SAKAL BAKIMI

Sakal Batması Sorununa Bir Çözüm Var mı?

Birinci Adım: Doğru Tıraş Yöntemi

Nasıl tıraş oluyorsunuz? Ya da doğru şekilde sakal tıraşı oluyor musunuz? Tıraş olurken dikkat edilmesi gereken şeylere ne kadar dikkat ediyorsunuz? Bunlarla ilgili daha önce yazdığımız  Sakal Tıraşı Olurken Kanama Olursa Ne Yapmak Gerekir? Ve Tıraş Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?  Adlı makaleleri okuyarak konuya başlamak hem sakal batmasına çözüm bulmak için hem de doğru tıraş olma yöntemleri hakkında sizi bilgi verecektir. Peki, sakal batması sorunu nasıl çözülür?  Sakal batması nedir, neden oluyor? Sakal batmasına çözümler ve önlemler neler? 

Sakal batması – Batık Nedir?

Sakal kılları ve tüylerinin ters yöne doğru çıkması ile ortaya çıkan, tıptaki adı Psödofollikülitis olan sakal batması; Yanlış açıyla (tersine) kesilmiş sakalların yeniden cilt üzerine çıkma aşamasında derinin altına doğru dönmesi, cildin üstüne çıkamamasıdır. Sakal batıkları böyle oluşur. Batıklar deri altında enflamasyon yani bir tepkimeye yol açar. Batık evre evre kızarıklık, kaşıntı, şişlikler şeklinde devam eder. Hatta bazı durumlarda cilt üstünde minik beyaz iltihaplanmalar ve kanamalar da gözlenir. Bu durum tıraş esnasında çabuk yaralanmalara, kolay kanamalara, daha sonrasında ise yüzde kalıcı izlere, enfeksiyon kapmaya hazır açık yaralara sebep olabilir. Ayrıca sakal batması sorunu da genetik olabilmektedir. Cilt yapısı, kıl ve saç yapısı da buna sebepler arasında sayılabilir.

Sakal Batmasını Önlemek İçin

  • Tıraş olurken sakalınızın çıktığı yöne doğru tıraş olmalısınız. Birinci kural bu… Çünkü sakalların çıktığı yönün tersine tıraş olmak cildi tahriş eder. Batık olma riskini tetikler, sakalda daha çok batık olmasına sebep olur ve bu, bir sonraki tıraşta kanama riskini de artıran bir durumdur. Sakal batıklarını sakallar uzunken tespit etmek ve sorunu çözmek zordur. Tıraş sonrası cımbız ve dezenfekte edilmiş iğne ucuyla vb. aletlerle ufak ufak müdahale etmek geçici bir yöntem olabilir.
  • Bir de piyasada sakal batık önleyici ya da batık kremi olarak satılan kozmetik ürünler var. Tabi ki denemekten zarar gelmez.
  • Yüz bölgesinde kıvrımlı bölgeler ve erişilmesi zor kısımlarda da sakal batıkları / sakal batması daha fazla görülebilir. Özellikle kulak yanı, boyun, dudak çevresi, çene kısımları tıraş edilirken daha hassas ve dikkatli davranmak gerekir. Bu noktalar daha hassas olduğundan hem yaralanmalar hem de sakal batıkları için hassas yerlerdir.
  • Sabah uyanır uyanmaz tıraş olmak cildin ve ciltteki kıl gözeneklerinin yeterince açılmadan tıraş olmak demektir. Kıl batıklarını artırır. 5-10 dakika sonra tıraş olmak batıkları engelleyebilir. Tıraş olmadan önce iyi cildin doğru ve yeterli temizlenmesi de önemlidir. Ölü hücrelerden kurtulun.
  • Sakalların ve cildin nemlenmesi için ıslak tıraş olmaya ve yeteri kadar nemlendirmeye dikkat edin. Köpükleme işleminden sonra beklemek bu sorunu ortadan kaldıracaktır.
  • Bu noktada, yukarıda da linkini paylaştığımız Tıraş Sonrası Nelere Dikkat Etmeli? adlı makaleye göz atmanızda fayda var. Ama soğuk suyla durulama, nazik biçimde kurulanma, tıraş sonrası cildi nemli tutma gibi önemli birtakım önlemleri de unutmayın.
  • Batık olan bölgeleri tahriş etmemeye, temiz tutmaya, o kısımlarda hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmeye özen gösterin.

Sakal Batması sorununda da net bir çözüm yöntemi olmamakla birlikte bunlar en bilinen ve genellikle sorunu azaltan yöntemlerdir. Çözümü imkânsız bir sorun değildir. Sakal Dönmesi, Sakal batması, sakal batığı, kıl batığı, kıl dönmesi, batık, Psödofollikülitis… Hepsi aynı sorunla ilgili kullanılan terimlerdir. Yani hepsi aynıdır. Sakal batması ciltteki hassasiyet ile ilgili bir sağlık sorunudur. 30’lu yaşlarda olan erkeklerde daha sık görülür ve buna ayrıca bir virüste sebep olabilmektedir. Sorun özellikle en sık boyun bölgesi ve çene kısımlarında görülmektedir. İlerleyen durumlarda tıraş istirahati yapmak, cildi dinlendirmek ve mutlaka uzman bir dermatolog tarafından tedavi edilmek sorunun çözümünde önemli olabilir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021