ERKEK BAKIM

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat Kanseri

Prostat kanseri, kanserli prostat tümörüne verilen addır. Halk arasında prostat kanseri olarak bilinir. Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Erkeklerde cilt kanserinden sonra en sık rastlanılan türlerdendir. Öyle ki, örneğin her yıl İsviçre’de yaklaşık 5600 erkeğe prostat kanseri teşhisi konulmaktadır. Bu sebeple erkeklere özgü bir hastalıktır desek de yanılmış olmayız. Prostat kanseri bir yaşlılık hastalığı- kanseridir. İlerleyen yaşlarda daha sık görülür, zaten yaş ilerledikçe erkeklerin çoğunda prostatla ilgili rahatsızlıklar da baş göstermektedir. 

Prostat bir salgı bezidir ve boyut olarak yaklaşık kestane büyüklüğündedir. Erkeklerde idrar torbası (mesanenin) altında yer alır.

Prostat Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Prostat Kanseri Belirtileri

Bir araştırmaya göre ön görülen sonuç: 75 yaşını geçmiş erkeklerin yarısında prostat kanseri ve belirtileri gözlemlendiğidir. Ancak çoğunda oluşan tümörler fark edilebilir boyutta olmadığından hastalığın belirtileri aşamasında takipsiz kalınabilir. Bu tarz hastalar da zaten herhangi bir rahatsızlık hissetmediklerinden bu belirtiler teşhis için de yeterli olmayabilir. Tümörleri küçük gözlenen hastaların şikâyetlerinin olmaması ve fark etmemesi gibi sebeplerle sadece erken teşhis yöntemleriyle tespit edilmektedir. Hastaların çoğu bu evrede ayrıca bir genel muayene vs. yaptırmazsa fark etmezler. 

Prostat kanseri belirtileri arasında en belirgin olanı idrar yapamama sorunudur. Hasta idrar yapmakta güçlük çekebilir. Bir başka belirti de idrardaki tazyik, fışkırma oranının azalmasıdır. Kanlı idrar görülebilir. Boşalma esnasında şiddetli ağrıların yanı sıra hastada idrar yapma esnasında da zorlanma ya da ağrılar gözlemlenebilir. Yine ayrıca sık sık idrar yapma isteği ve tuvalete çıkma sayısında artış da en bilinen belirtileridir.

Prostat Kanseri Nedenleri

Yaş, ırk(örneğin siyahi ırkta daha sık gözlemlenen bir sorundur), sağlıksız beslenme, düzensiz bir hayat, genetik yatkınlıklar, kalıtsal faktörler. Ailede daha önce teşhis ya da tedavi aşamalarına geçilmiş olan kişilerden de kalıtımsal olabilir. 

Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri

Prostat kanseri teşhisinden sonra başlanılan tedavilerde öncelikle tedavinin belirleyici olmasında etkili olan etmenleri sıralayalım. Bunlar, hastalığın evresi, hastalığın seyri ve şiddeti, teşhis zamanı, teşhisin erken mi yoksa teşhiste geç kalındığı gibi durumlarla, hastanın yaşı, hastanın genel sağlık durumu gibi durumlara bağlıdır. Prostat kanseri tedavisinde uygulanılan yöntemler şunlardır:

  • Prostat Ameliyatı
  • Antihormon Tedavisi
  • Prostat Gözlemleme
  • Işın tedavisi (dış ve iç ışın tedavisi)
  • Kemoterapi

Prostat Kanseri Tedavisi Sonrası

Prostat kanseri ve tedavisi gören hastaların cinsel ve üreme fonksiyonlarında aksaklıklar, işlevsel eksiklikler ve konsantrasyon sorunları ortaya çıkabilir. Çünkü prostat bezi üreme ve cinsellikle ilgili işlevsel bir organdır. Örneğin ameliyat ve ışın tedavileri sonrası hastalarda sertleşme oranı azalır, döllenme (çocuk sahibi olamama gibi) sorunlar ortaya çıkar. Erken teşhis açısından dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Diğer tüm kanser tedavilerinde olduğu gibi tedavi sonrası kontrol süreci de hastalığın yeniden nüksetmemesi, nüksettiğinde müdahale edilebilir olması, hastalığın tedavi sonrası seyri gibi sebepler açısından son derece önemlidir. Tedavi sonrası da kontroller aksatılmamalıdır. 

Açık Mavi Kurdele: Prostat Kanseri

Son zamanlarda insanları hastalıklara karşı daha duyarlı kılmak, kanser hakkında daha bilinçli olmak, erken teşhis ve tedaviyi toplumsal olarak da konuşulur-bilinir kılmak için yapılan kampanyalardan biri de hastalıklara tanımlanan renkler ve kurdeleler.

Prostat kanseri için farkındalık yaratmak için de açık mavi renk kullanılıyor. Prostat kanseri erken teşhis gerektiren bir hastalık olmasından dolayı, erkeklerin de bu konuda çekinmemesi ve hastalığın daha çok konuşulabilir olması ve benzeri için mavi kurdele ile hastalığın sorunlarına ve erkeklerin de bu konuda yalnız olmadığına dikkat çekiliyor. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021