SAKAL BAKIMI

Ters Çıkan Sakallar İçin Ne Yapılmalı?

Ters çıkan sakallar birçok erkeğin uğraştığı sorunlardandır. Bir sakalın çıkış yönünü değiştirmek pek mümkün olmasa da ters sakalın tahriş etkilerini azaltmak mümkündür. Kıl köklerinin çıkış yönü veya hangi yöne yatkın olduğu kişinin ergenlik evresinde oluşur. Bu durum, ergenlikte bilinçli tıraş olma, cildin yapısı ve kıl yapısının (kalın-ince vs.) ile de şekillenen bir durum olsa da ana sebebi yine genetiktir. Sakal cilde tutunduktan sonraki evrede bilinçli tıraşla sorun azaltılabilir. Daha doğrusu ters çıkan sakalın olumsuz sonuçları bilinçli tıraş olarak azaltılabilir demek daha gerçekçi olacaktır. Peki, ters çıkan sakallar ne yapılmalıdır. Aşağıda sıralayalım.

Doğru Tıraş Yöntemi Önemli

Burada en önemli nokta yani birinci kural: sakalların çıkış yönüne doğru kesilmesi, tıraş edilmesidir. 

Gelelim ikinci önemli noktaya: ters çıkan sakalı belirlemek için önce sakalın çıkış yönünü bir belirlemek gerekir. Bunu nasıl yapabiliriz? Kendi sakal haritamızı çıkararak! Sakal haritası kısaca; sakalların geneline göre ters uzayan bölgeleri belirleyip tıraş esnasında o bölgeleri çıkış yönüne göre tıraş etmektir. Sakalların birbirine değmediği uzunluk evresinde yapılır. Sakal tıraşı olurken belirlediğimiz ters yönlü sakalları (yukarı – aşağı- yatay) artık hangi yöne çıkıyorsa o yönde tıraşlamaktır. Dikkat gerektirir. Yaralanmalar için ayrıca hassas davranmak gerekir. Tek bıçaklı jilet, ustura kullanmak dermatologlar tarafından önerilir. Örneğin 5 bıçaklı bir tıraş bıçağı kullanmak daha küçük kümelenmiş ters sakalları doğru tıraş etmek için işe yaramaz. Aksine daha çok tahrişe sebep olacaktır. 3 bıçaklı ve kaliteli tıraş bıçakları da duruma göre sorunu çözebilir. Bu noktada geleneksel tıraş kurtarıcı olabilir. Geleneksel tıraş nedir derseniz, GELENEKSEL TIRAŞLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER adlı makaleden öğrenebilirsiniz. 

Üst paragrafta tahrişten bahsetmişken şunu da ekleyelim: Jileti sakalın çıkış yönüne ters kullanmak sakal diplerinde tahriş, sivilcelenme, kanama, kızarıklık, sakal batması gibi sorunlara sebep olur. Sakal batıklarını önlemek mümkündür. Bunun için SAKAL BATMASI hakkında yazdığımız makaleye ayrıca göz atabilirsiniz. 

Sakal – Bıyık Waxı Kullanmak

Ters çıkan sakal sorunu uzamış sakalda farklı yöntemlerle de azaltılabilir. Sakal belli bir uzunluğa gelince sakal ve bıyık waxları kullanılarak da sakala şekil verilebilir. Ters yönde çıkan sakalın dağınık görüntüsünü şekillendiricilerle daha bütün bir görünüme kavuşturmak mümkündür. Ayrıca sakal fön çekilebilecek uzunluğa ulaştığında sakal düzleştirme de yapılabilir. Sakalda bütün bir görüntü yakalamak mümkündür. Burada dikkat etmeniz gereken ise; saçta olduğu gibi ve sakallara sürekli fön çekmek sakal tellerine zarar verir. Bu bilinen bir durumdur ancak bunu yardımcı malzemelerle yapmak sakalı nemli olarak şekillendireceğinden fönün zararlarına karşı sakalı korur. Sakala düzleştirici köpükle fön çekmek daha iyi sonuçlar verir.

Sakal Tarağı ile Taramak

Sakal uzunluğuna göre sakalların her gün ve düzenli olarak taramak da sakalların aynı yöne salınmasını, bütün görünmesini, uzarken bir yöne alışmasını kolaylaştırır. Uzun sakalda ters çıkan sakalları gizlemek daha kolaydır. Plastik sakal taraklarından ziyade ahşap veya çelik tarakla tarama önerilir. Plastik tarak sakalda elektriklenme yapar ve uçlarda kırılmaları artırır. 

Taranan sakal yumuşar, sakal yumuşatmak da sakala şekil vermektir. Sakalın aynı yönde çıkması ve kırılmaları azaltmak için tarak kullanmak iyi bir yöntemdir. Tarakların kaliteli malzemelerden üretilenlerini kullanmak, elektriklenmeyi önleyen malzemelerden hatta mümkünse doğal malzemelerden yapılmış olanlarının kullanılması daha iyi sonuçlar verir. Örneğin, sakala bakım yaparken plastik tarak kullanmak sakalda ayrışma ve elektriklenme yapabilir. Elektriklenen sakal telleri çabuk kırılır, matlaşır.

Sakalın tamamındaki ters çıkan sakal sorununu tamamen çözmese de cımbız ve epilasyon da sorunu azaltabilir. Bu yöntemler kesin çözüm değildir ve ayrıca uğraş gerektirir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021