SAKAL BAKIMI

Sakalı Besleyen Yağlar Nelerdir?

Sakal beslemek? Bu iki kelime yan yana geldiğinde göze tuhaf gelebilir. Öyle olsa da bu soruna çözüm arayan erkek sayısı hiç de az değil. “Sakal çocuk mu ki beslensin ya da sakalın bakıma ihtiyacı mı var? Kendi kendine uzar yahu!” Diye düşünenlerin sayısı da az değil. Böyle düşünenlere rağmen evet, sağlıklı bir sakal çocuk gibi bakım ister. Sakal bakılmak ister, sakal beslenmek ister. Aslında sakal beslemeyle ilgili tarihte de ilginç bilgiler var: O zaman bile canım Anadolu’mun, biricik Mezopotamya’sında sakal beslemeyle uğraşanlar varmış. Yazılı kaynaklarda ve yöre buluntularında sakalını yağlayanların bilgisine rastlandığı biliniyor. Bu bilgiyle, sakallarıyla dünyaya nam salan İskoçlara “Biz dedelerimizden böyle gördük aslanım!” diye hava atabilirsiniz. Asıl konumuza dönersek; Sakalı besleyen yağlar neler? / Hangi yağlar sakalları besler? / Sakal beslemek için hangi yağlar hızlı sonuç verir? Gibi sorulara birkaç gerçek öneriyle cevap verelim. 

Bazen sakallarımızı güçlendirmek için birtakım yollara, kulaktan dolma bilgilere kulak asıyoruz. Hatta bu uğurda komik ve tuhaf durumlara bile düşüyoruz da, yine de biz erkekler deyim yerindeyse; zincirlere vursalar / zamanı durdursalar / bu sevdadan vazgeçmiyoruz. Lütfen içimizdeki Mahsun Kırmızıgül’lere dur demesini bilelim. Neyse şaka bir yana, bu öneriler karmaşasının birçoğu kısmen ya da tamamen işe yarar doğrular olsa da, emin olun bir o kadarı da maalesef hurafelerden oluşuyor. Sakalı besleyen yağlar gerek fabrikasyon üretimler gerekse doğal olarak, yine doğal yöntemlerle vücudumuza dışardan aldığımız besleyici ürünler olarak günlük yaşantımızdaki yerini koruyor.  

  • Kuruyemişler ve zeytinyağı, E Vitamini açısından zengin besinlerdir. E vitamini sakal köklerinizin güçlenmesini ve güçlü sakal oluşumunu hızlandırır. Zeytinyağını, özellikle çinko ve E vitamini açısından zengin kuruyemişleri belirli sıklıkta tüketmeye özen gösterin.
  • Kuruyemiş demişken, badem de kuruyemişler arasında sakal- kıl yapısını gözle görülür derecede güçlendiren, sakalı besleyen yağlar içeren besinlerdendir fakat ağız yoluyla tüketmek yerine bademin yağını kullanmanızı özellikle tavsiye ederiz. Badem yağı sakalları gürleştiren doğal ve etkili bir sakal serumudur. Sakallarınıza doğrudan uygulayarak yağın doğrudan kıl köklerine ve cildinize etki etmesini sağlarsınız. Ürünü belirli aralıklarla uygulamanız sonrası iyi sonuç alacaksınız. Önemli bir detay daha; Kalitesine güvendiğiniz, doğal olan ve bu ihtiyaçlar için üretilen ürünleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
  • Badem yağı kadar olmasa da sarımsak yağının da sakalı beslediği bilinmektedir, erişimi de kolay bir üründür fakat kokusundan dolayı az tercih edilir.
  • Jojoba yağı ise badem yağından sonra bu konuda başı çeken diğer doğal yağlardan biridir. “Ya, erkek adam jojoba mojoba kullanmaz” diye egzotik havasına takılmayın. Jojoba yağı, sakalı besleyen ve özellikle bu kıl-tüy-saç-sakal hedefleyen kozmetik ürünlerinde de sık tercih edilen yağlardandır. Bunlara ek olarak destekleyici de Hindistan cevizi yağı. Hindistan cevizi yağı sakalı beslerken sakallara parlaklık ve gözle görünür bir etki sağlar.
  • Gelelim altın kurala! Sağlıklı sakallara kavuşmak için yalnızca sakal besleyen yağlar kullanarak sakal besleyemeyeceğinizi söylemeden geçmek olmaz. Evvela beslenmenize genel olarak dikkat etmeniz gerekiyor, sonra uyku düzenine uymanız ve vücudunuzu günlük normal yorgunluk aralığında tutmanız, totalde düzenli bir yaşam tarzını benimsemeniz; vücudunuzun diğer tüm fonksiyonları gibi sakallarınızın da sağlıklı olmasına, beslenip büyümesine ve kaliteli uzamasına fark edilir düzeyde etki edecektir. Bu madde tahmin ettiğiniz üzere zaten en mühim olanı! Peki, bunun için ne gerek? Cevap: Temiz hava, bol güneş (D Vitamini) ve mümkünse az da olsa düzenli spor… “Aman dikkat!” diyoruz. Sakalı besleyen yağlar her zaman bulunur, yeter ki size bir şey olmasın!
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021