SAÇ

Erkeklerde Saç Seyrekliği Nasıl Önlenir?

Erkeklerde Saç Seyrekliği

Sağlıklı bir insanın günde 100 – 120 saç teli dökülür. Bu aralıktaki saç dökülmesi erkekler ve kadınlar için normal bir durumdur. Ancak saçın daha hızlı döküldüğü durumlar, bölgesel ani dökülmeler seyrelmeler kişinin bir rahatsızlığı olduğunun habercisidir. Erkeklerde genellikle genç yaşlardan, özellikle de ergenlikten itibaren 50 yaşına kadar hızlı dökülmeler ve seyrelmeler daha sık görülür. Saçlar hızlı seyrekleşebilir. Erkeklerde seyrelen bölgeler özellikle şakak bölgesi, tepe ve ön bölgelerdir. Erkek tipi saç dökülmesi ile ilgili detayları ve çözüm önerilerini Erkek Saç Dökülmesi adlı detaylı makalemizden okuyabilirsiniz. Pek, bu urumda neler yapmak gerekiyor? Erkeklerde saç seyrekliği nasıl önlenir?

Saç Seyrekliği İçin Önlemler

  • Öncelikle kişinin yaşına göre dökülme ve dökülme-seyrekleşmelerin nedenini tespit etmek gerekiyor. Çünkü problemin çözümü için sorunun ne olduğunu tespit etmek her konuda olduğu gibi sağlık sorunlarında da en önemli aşamadır. Sorunu tespit edin.
  • Saç seyrekliği çoğunlukla genetik yatkınlıklarla ortaya çıkan bir sorundur. Ancak bunun dışında da birçok sebebi vardır. Örneğin her saç dökülmesi, saç seyrekliği ciddi saç kaybına neden olmayabilir. Bunu da bilmekte fayda var. Mevsimsel saç dökülmeleri buna iyi bir örnektir. Mevsimsel sebepleri ayırt edin ve kaygılanmayın. Saçları bu dönemlerde ayrıca saç bakım kürleriyle güçlendirebilirsiniz.
  • Saç derisini besleyen, saç derisinin altındaki damarları hareketlendiren saç masajları saç diplerini canlandıracaktır. Saçlarınıza yıkama esnasında ve bakım maskeleri yaparken masaj yapın. Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılır? adlı makale bu konuda fikir verecektir.
  • Saçlarınız uzunsa, güçsüzleşmesi daha olağandır. Saçlarınızı kısaltmak, saç stilinizi değiştirmek de yıpranmasını ve koparak dökülmeleri azaltacaktır.
  • Kişisel temizlik, saçların temizliği, saçların yeterince beslenmemesi de saçların seyrekleşmesine sebep olan nedenlerdir. Doğal temizleyiciler kullanmaya, saçlarınızı yeterince nemli tutmaya, ara ara saçlarınıza beslemek için bakım yapmaya özen gösterin. Sülfatsız şampuan kullanın. Sülfatsız Şampuan hakkında daha önce yazmıştık. Göz atabilirsiniz.
  • Uyku vücudun tüm organları için önem teşkil eder. Bu dönemlerde uyku düzenine özellikle dikkat edin.

Stres- İlaç Yan Etkileri – Vitamin Eksikliği Saç Seyrekliği Yapar mı?

  • Stres şehir hayatında yaşayan bizleri en çok etkileyen, sağlığımızı tehdit eden bir risk… Hal böyle olunca bu durumdan en çok etkilenen organlardan biri de saçlardır. Saç hassas bir organdır. Çok çabuk tepki gösterir, beslenme, yaşam şartları, hava kirliliği, vitamin eksikliği, kronik ve genetik hastalıklar, bazı kimyasallara maruz kalma, şoklara sebep olan üzüntü ve depresyon, stresli iş hayatı ve özel hayat, travmalar, ilaçların yan etkileri gibi birçok sebep saçları doğrudan etkiler. Bu olumsuz sebeplerin etkileri saçlarda rahatlıkla gözlemlenir. Stresten; alkol, sigara, fastfood gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun. Yaşam biçiminizi ve beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin.
  • Bol su tüketin.
  • Saçlarınızın seyrekleştiği güçsüzleştiği dönemlerde, fön ve ısı işlemlerinden uzak durun. Kimyasallarla aranıza mesafe koyun. Saçlarınızın temizliğini rutine bindirin. Sıcak su ve saçı güçsüzleştiren şekillendiricilerden uzak durun.
  • Moralinizi yüksek tutun, stresli dönemlerde sosyal aktivitelere ve rahatladığınız hobilerinize daha çok vakit ayırın.
  • Vitamin eksikliklerinden dökülme olabilir. Kan testi yaptırın. Vitamin ve mineral eksikliklerine karşı önlem alın.
  • Ayrıca, B vitamini eksikliği de saçların seyrekleşmesine sebep olabilir. Bu dönemlerde B vitamini takviyesi sorunu çözmek ve beslenmeyle alakalı sorunları azaltacaktır. Ayrıca kilo kaybı da saçları olumsuz etkileyen bir durumdur. Ani kilo kayıpları saça zarar verebilir.
  • Farklı hastalıklar için kullanılan ilaçların yan etkilerinin ne olduğundan emin olun. Eğer ilaç kullandığınız dönemlerde ciddi oranda saç seyrelmesi – saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız, kontrol edin, bir uzmana görünün, ilaç kullanmayı doktor gözetiminde yeniden gözden geçirin. Örneğin kemoterapi tedavisi ve tiroit tedavisi, anti depresan tedavisinde kullanılan ilaçlar da saçlara ciddi oranda hasar verir.
  • Hormon tedavisi gerektiren rahatsızlıklarda saçların dökülmesi, saç seyrekliği gibi sorunlara neden olur. Hormon tedavisi böyle durumlarda saçların da eski sağlığına kavuşması için gereklidir.
  • Erkeklerde saç seyrekliği testosteron hormonuyla doğrudan da alakalı olabilir. DHT Hormonu tedavisi hakkında daha önce yazdığımız DHT Hormonu ve Saçlar makalesi size yardımcı olacaktır.
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021