ERKEK BAKIM

Erkeklerde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Erkeklerde Ayak Bakımı

Atasözlerinin hem gerçek hem de yan anlamda kullanılanları vardır. Örneğin “Akılsız başın cezasını ayaklar çekermiş” gibi. Biz şimdi konumuza dönelim. Ayaklarımız gün içinde en çok yorulan organlarımızdır. E, hal böyle olunca da ayakların hem dinlenmesi, hem ayak sağlığını korunması gerekir. Peki, bakımlı ayaklar için ne yapmak gerekir? Düzenli olarak ayak bakımı yapmak ve ayak temizliğine her zaman özen göstermek ne kadar önemlidir? Erkeklerde ayak bakımı nasıl olmalıdır?

Şimdi ayaklara bakım yaparak gün içinde en çok yorulan organlarımızın üzerindeki yükü azaltmak için yöntemleri sıralayalım.  Sosyal yaşantı ve ayak sağlığı için gereken erkeklerde ayak bakımı nasıl olmalı? Sorularının cevaplarını madde madde görebilirsiniz.

  • Birinci kural: Her daim temiz ayaklar!

Ne olursa olsun, her gün ayakların temizlenmesi gerekir. Gün içinde ayaklar genellikle ayakkabı ve çorap içinde havasız kalır. Bu sebeple bol ve serin suyla ayakların her gün yıkanması birinci kural. Sadece bunu yaparak bile birçok ayak sorununun önüne geçmek mümkündür.

  • İkincisi; Ayaklarını ellerinle ovuştur ve yeteri kadar durula!

Ayakların nasıl yıkanması gerektiği önemli bir konudur. Ayaklar sabun ve benzeri temizleyicilerle yıkanırken, sabun vb. şeylerin yeterince arındığından emin olmak gerekir. Dikkat edilmediğinde, ayakta bir takım enfeksiyon ve mantarların olması kaçınılmazdır. Çünkü ayak havasız kalır. Ayak derisi, sürekli nemli ve terli kaldığından kimyasallar ayak derisine daha kolay nüfus edecektir ve bu da ayak sağlığını bozar.

  • Ayak masajı yapmak hem ayakları hem tüm vücudu dinlendirir.

Ayak bakımında masaj ve rahatlama, dinlenme de önemli bir aşamadır. Örneğin ayağı tuzlu suda bekletmek, kremlerle masaj yapmak, stresi azaltır ve kan dolaşımını normalleştirir. Ayağın kas yorgunluklarını alır. Ayak masajı tüm vücudu rahatlatır. Uzun saatler ayakta kaldıktan sonra dinlenirken ayakları yüksekte tutmak ayak ağrılarını azaltacaktır.

Ayak Kokusunu Engellemek İçin

  • Çorap temizliği çok önemli!

Temiz çorap giymek neden bu kadar önemli derseniz, çorapların her gün değiştirilmesi, bir çorabın bir günden fazla giyilmemesi, ayakta kalmaması gerekir. Ayaklar zaten hava almaya sık ihtiyaç duyar. Aksi halde hava almazsa bakteri ve koku gibi sorunlar hem sağlığınızı, hem sosyal hayatınız etkilenir. Kirli çorap hem ayak sağlığı, sağlıklı bir ayakkabılar için bir sorundur. Kısacası erkeklerde ayak bakımı için temiz çorap şart.

  • Çorap seçimine çok dikkat ediyoruz.

Çorap seçerken plastik – polyester- naylon oranı yüksek çoraplardan kaçın! Bu hem kötü koku sebebi, hem terleyen ayakların terinin emilmemesi, sıcak havada ayak tabanı ve parmak yanması, soğuk havada ayak ve parmak üşümesi sebebidir. Pamuklu ve bambu çoraplar ayak sağlığı için vazgeçmemeniz gereken çoraplardandır. Naylon çoraplar ayak sağlığını bozar. Kokuyu kronik hale getirebilir! Dikkat!

  • Ayakkabı tercihiniz gerçekten önemlidir!

Ayakkabı alırken koku yapmayan ayakkabı seçebilmek de önemlidir. Ayakkabı alırken koku yapmayan malzemelerden üretilmiş, özellikle iç malzemesi doğal malzemeli, içi deri kaplama olan, iç kısmında polyester malzemeler kullanılmayan ürünler tercih edin. Polyester malzemeler ayak sağlığını olumsuz etkiler ve ayak kokusu dayanılmaz bir hal alacaktır. Emin olun bunu kimse istemez. Ayak yapınıza uygun ayakkabı seçmek nasır, tırnak batması gibi ciddi sorunları engelleyecektir.

Ortopedik Sorunları Engellemek İçin

  • Ortopedik sorunlardan uzak durmak için doğru ayakkabı şart!

Ayrıca ayakkabı seçerken, ortopedik sorunlara sebep olacak ince tabanlı, düztabanlı, iç tabanı desteksiz, hava alan, topuk ve ayak tabanını desteklemeyen, ağır, sert tabanlı modelleri kesinlikle tercih etmemelisiniz. Ayak sağlığı sadece ayağı değil tüm vücudu etkiler. Bel ağrıları, sırt ağrıları, aşırı ayak yorgunluklarına sebep olur. Ayrıca bu konuda detaylı bilgi için Ayakkabı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? Adlı makaleye göz atabilirsiniz.

Ayak Hastalıklarından Korunmak İçin

  • Ayak hastalıkları konusunda ayrıca dikkatli olmak gerekiyor.

Ayak sağlığında tırnak batması, tırnak mantarı, nasır, topuk sertleşmesi, ayak mantarı gibi zahmetli ayak sorunları ortaya çıkabilir.

  1. Ayak ve tırnak mantarı için, ilaçlar, ayak yıkarken alınacak önlemler, ayakkabı çorap, tırnak makası gibi malzemelerin kişiye özel olması bu sorunların çözümünde en önemli yöntemlerdir.
  2. Tırnak batması için doğru tırnak kesme yöntemleri, dar ve sıkan ayakkabılar giymemek, uzun tırnaklarla ayakkabı giymemek, spor öncesi tırnak yaralanmaları için keratinle tırnak bakımı ve tırnak kısaltma gibi işlemleri ihmal etmemek tırnak batması gibi sorunların çözümünde önemlidir.
  3. Nasır ve topuk sertleşmesi için sık su içmek iyi bir yöntemdir. Ayrıca ayak masajı, vazelin gibi yumuşatıcılar bu sorunların olumsuz etkilerini azaltır. Nasır bantları, topuk destekleyici tamponlar vb. önlemler faydalı yöntemlerdir.
  4. Ayakkabı vurukları, burkulma, açık yaralar ayakları zorlayan sorunlardır. Ayak yaralarının çabuk iyileşmesi için ayakların olabildiğince açık kalması, nemden uzak kalması, temiz olması gerekir. Ayak destek tamponları bu sorunların tedavisi ve oluşmaması aşamasında önemlidir. Piyasada bu konuda güvenilir markalar mevcut.
  • Erkeklerde ayak bakımı konusunda kıl ve tüylenme de önemli bir sorundur. Bazı erkekler önemsemese de, birçok erkek ayak kıllarını da epilasyon, ağda, jiletleme yöntemleri kullanarak temizler. Daha bakımlı ayaklar ve düzgün bir görüntü için bu yöntemler gayet işe yarar.
  • Tırnak sorunları için, törpü, tırnak makası, tırnak zımparası gibi düzelticiler de tırnak bakımında yardımcı ürünlerdir.

Erkeklerde ayak bakımı konusuna daha önce yazdığımız Erkeklerde El Ayak Bakımı Nasıl Olmalı? adlı makalede de değinmiştik. Konu hakkında yeteri kadar bir fikir edinmek için  göz atmanızı öneririz.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021