SAKAL BAKIMI

Sakal ve Bıyık Sararması Nasıl Geçer?

Sakal ve Bıyık Sararması

Sakalın rengi, şekli, kıl yapısı (ince-kalın-kıvırcık-düz), yoğunluğu gibi biçimsel özellikleri kişide kalıtsal nedenlerle belirlenmekle birlikte yine gelişme evresi ve çevresel faktörlerle son halini alır. Sakal uzadıkça sakalda görüntü açısından sorunların olması da normaldir. Çünkü sakal, bakım gerektirir. Zaten bunu her fırsatta söylüyoruz. Uzayan bir sakalın sağlıklı olması için sakalın beslenmesi, temiz olması, bakım yapılması gerekir ki, olabildiğince bakımlı – parlak- sağlıklı olabilsin. Buraya kadar bildiklerimiz temel şeyler. Peki, bıyık ve sakal neden sararır? Sakal ve bıyık sararması nasıl geçer? Bıyık, sakal sararması sebepleri neler olabilir? Bunları konuşalım.

Sakalın Rengi Neden Değişiyor?

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, bıyık ya da sakal uzadıkça uçları farklı renklere dönüşebilir, uzayan kılların renklerinin farklı olması normaldir. Çevresel, dış etkenli sebepler olduğu gibi asıl sebebi atalarımızdan, aileden kalan bir mirastır. Birkaç kuşak evvel kızıl saçlı bir aile bireyi ya da farklı tonlarda bir saç rengine sahip atanız olabilir ki, bu pek mümkün.

Yani sakal – saç- bıyık gibi fiziksel özelliklerde düz renklere sahip olsanız bile sakalın bıyığın uzamasıyla farklı renk pigmentleri barındırdığınızı görebilirsiniz. Bu durum normaldir dedik, ancak bu genel görünüm açısından, kişinin ten rengine ya da saç rengine orantısız bir seviyede farklılık gösterirse, daha doğrusu kişi bu farklılıktan rahatsızlık hissederse bu durum sorun olarak değerlendirilebilir. Kişi değişen sakal ve bıyık renklerini genel görünümüyle uyumsuz olduğunu, ton farkı olduğunu düşünüyorsa bu bir sorundur. Peki, kalıtsal sebepler dışında sakal ve bıyıkta sararmanın diğer sebepleri neler olabilir? Sakal ve bıyık sararması neden oluyor?

Sakal ve Bıyık Sararmasının Sebepleri

Diyabet – Sigara – İklim- Sakalda bıyıkta uzama – Güneş – Fön – Kimyasal temizleyici ve kremler,- Yaşlanma… gibi sebepler de genetik sebeplerin dışında sakal sararmasındaki diğer faktörlerdir. Bunların etkilerini azaltmak daha kolaydır. 

Sakal ve bıyıkların, saçların hatta vücuttaki tüm kılların yaşla ve çevresel etkilerle (örneğin mevsimle bile) değiştiği bilinmektedir. Örneğin yaşlanma ile vücuttaki saç, sakal, bıyıklar beyazlama öncesi kızıl ya da sarı tonlarına geçebilir. Siyah, sarı, kızıl, beyaz tonları bir arada sakalları olan orta yaşlı insanları sık sık görürsünüz. Örneğin yazın sakal dışında kol ve bacak kıllarının, hatta saçların bile güneşe fazla maruz kalması, deniz tuzuyla da yapısının zayıflaması vs. renklerinin birkaç ton açılmasına sebep olur. Bu sakal için de geçerlidir.

Bunlardan birisi yaşlanma dedik, bunun yanında sigara, tütün vb. nikotin ve kimyasal içeren şeyler özellikle ağız etrafında ve burnun etrafında bulunan sakal – bıyık dediğimiz kılların sararmasına doğrudan etki ederler. Çok sigara içen kişilerde, özellikle de yaşı büyük insanlarda daha sık görülen bir durumdur. Ağız ve burundan nefes almak bile, nefes alırken ortamdaki sigara dumanını o bölgeye yakın tutmaya yeten bir durumdur, sonra zaten verilen nefes yine ağız ve burundan çıkar…

Kişi zaten sigara vs. sık tüketiyorsa yaşla birlikte gökkuşağı gibi bir sakal bıyık şekline şaşırmamalıdır. Bu kişilere ben nikotin bıyıklılar diyorum. Hatta buna örnek olarak hemen Can Yücel, Charles Bukowski gibi nikotin bıyıklı – sakallı yazarları hatırlarım. Hulusi Kentmen’i de analım.

Sakal uzaması bakım gerektirir. Bakımsız bir sakal ve bıyık da tabi ki hem sararır, hem dökülür, hem renk değiştirir, hem kırılır… Uzayan sakallarda daha çok göze batan sakal ve bıyık sararması, kimyasal ilaçlar, kozmetik bakım ürünleri, aşırı fönleme gibi etkenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Doğru ürün kullanmak, kaliteli malzemelerle sakal bakımı yapmak, fön vb. yöntemleri doğru şekilde sakala uygulamak önemlidir. Sakal bakım yağları, sakal bakım kremleri sararma sorununu doğrudan çözmez ama etkilerini yavaşlatmakta etkili olabilir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021