ERKEK BAKIM

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Bleaching ya da diş beyazlatma, diş yüzeyinde bulunan gözenekli mine yapısı üzerinde zamanla oluşan tüm renkli, organik – inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri aracılığıyla giderilmesidir. Diş beyazlatma adından da anlaşılacağı üzere renk açma, ağartma işlemidir. Diş beyazlata işleminde gri, sararmış, kahverengi görünen dişlerin beyazlatılması amaçlanır. 

Diş Beyazlatma Neden Yaptırılıyor?

Kadınlar ve erkeklere, “karşı cinste ilk dikkat ettiğiniz şey nedir?” diye bir soru sorulduğunda -dişler- cevabı en çok dikkat edilen şeyler arasında yerini koruyor. Dişlerin bakımlı görünmesi, sağlıklı olması, dişlerin düzgün görünmesi, temiz olması, sağlıklı ve özgüvenli gülüşler için şart. Hal böyle olunca dişler, sadece sağlık açısından değil, kişinin sosyal hayatında, özellikle de kişiler arası ilk izlenimde en önemli uzuvlardan biri olarak değerlendiriliyor. Tabi bir de bunların yanında dikkat çeken ve özgüveni yüksek bir gülüş için gereken bir şey daha var. Bembeyaz dişler… Kişiler bunu diğer saydığımız kriterlerin önünde tutuyor. Peki, diş beyazlatma nedir? Diş Beyazlatma yöntemleri nelerdir? Evde Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir? Bunlardan bahsedelim. 

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Kişinin doğrudan kendi kendine bazı diş beyazlatma yöntemleri uygulayabildiği gibi, hekim tarafından da uygulanan yöntemler mevcuttur. Doğru olan yöntem ise tabi ki, hangi tip diş beyazlatma yönteminin uygun olduğuna diş hekiminin karar vermesidir. 

Diş beyazlatma denince en bilinen ve en kolay yöntem beyazlatıcı diş macunlarıdır. Beyazlatıcı diş macunları, dişin derin tabakasına nüfus etmez, yalnızca yüzeydeki diş lekelerini azaltır, yok eder. Beyazlatıcı diş macunu dişin rengini 1 tona kadar açabilir.

Beyazlatıcı Jeller ve Bantlar, kişi tarafından uygulanır ancak hekim kontrolünde ilerlemek gerekir. Birkaç kullanımdan sonra kesin sonuç almak için birkaç aydan daha fazla beyazlatıcı jel ve bant kullanmak gerekir.

Diş Hekimi tarafından yapılan ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma yöntemleri de bilinen diğer yöntemlerdir. Kişi bu süreçlerde de tedavi sonrası bir süre daha doktor kontrolünde diş bakımına devam etmelidir. Hekim hasta iletişimi bu evrelerde mühimdir.

Kaç Çeşit Diş Beyazlatma Yöntemi Var?

5 farklı diş beyazlatma yöntemi var. Bunlar; Ofis Tipi (klinik ortamında ) diş beyazlatma, Tek diş beyazlatma (Ya da diş içi beyazlatma), Ev tipi diş beyazlatma, Kombine diş beyazlatma ve Biyolojik diş beyazlatmadır. 

Evde Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Bu başlığı daha önce yazdığımız Diş Bakımı İçin Pratik Bilgiler adlı makalede de ele almıştık. Detaylı bilgi için makaleye göz atabilirsiniz. 

Evde diş beyazlatma için ne yapabiliriz? 

  • Öncelikle Dişlerinizi günde iki kez ve her gün düzenli olarak fırçalayın.
  • Yemek ve atıştırma sonrası ağzınızı çalkalayın. Dişlerde leke oluşumunu azaltır. Hem bakteri oluşumunu hem asit oranını azaltır hem de istenmeyen kötü koku oluşumunu engeller.
  • Kahve, çay, sigara kullanımını azaltabilir. Kullanım sonrası ağız çalkalama alışkanlığı kazanmak iyi bir çözümdür.
  • Az miktarda doğal ince tuzla diş etlerinizi tahriş etmeden dişlerinizi ovalayarak temizleyebilirsiniz. Fırça kullanmanız diş etlerinize zarar verebilir.
  • Çileği ezip dişinizi ovalayabilirsiniz. Belirli aralıklarla kullanımda az da olsa etki edecektir.
  • Gliserin bakteri tutmayan özelliğiyle diş fırçaladıktan sonra, 2-3 damla kadarıyla etki eder.
  • Limon ve karbonat karışımını kesinlikle önerilmiyor. Diş beyazlatmak için limon ve karbonat kullanmayın.

Beyazlatma İşlemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş beyazlatma işlemi sonrasındaki ilk birkaç gün içinde, çok soğuk ya da çok sıcak içecek ve yiyecekler tüketilmemelidir. Diş beyazlatma sonrası hastanın yiyecek içecek diyeti yapması önemlidir. Diş yüzeyini renklendiren gıdalar tüketilmemelidir. İlk günler dişler fazlasıyla hassas olacağından buna dikkat etmek gerekir. Sigara, çay, çikolata, kahve ve benzeri gıdalar tüketmemek işlemden daha iyi sonuç almak için gereklidir.

Diş Beyazlatma İşlemi Kimlere Uygulanamaz?

Diş beyazlatma 16 yaşından büyük kişilere yapılabilen bir işlemdir. 16 yaş altı kişilerin diş yapısı diş beyazlatma işlemleri için yeterince gelişmiş değildir. Aksi halde dişlerde aşırı hassasiyet ve sızlama kaçınılmaz olur. Daha ciddi sorunlara sebep olabilir. Yine ayrıca hamilelik dönemindekiler, diş eti rahatsızlıkları süreklilik gösteren hastalar, sık diş eti çekilmesi şikâyeti yaşayan hastalar diş beyazlatma işlemlerini tercih etmemelidir. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021