SAKAL BAKIMI

Sakal Bakımı Hakkında Yanlış Bilinenler

Sakal Bakımı için Neler Yapılmalı?

Sakal bakımı hakkında yanlış bilinenler konusunda dikkat edilmesi gerekenleri belli başlıklar altında sıralayalım. Sakal bakımında yapılmaması gerekenleri önereceğimiz bu yazıda sakalınıza bakım yaparken uygulayacağınız doğru yöntemler sakalların daha bakımlı görünmesine yardımcı olacaktır. Çünkü her şeyden önce sakal bakımı sabır isteyen bir iştir ve yanlış uygulamalardan da çabuk etkilenir.

Sakal Bakımı Nasıl Yapılır?

Sakal bakımı doğru malzeme ve doğru yöntemlerle yapılır. Bu ne demek? En genel hatlarıyla sakal bakımı: cilt temizliği, sakal temizliği, sakal bakım yağları, nemlendiriciler vb. ile sakalların beslenmesi, sakal düzeltme, sakal düzenleme, tarama, buna ek olarak sakal bakımında doğru ürün kullanımına dikkat etmekten geçiyor.

Doğru Tarak Seçimi Önemli

Sakal bakımında taramak önemlidir. Tarama, sakal köklerinin sakalın aynı yönde uzaması ve buna alışması için de gereklidir. Örneğin, sakal bakımı yaparken plastik tarak kullanılmaz, plastik tarak sakalda elektriklenme yapar. Sakalın bütün ve aynı yönde görünmesini engeller. Elektriklenen sakal telleri kırılmaya ve matlaşmaya daha açıktır. Peki, bunun için ne yapmak gerekir? Çözüm aslında basit! Sakalların elektriklenmemesi, bütün görünmesi için ahşap ve çelik malzemelerden üretilmiş taraklar kullanabilirsiniz. Hatta sakal için üretilmiş, ülkemizde de bulabileceğiniz, yerli üretim sakal taraklarını tercih edebilirsiniz. Google size bu konuda yardım eder.

Sakal Sabunu – Sakal Şampuanı Ne İşe Yarar?

Sakal için üretilen sakal sabunları, sakal şampuanları sakal diplerinde kepeklenmeyi engeller, sakal kaşınmalarını azaltır, sakalın kurumasını matlaşmasını azaltır ve dolayısıyla kırıkları da azaltır. Sakalın nemli kalmasını sağlar. Kurumasını azaltır. Sakal diplerine iyi gelir. Bazı sakal sabunlarındaki e vitamini vb. cilde iyi gelen bileşenlerle kıl köklerini de rahatlatır, cildi yumuşatır. Sakalların yumuşamasına yardımcı olur.

Evet, doğru şampuanı seçmek önemli. Siz sakallarını temizlemek için ne kullanıyorsunuz? Saç şampuanı mı? Saç sabunu, adı üzerinde saç için kullanılan temizleyicilerdir. Saç için üretilen sabun ve şampuanları kullanmak sakalın yapısına zarar verir. Saç ve sakalın kıl yapıları birbirinden farklıdır. Ayrıca sakal için kimyasallar, örneğin sülfat, paraben vb. bileşenler zararlıdır. Sakal bu kimyasalların etkilerini çok çabuk gösterir. Yeri gelmişken söyleyelim (sülfat, tuz gibi kimyasallar içeren şampuanlar sakala zarar verdiği gibi saçlar için de zararlıdır.) Bunun için ne yapmak gerek? Sülfatsız, parabensiz; doğal ürünlerden üretilen sakal sabunu ve sakal şampuanlarını tercih etmek gerekiyor.

Sakal Bakımı Yağı – Sakal Bakım Badem Yağı

Sadece tatlı badem yağı kullanmak sakala zarar verir mi? Hayır, badem yağı kullanmak sakala zarar vermez ama cilt için (sakal çıkan cilt bölgesi için) ağır gelebilir. Her cilt badem yağı gibi yoğun yağlara farklı tepkiler verebilir. Badem yağının sakal için faydalarını daha önce yazmıştık. Badem Yağının Sakala Faydaları adlı makaleyi okumanızda fayda var. Ancak badem yağını doğrudan almak yerine badem yağ içeren sakal yağlarını kullanmak daha sakallar için daha korumacı – sakal ve cilt için daha dengeli bir tercih olacaktır. Badem yağının zararı yoktur. (Tabi eğer çok çok hassas bir durumunuz yahut bademe bir alerjiniz yoksa) Bu konuda kafa karışıklığı olmaması adına, badem yağının yoğun bir yağ olduğundan dolayı abartmadan kullanılması gerekir. Ayrıca konuyla ilgili daha geniş bilgi almak için Sakalı Besleyen Yağlar adlı makale size yardımcı olacaktır.

Sakal Şekillendiriciler : Sakal Bıyık Wax’ı

Saç için kullanılan waxlar ve diğer şekillendiriciler yerine sakal için üretilen ürünleri kullanmanız gerekir, bunu da belirtelim. Sakala şekil vermek için sakal bıyık waxları bu konuda doğru tercihtir. Sakalın ve saçın yapısı birbirinden farklıdır.  Parafin, Parfüm, Koruyucu, Silikon, Vazelin içermeyen, doğal ürünleri tercih etmelisiniz. Doğal ürünlerden üretilen sakal şekillendiriciler hem sakalı besler, hem şekillendirir, hem de sakalların mat ve dağınık görünmesini engeller. Gün içinde nemli kalmasına yardımcı olur.

Sakal bakımında yanlış bilinenler ve dikkat edilmesi gerekenler en genel hatlarıyla cilt temizliği, sakal temizliği, sakalın bakım yağları, nemlendiriciler vb. ile beslenmesi, sakal düzeltme, sakal düzenleme, tarama, buna ek olarak sakal bakımında doğru ürün kullanımına dikkat etmekten geçiyor. Sakal bakımı için özel üretilen ürünler bu konuda tereddütleri, olası olumsuz sonuçları, kırılmaları, yıpranmaları, sakal bakımsızlıklarını, sakalların yeterince onarılamaması, iyileştirmeye çalışırken daha da olumsuz bir sonuç alınmaması gibi durumları engeller. Özetle, sakal için sakal bakım ürünleri kullanmak daha garanti bir yöntemdir.

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021