SAKAL BAKIMI

Sakal Kıran Tedavisi ve Nedenleri

İnsan vücudunda dökülmeye en dayanıklı olan kıllar, sakallar ve bıyıklardır. Buna rağmen sakal bazen bilinen ya da bilinmeyen birçok sebepten dökülür, -bütün yapısı- bozulabilir. Diğer birçok fonksiyon bozukluğundan önce sakal dökülmesi görüntü ve estetik açıdan erkekleri mutsuz eder. Peki, sakal kıran bir hastalık mıdır? Sakal kıranın tedavisi var mıdır? Sakal kıranın başlıca nedenleri nelerdir?  

Evet, sakal kıran – saç kıran (Alopesi areatada) vücudun belli kısımlarında ortaya çıkan bölgesel tüy, kıl, saç dökülmesi olarak seyreden bir hastalıktır. Sakal kıranın tedavisi vardır ve tedavi aşaması kolaydır. En sık karşılaşılan başlıca sebepleri; şeker hastalığı gibi kronik bazı hastalıklar, aileden gelen kalıtsal yatkınlıklar, ağır depresyon, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, kemoterapi- radyasyon etkisi ve en önemlisi de stres gibi birçok sebepten ortaya çıkabilir. Korkmayın, sakal kıran bulaşıcı değildir. 

Sakal kıran, beslenme düzensizliğinde demir, protein eksikliğinde de baş gösterebilir. Sakal kıranın vücuda etkisi ani olabilir, sakallar çok kısa sürede dökülerek kendini gösterebilir. Bu estetik olarak hoş görünmeyen sorun; önlem ve tedavi gerektirir. Sakal kıranın kendi kendine geçmesini beklemek nadiren sonuç verse de bu sürecin olumsuz sonuçlana ihtimali daha yüksektir. Sakal kıranın sonuç alınan ve bilinen önerilerine metnin geri kalan kısmında göz atabilirsiniz.

Sakal Kıran Tedavi Yöntemleri

Sakal kıran için başlıca tedavi önlemlerini sıralarsak, ilk sıraya koyacağımız şey; hemen her hastalıkta olduğu gibi; stresten olabildiğince uzak durmak. Stresli ve huzursuz olmanıza sebep şeyleri tespit edip önlemler almak, bu da mümkün değilse fikren bu düşünceye zihnimizi hazırlamak ve kendimizi bu yönde telkine başlamak hastalığın tedavisindeki en büyük adımdır.  Unutmayın ki sakal kıran, bağışıklığınız düştüğünde kendini tekrar etme olasılığı taşıyan bir rahatsızlıktır. İkinci sırada bir dermatoloğa görünmek şart. Muayene ile sorunun asıl sebeplerini tespit ettikten sonra, dermatoloji uzmanının uygun gördüğü (kortizon enjeksiyon desteği, kortizonlu merhemler, oral yolla alınan ilaçlar gibi) tedavi yöntemlerine riayet edip hastalığın aşaması ve ilerleyen seyrine göre de bitkisel tedavi yöntemleriyle asıl tedaviyi desteklemek bunlardan sonra başvuracağınız bir yöntemdir. Bu önlemler sırasıyla uygulandığında hastalıklar bilinçli bir tedavi süreciyle iyileşecektir. Aksatmamanız gereken başka bir şey daha var; özellikle dökülme görülen bölgenin ve genel sakal temizliğinizin tedavi sürecini destekleyici olduğunu unutmamak gerek.

Sakal Kıran için Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bilinen yöntemler arasında, sarımsak ve soğan suyu, sarımsak yağı, Hindistan cevizi yağı, Aleo vera jeli içeren bitkisel bazlı doğal sakal serumları ve yine yaz aylarında ülkemizde birçok bölgede kolayca bulunan Aloe Vera bitkisi jeli, dökülme görülen bölgedeki cilt yapısını ve deri altındaki kıl köklerini besler. Hücre onarımını hızlandırarak cildinizin ve kıl köklerinin yenilenmesini sağlar. Aloe Vera’nın herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak yukarda saydığımız soğan ve sarımsak (Liliaceae familyasından) bitkilerine bildiğiniz bir alerjiniz varsa Aloe Vera kullandıktan sonra içerisindekiler cildinizde alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Bu uyarıya dikkat ederek, sarımsağı ve soğan suyunu sakal dökülen bölgeye günde en az iki kez ve gün aşırı uygulayabilirsiniz. Belli yaş aralığında özellikle gençlerde cilt yapısı ve kan hücreleri daha aktif olduğundan saydığımız bu önerilerden daha verimli sonuçlar alınabilir. Bunlara ek belli birkaç bitkisel karışım da yeniden kıl kökü oluşumunu destekler. Bu karışımlar nelerdir? Badem – Jojoba – Lavanta yağı karışımları da kıl köküne doğrudan etki ederek sakal üretimini hızlandıracaktır. Karışımı dökülen bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 

Unutmamak gerekir ki, yukarıda saydığımız bilimsel tedavi yöntemleri ve tedaviyi destekleyici bitkisel yöntemlerin etkileri hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Hastanın yaşadığı çevre, yaşam tarzı, beslenme şekli, bağışıklık sistemi, yaşı, cilt yapısı, hastalığın derecesi ve seyri bu değişkenliğe başlıca sebep olan nedenlerdir. Önemli olan sorunu erken teşhis edip, hastalığın üzerine düşüp sorun daha da büyümeden önlem almaktır. Sakal kıran hastalığında dökülen sakalı geri kazanma oranı çok yüksektir. Doğru tedavi, doğru yöntem, doğru zaman sorunu ortadan kaldıracaktır. Sağlıklı ve bakımlı sakallarla kendinizi iyi hissetmenizi, en kısa sürede sağlıklı sakallara kavuşmanızı diliyoruz.  

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021