SAKAL BAKIMI

Sakal sorunları | Kızıl Sakal, Yamalı Sakal, Karışık Sakal

Ortalama bir sakal yılda 5.5 inç kadar uzar. Daha az ya da daha fazla da olabilir. Bunu değiştiren birçok faktör var. Erkekler de tam sakal uzatıp bunu öne çıkarmayı sever. Her erkek için bu pek kolay olmaya da bilir. Sebep genetik ise pek elden bir şey gelmez. Örneğin yamalı sakal sorunu, seyrek sakal sorunu hatta köselik gibi. Bir de işin rengi değişik, dikkat çeken kısmı var 🙂 Kızıl sakallılar! Bu sorun değildir ancak bazen bu ve diğer saydığımız yamalı sakal, karışık ve dağınık çıkan sakal da testosteron hormonu ile ilgili olabilir. Mesela hormonda eksikliklerin bu gibi sorun olduğu söylenmektedir. Bunun için de farklı birçok yol var ancak, sakal sorunları için bir uzmana görünmek en öncelikli ve en doğru yöntemdir. 

Kızıl çıkan, Yamalı görünen, dağınık sakal sorunları neden olur?

Genetik miras

Genler değişmez, en azından birçoğu için hala geçerli doğru bu. E ne yapacağız? Yoksa yoktur, az varsa azdır, çoksa da çoktur. Belki kurtarılabilir seviyelerde sentetik testosteron takviyeleri ve tedavileriyle bu durum birazcık değişebilir. Sakal bırakmak isteyenlerde ciddi bir sorundur. 

Bu durum kişileri sağlık düzeyinde etkilemese de, görünüşte eksiklik hissettirebilir. Erkekler düzgün ve gür görünen bir sakalı sever. Sakal ve saç eksikliği özgüven eksikliğine neden olabilir. Bunlar hep sorun!

Yaş Faktörü

Sakalın yaşla da alakası var, evet! Bu çok dikkate alınmaz ama etkilidir. Testosteron seviyesi yaşlandıkça azalır. Bu saçların dökülmesi gibi doğal bir süreçtir. Tek yöntem testosteronu artırmak gibi görünebilir ancak vücudun diğer fonksiyonları da bunun gibi yaş arttıkça değişkenlik gösterir.  Yaş faktörü de sakal sorunları arasında değerlendirilebilir.

Stres sakal sorunu mu?

En sevdiğimiz temellendirme aracımız! Stres! Bugün araştırmalarda ve internette göz attığınız her sağlık sorunun nedenlerinden neredeyse biri STRES adlı şeydir. Sakal, saç, kaş, bıyık stresten azalabilir, dökülebilir, seyrelebilir, renk değiştirebilir… Örneğin stresli olmak sakalı doğrudan dökmese bile testosteron seviyesini etkileyebilir bu da zaten ne demektir, biliyorsunuz. Oradan biraz daha ilerlerseniz değişen seviyeler ani değişimlere, sakalda dağınık seyrek, karmaşık görüntüye sebep olabilir.

Yanlış ürünler kullanmak

Sakal şampuanı ve sakal sabunu diye bir şey var. Yani sakal için üretilmiş ürünlerdir. Şampuanlar cilde ve kıl köklerine etki edecek biçimde formüle edilir. Ancak her şampuan saç ve sakal folikülü için sağlıklı olmayabilir. Bazı kimyasallar hormonsal sorunlara da sebep olur. Bu testosteron hormonunu da tehdit eder. Saçta ve sakalda renk değişimi, matlaşma, kuruluk, kırılma, kepeklenme, dolaşma gibi sakal sorunları ortaya çıkabilir. Zararlı kimyasallar içermeyen formülle tasarlanmış veya doğal bileşenlerden üretilen sakal şampuanları ya da sakal sabunları kullanmaktır. 

Düşük Testosteron ve Diyabet sorunu

Testosteron erkek cinsiyeti için belirgin bir hormondur, bunun eksikliği araştırmalara göre Tip II diyabete yol açabildiği ve dolayısıyla sakalda seyrelme ve bölgesel dökülmelere neden olabilir. Ya da yine aynı sebepten dolayı sakal kılları oldukça yavaş bir oranda da uzayabilir, yamalı / seyrek görünen yerler uzun süre öyle görünebilir. Şeker hastalığı sorunu olanlar ayrıca sakalın ilk çıkması için vücudun bağışıklık sistemine saldırarak yamalar halinde saç sakal dökülmesine neden olan alopesi denen bir durumla da savaşmak zorundadır.

Testosteron ise vücutta dokularının, pankreasınızda üretilen insüline yanıt olarak kan şekerini emmesine yardımcı olur. Bununla bağlantılı olarak düşük testosteron sorunu olanların genellikle insülin direnci ile ilgili sorunları da olduğu bilinmektedir. Kan şekeri seviyesini normal tutmak için daha yüksek miktarda insülin üretmeleri gerekebilir ve bu da sonunda diyabete yol açar. Yani hoop! Tüm buralar aynı yere çıkar… Sakalda tuhaflıklar. Kişinin sağlık sorunlarını bilip yine doktor kontrolünde diyet ve spor gibi vücudu destekleyici araçlarla sakaldaki kayıplar da telafi edilebilir. Sağlık sorunu değilse bu doğal testosteron artırıcı gıdalarla da süreci daha iyi bir halde karşılamak için farklı bir yöntem olabilir. 

DHT kaynaklı seyrekleşme ve dökülme

Vücudumuzda bulunan testosteron, DHT veya dihidrotestosteron olarak bilinen oldukça aktif bir hormonu harekete geçirebilir. Yani onun olumsuz etkilerini de tabi… Bu hormon ideal miktardaysa vücudumuz için sorun yok demektir.  Bununla birlikte, bunun aniden artması veya azalması saç dökülmesine ve dolayısıyla yamalı sakallara neden olabilir. Daha önce bu arkadaşın ne olduğuyla ilgili saç üzerine konuştuk: DHT Hormonu ve Saç Konusu 

DHT kıl köklerinizi kaplar ve kan veya beslenmenin akışını engelleyerek saç dökülmesine veya sakal büyümesinin azalmasına da neden olur. Ayrıca saçınızın kurumasına ve dolayısıyla karışık ve dağınık çıkan bir sakala da neden olabilir. Sakalda renk değişimine de sebep olabilir. Sakala giden besin akışının bu gibi sebeplerle aniden durması da sakal renginin değişmesine sebep olur. Kızıllaşan sakallar gibi.

Sonuç

Sakal sorunlarını azaltmak mümkündür. Herkesin gür, sık sakalları olmak zorunda değil ancak bunu talep eden biriyseniz hoşunuza gitmeyen ya da konuştuklarımız üzerinden bir sorununuz varsa öncelikle doktora muayene olmanız önemlidir. Hormon testleri yaptırıp hormon seviyelerinizi kontrol ettirebilir, buna göre önlem ve yöntem belirleyebilirsiniz. Beslenmenize dikkat edin, testosteron artıran ve diğer vitaminleri sağlayan gıdalar ile beslenmeye özen gösterin. Bol su tüketin. Sakal bakımı yöntemlerini araştırın, bunun için SAKAL BAKIMI başlığına göz atın. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021