SAKAL BAKIMI

Argoda Sakal ve Bıyık

Argo kötü sözcük ya da küfür olarak bilinir ancak argo bir jargondur, küfür değildir. Argo bir kültürdür, dili yaşatan unsurlardan biridir. Dildeki zenginliktir. Güzel Türkçe’de argo dağarcığı açısından zengin bir dildir. Argo: “Aynı uğraş alanındaki insanların, kullanılan ortak, genel dilden ayrı olarak, benimseyip kullandıkları, herkesçe anlaşılamayan, kendilerine özgü sözcük ve deyimlerin yer aldığı özel dil ve bu dili oluşturan sözcüklerin tümü.” diye tanımlanmış. Örnek: “Okul argosu, kışla argosu, gemici argosu vb. gibi, her topluluğun kendine özgü dili, argodur” diye örneklenmiş. Argoda sakal üzerine de birkaç argo sözlüğünde yer alan tanımlara değinelim.

Argoda Sakal

Argoda sakal kelimesinin kullanımı üzerine örnekleri inceleyelim. Örneğin Bahattin Sezgin’in yazdığı Yeni Argo Sözlüğü‘nde sakal; (esnaf için) siftah parası. Yine kelime öbeği olarak farklı bir örnek olan Sakal atmak; (esnaf için) siftah parası vermek anlamına geliyor. Cümle içinde örnekli kullanımı: “Sabah sabah bir sakal atsan yeter.”

Argoda sakal kelimesinin diğer bir kullanımı ise biraz olumsuz bir anlamda, görev başındaki memura verilen bahşiş, rüşvet anlamı taşıyor. Bahşiş ya da rüşvet vermek olarak kullanılıyor. Cümle içinde örnekli kullanımı: “Orada önce sakal atmak, sonra iş almak geleneği vardır.”

Yine aynı kaynakta, sakal yapmak; bir öbek insan içinde iken onlara esrar sunmak.

Argoda sakallı kelimesi ise, Sakallı; erkeklik organı demek. Sakalın erkekleri ve erkeklik kavramını pekiştirdiğine argoda da rastlıyoruz.

Esme sakal; uydurmaca, yakıştırmaca, yalan. 
Cümle içinde örnekli kullanımı: “Onun dediğine esme sakal, inanma!”

Argoda Bıyık

Argo sözlükteki Kenef sazlığı; kılları seyrek bıyık. Anlamına geliyor. Zorlama bir anlam çıkarıyor gibi olsa da gür bıyık ve sakalın seyrek olanlara nazaran daha olumlu algılandığına bu örnekten varabiliriz.

Yine argoda yapa kelimesi de, bıyık anlamında kullanılmış.

Argoda Kıl

Argoda kıl kelimesinin kullanımı da fazla, dolayısıyla “kıl” birçok yan -argo- anlam da içeriyor. Sözlükteki tanımların geneline bakınca kılın vücutta tek başına sevilmediği gibi argoda da sevilmeyen şeyleri tanımladığı, ifade ettiği gerçeği. Örneğin sakal bıyık sevilirken kıl sevilen bir şey. Argoda Kıl; davranışlarından ve görünümünden hoşlanılmayan insan. 
Cümle içinde örnekli kullanımı: “Adam çok iyi bir insan ama oğlu kıl!”

Örneğin yine kıl atmak; ortalığı karıştıracak söz söylemek ya da davranışta bulunmak, kıl çekmek; çanak yalamak, dalkavukluk etmek, yaltaklanmak. Kılbaz; dalkavuk, şakşakçı, yağcı anlamlarına geliyormuş. Kıl kapmak; (birinden, bir şeyden) huylanmak, kuşkulanmak, rahatsız olmak, tedirgin olmak… Örneklerde görüldüğü üzere kıl argoda daha olumsuz tanımlamaları ifade ediyor.

Argoda sakal, bıyık, kıl kelimelerinin farklı kaynaklarda daha fazla tanımları da olabilir. Bu arada daha önce yazdığımız Sakala dair ilgili ilginç bilgiler adlı makaleye de göz atabilirsiniz 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021