SAKAL BAKIMI

Sakal Uzatmak Sağlık İçin Faydalı mı?

Sakal Uzatma Sağlıklı

Sakal uzatmanın bilimsel faydaları konusunda daha önceki makalelerde de olduğu gibi zaman zaman bahsediyoruz. Sakal uzatmanın sağlık için faydalı olduğunu da söyleyelim. Sakal, erkeklere estetik ve güçlü bir duruş katmasının yanı sıra sakalın sağlık için de faydaları var. Burada sakal uzatma sadece karizmaya etkisinden, sosyalleşmekten ya da farklı görünmekten başka sağlık açısından da faydaları mevcut.

Sakal Cildi Koruyor

Sakal uzatma sizi daha sağlıklı yapar çünkü yüz cildin en hassas bölgesidir. Güneşe en çok maruz kalan, insanın kimliği sayılan, yaşlı ya da genç, bakımlı ya da bakımsız görünmeniz konusunda da dikkat edilen ilk bölgedir. Güneş cildin yaşlanmasını hızlandırır. Southern Queensland Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmayla sakalın güneş ışınlarının zararlı etkilerini, cilt kanseri olma oranını ciddi oranda engellediği sonucuna varılmış. Bu demek oluyor ki; sakal uzatmak bir bakıma sizi ölümden bile koruyor. Çünkü “Cancer is danger!” Sakal sizi genç göstermese de uzun süreli genç bir cildi garanti eder. Güneş ışığı demek kırışıklık demektir.

Sakal Psikolojiye de İyi Gelir

Amerika’da, Bir tıraş makinesi markası tarafından yapılan geniş katılımlı bir ankette sakallı erkeklerin çoğunun sakallı veya bıyıklı olmalarıyla kendilerini daha çekici hissettiklerini göstermiş. Ankete katılanların yarısından fazlası sosyal yaşamlarında daha olumlu dönüşler – ilişkiler kurduklarını, iltifatlar aldıklarını belirtmiş. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur evet, sağlam sakallarla daha çekici hissetmek ve zihnen sağlıklı olmak da mümkün! Telkin ve motivasyon önemli  İltifat iyi hissettirir: Erkekleri bile! Bu arada elbette sakal uzatmak psikoloji düzeltmek için tek yöntem değil.

Yine 2008 yılında İngiltere, Newcastle’da bir üniversitede yapılan ve psikologlar tarafından kadın denekler üzerinde yürütülen bir araştırmada, kadınlar sakalın kişiye “sert olgun, saldırgan, baskın ve erkeksi tarz kattığını” düşünüyor. Araştırmacıların deneyden çıkardığı sonuç ise temelde “Sakalların güçlü sosyoseksüel bir sinyal ve partnerin cinsel olgunluğun apaçık biyolojik bir işareti” olduğu sonucuna varmışlar. Yani sakal cinsel sağlık ve cinsel güven açısından da bir araç konumunda. Uzatın gençler! Sakal bu, baksanıza her şeye yarıyor.

Soğuğa Karşı Doğal Kürk: Sakal

Sakallı olmak, sakal uzatma soğuk algınlığına ve soğuk havaya karşı vücudu deyim yerindeyse küçük bir kalkan gibi koruyor. Sakallarımız, kışın soğuk havalara karşı dirençsiz olan vücudu karşıdan esen rüzgara da dahil, soğuğun etkilerine karşı bizi koruyor. Boyun kısmındaki mevcut ısı korunuyor. Örneğin kişi boğaz ağrısı vs. hastalıklara yakalandığı zaman, vücut virüsle savaşırken vücutta ateş yükselir. Bu evrede sakal devreye girer. Sakal da vücuttaki diğer kıllar gibi sıcaklık dengesini koruma ve adaptasyon için faydalıdır. Koca sakallar boyun bölgesindeki sıcaklığı korur. NOT: Sakallı olanlar da hastalanınca doktora gitmelidir, evet.

Sakal ve kürk demişken Harry Potter karakterlerinden Rubeus Hagrid’e de selam çakalım!

Sakal Alerji, Mantar Düşmanıdır

Sakal alerji, toz, uçuşan partikül düşmanıdır! Bağışıklığı korur ve güçlendirir. Burundaki kıllar ve gözdeki kirpiklerimiz gibi ya da kaşlarımız gibi sakallarımız da aynı işlevi görüyor. Alerji, astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarından vücudu koruyor. Ağıza ve buruna girmeye çalışan görünen-görünmeyen zararlı uçuşanları sakallarımız, bir güvenlik görevlisi edasıyla koruyor! Seküriti, Seküriti* atın bunları buradan!

Sakal uzatmak, bakteri ve mantarlardan oluşan enfeksiyonlara karşı da cildi koruyor. İngiliz Dermatolog Dr. Martin Wade, folliculitis gibi riskli cilt hastalıklarından ve tıraş sonrası oluşan tahrişlerden, sakal batmalarından ve diğer bakteriyel enfeksiyonlardan sakal uzatılarak korunabileceğini belirtiyor.

Sakal uzatma sağlık için faydalıdır. Sadece estetik bir görünümden ziyade vücutta bağışıklığı ve vücut direncini artırdığı bilimsel olarak da kanıtlanmış faydaları vardır. Sakal bırakmak yalnızca görüntü ve karizma için değil, sağlık için de tercih edilebilir bir yöntemdir. Bırakın gitsin. Sonra kesersiniz.

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021