıraş bıçakları yerine elektrikli tıraş makinesi de satın alabilirsiniz. Kişisel bakım alışverişi yaparken plastikten veya biyolojik olarak parçalanamayan diğer maddelerden yapılanları daha az tercih edebilirsiniz. 

Diş fırçaları

İnsanlar diş fırçalarını 3 – 6 ay arasında bir değiştirirler. (Umarım değiştiriyorlardır(!)) Kaba bir hesapla bu milyonlarca plastiğin doğada bir başına dolaşıma çıkması demektir. Bildiğiniz gibi, plastik binlerce yılda parçalanır, daha doğrusu parçalansa da mikro düzeyde bu plastik diş fırçalarının parçaları milyonlarca yıl toprakta kalacak demektir. Yine biz insanlar da dahil diğer eko-sistemlere de zarar verebileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, bir bambu diş fırçası ya da farklı ağaçtan üretilen, misvak vb. fırçalar kullanırsanız, fırça başlığını her üç ila altı ayda bir değiştirebilir hem israftan hem de olumsuz çevre etkilerinden biraz olsun kaçınabilirsiniz. 

Çevre dostu yerel ürünler kullanın

İthal ürünler yerine yerel olarak üretilen ürünler satın almak, kullandığınız yerel üründeki tek kullanımlık plastik olsa bile, bu çevreye sanılandan daha fazla fayda sağlar. Peki neden? İthal edilen ürünler sizin yaşadığınız yere gelene kadar lojistik anlamda çok miktarda enerji harcarlar. Bir ürünün üretildiği ülke ne kadar uzaksa, size ulaştırılması için o kadar fazla yakıt gerekir. Bu da karbon salınımı demektir. Yerel ürün tercih etmek hem iç ekonomiye hem de yerel üreticilere doğrudan fayda sağlar. Daha iyisi ise butik – doğal – küçük üreticilerden ürünler tercih etmektir. Böyle bir imkanınız varsa daha iyi hissedebilirsiniz. 🙂

Sadece bu kişisel bakım alışkanlıklarını pekiştirerek bile çevre dostu davranış alışkanlıkları edinebilir hem de bakımlı ve temiz olabilirsiniz. Bu mümkün. Satın aldığınız ürünler ve eylemlerinizin çevrenin büyük bir fark yaratmasına nasıl yardımcı olabileceği üzerine biraz düşünmek bile emin olun birçok şeyi değiştirir. 

sakal.com.tr 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021