SAKAL BAKIMI

Çay Ağacı Yağı Sakal için Faydalı mı?

Çay ağacı yağı nedir, ne işe yarar? Çay ağacının yağı ve özünün vücut, saç, sakal, cilt ve sağlık için faydaları nelerdir? Vücutta hangi sorunlar için kullanılır, vücuda faydaları ve etkileri nelerdir? Bunları konuşalım ama önce çay ağacının tanımını ve sakal için faydaları var mı bunu konuşalım.

Çay ağacı yağı nedir?

Çay ağacı yağı: Avusturalya’da doğal olarak yetişen Melaleuca alternifolia (Myrtaceae) bitkisinin yapraklarından, buhar distilasyonu ile elde edilen uçucu bir yağdır. Avusturalya halkı bu özütü, bilimsel olarak, 80 yılı aşkın süredir topikal antiseptik amaçlı kullanır.

Literatürde Melaleuca altemifolia adıyla bilinen çay ağacı bitkisi 1770 yılında ilk defa Kaptan James Cook tarafından keşfedilmiş. O zamana kadar bu bitki Avusturalya yerlileri Aborginler, bu bitkiyi deri enfeksiyonlarını tedavi etmek amacı ile kullanmışlar. Daha sonra bu ağaç formundaki bitki botanikçi Sir Joseph Banks’n ilgisini çekmiş ve ağacın yapraklarını toplayarak araştırma yapmak için İngiltere’ye getirmiş. Sonrası malum, bugün kozmetik cilt bakım ürünlerinde adını sık sık duyuyoruz.

Çay ağacı yağı sakala faydalı mı?

Sakal bakım yağları içinde ve sakal yağları tariflerinde adı sıkça geçen bir bileşendir. Tabi bu popülerliği onun daha çok güzel kokusu ve antibakteriyel olması yüzündendir. Bu yüzden kullanılır. Antibakteriyeldir, bu da sakal yağlarında yaygın olarak kullanılması için yeterli olabiliyor ancak; Hayır! Kıllar için faydalı değildir fakat kokusu ve antibakteriyel etkisi için birkaç asgari miktarda kullanılır. (örn: bir şişede birkaç damla gibi)

Önemli Bilgi: Tabi kafa karıştıran bir durum da yok değil! Bazı araştırmalar bu özütün östrojenik etkileri olduğunu belirtiyor. Antiandrojenik olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle androjenle çalışan yüz kıllarına çay ağacı özleri uygulamak pek akıllıca olmayabilir. Ancak saç için bu sebepten dolayı ayrıca da faydalıdır demiştik. Sakal konusunda bir yağı tercih etmek için en akıllı yöntem şudur:

Sakal için yağ seçerken, her zaman dikkat etmeniz gereken ilk şey; sakalları büyüten hormonlara (androjenlere) zarar verip vermediğidir. Çünkü sakalı var eden androjen hormonlardır ve bu hormonları nasıl etkilediğidir ki bunu da daha önce birçok yazıda da konuştuk. (Testosteron ve DHT etkisi vs.) Özetle sakallar androjenik kıllardır. Yani antiandrojeniktir. Sakalı güçlü, testosteron hormonları yüksek salgılanan kişiler için çay ağacının yağlarını bu ölçüde kullanmak sorun olmaz. Bunu da bilmekte fayda var.

Çay ağacı yağının vücuda faydaları

Geniş bir mikroorganizma grubuna karşı antimikrobiyal etki göstermesi, deriye kolay penetre olması, irritasyon yapmaması nedeniyle topikal kullanım için ideal bir dezenfektandır. Antiseptiktir, enfeksiyon ve yara tedavilerinde kullanılır, iltihap, sivilce, akne gibi cilt sorunları için etkili bir doğaldır. Yara ve sivilce izleri, sinek-böcek sokmaları, mantar, parazitler (bit, pire) egzama, sedef gibi sorunlar üzerinde etkili olabilir.

Hangi ürünlerde kullanılıyor?

Çay ağacı yağı, krem ve merhemler, özellikle saç ürünleri şampuan, saç kremi, saç şekillendiriciler, sabunlar, el ve vücut, ayak losyonları, yüz temizleyiciler, ağız bakım suyu ve diş bakım ürünleri, diş pastaları, pudra, tırnak temizleyiciler, hayvan bakım ürünleri gibi farklı amaçlarla kullanılıyor.

Önemli bilgi: ancak bu bileşenler kimya sanayisinde, hassas ölçülerle üretilen ürünlerdir. Ağız bakımında kullanılan bir ürün olabilir ancak ağız içinde kesinlikle kullanılmaması, yutulmaması gerekir. Doğal halinin zehir etkisi yapabileceği ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceği de bilimsel bir gerçektir. Bir uzmana danışmadan kullanmamak, mümkünse tedavi gerektiren bir sorun yaşandığında doktorunuza danışarak kullanmakta fayda var!

Çay yağı hakkında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden araştırmacıların yaptığı UMUT VAAT EDEN BİR ANTİMİKROBİYAL: TEA TREE OIL (ÇAY AĞACI YAĞI) adlı makaleye göz atabilirsiniz.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021