SAÇ

Sağlıklı saçlar için erkekler ne yapmalı? Sağlıklı saçlar için ipuçları

Saç bakımı özellikle kadınlar tarafından daha çok önemsense de aslında bu herkes için önemli. Saçlarınızı yıkamak dışında saçlarınıza bakım yapıyor musunuz? Saçın temiz olması gerekir ancak bu yeterli değildir. Doğru bir saç bakım rutini oluşturmak ve bunu sürdürmek bu sebepten önemlidir. Beslenen, uzun, kopmayan, canlı ve sağlıklı saçlar için zorlanmanız gerekmiyor.

Sağlıklı saçlar için ipuçları

Birçok erkek saç konusunda özensizdir ancak yine birçoğu da iyi görünen, yumuşak saçları olsun ister. Erkeklerde kepek sorunu yaygın görünür. Bunun nedeni kullandıkları şampuanlar ve ürünleri seçerken dikkat etmemeleri ve ihtiyaçlarına ve saç tiplerine göre ürünler seçememekten kaynaklanır. Tabi diğer asıl büyük sorun ise sağlıklı saçlara kavuşmak için nereden başlayacağını bilememek! 

Saç kremi kullanan erkek sayısı çoktur diyemeyiz değil mi? Saçı beslemekten bir haber sadece yıkamak ve saçı şekillendirmek dışında saçlara bakım anlamında işlem yapmak doğamızda mı yok? Aslında var! Yani olmalı. Su içerek başlayın! Bol su tüketmeniz gerekiyor.

Sağlıklı saçlar için kurutma yöntemleri

Saça nazik davranmak önemli. Hırpalayarak saç kurutulmaz. Havlu kullanın. Kolay ve keyiflidir. Yıkanan saçın keratin zinciri gevşer ve sebumu azalacağından yıpranmaya daha elverişli hale gelir. Çok fazla hırpalayarak kurutmak, ısıtıcılar ve fönlemeye aşırı maruz bırakmak saçı sandığınızdan daha fazla yıpratacaktır. Saçta kırılmalar oluşur. Dikkat! Kurutma cihazlarını orta ısıda çalıştırmayı alışkanlık edinin. 

Saça bakım yapmak için iyi beslenmek şart

Anadolu’da saçı uzun çocukların iyi beslenemediği düşünülür, bu kısmen doğru sayılır çünkü saç vücutta birçok protein, vitamin ve demir vb kaynaklara ihtiyaç duyar. Beslenme alışkanlıkları da ona göre düzenlenebilir ve öncelenebilir. Protein açısından  zengin besinler yalnızca hayvansal gıdalar değildir. Sebze ve baklagiller ağırlıklı da beslenebilirsiniz. Örneğin mercimek, bezelye, kuruyemişler, zeytin yağı gibi besinler ve süt ürünleri saçlar için faydalı gıdalardır. Demir açısından zengin besinler balık, hemen hemen tüm sebzeler, soya fasulyesi gibi ürünlerdir. 

Saçlar kırk kere şampuanlanmaz

Her şeyin fazlası zarar önermesi hemen hemen her şey için kullanılabilir. Saç ve cilt çok fazla yıkanırsa onları koruyan doğal yağlar ciltten ve saçtan uzaklaşır. Bu da saçları ve cildi dış etkenlere daha korunmasız hale getirir. Şampuanlar, bazı saç sabunları temizlerken saçın yapısını zorlar. Saç tellerini kurutur. Saç tipine uygun şampuan seçmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Çok yağlıysa daha güçlü sebum gideren bir şampuan iyi bir seçimdir ancak kuru saçlarınız varsa aynı şampuan saçlarınızı çöle çevirebilir… Rutin belirleyin haftada belirli günlerde yıkama yapın. Saçlar buna alışacaktır. Örneğin 3 kez yıkamak bir erkek için gayet yeterlidir. Şu yazıya bir göz atın: Şampuan türleri neler?

Saçı çok sıcak suyla yıkamak da iyi değildir. Kafa derisinde yanma, kepeklenme, kuruma sorunları yapar. Saçları da inceltir. Saçı soğuk yıkamaya ise yavaş yavaş alıştırmak gerekir. Ani değişiklikler saçın beslenme dengesini bozabilir. Soğuk yıkama sıcak yıkamaya nazaran daha sağlıklı sayılabilir. Ilık yıkama ise candır! Denge işidir. 

Doğru malzemeleri kullanmalısınız

Saçınızı temizlerken ya da ona bakım yaparken ya da onu şekillendirirken kullandığınız aletler, malzemeler, ürünler iyi ve kaliteli olmalı. Örn: Plastik tarakla saç taranmaz. Elektriklenme yapar. Bunu bilmelisiniz. Duştan sonra saça fırça yerine rahat tarayan geniş aralıklı bir tarakla müdahale etmek akıllıca olur. Tersi saçı aşırı föne maruz bırakmak kadar zarar verir. Yıkadıktan sonra ya da yıkamadan önce saçları güneşe çok maruz bırakmak güneşin cilde zarar verdiği gibi saçlarda da olumsuz etki yapar. Doğru kremleri kullandığınızdan emin olun. Evet saç kremi kullanmanız gerekiyor olabilir. 

Saç şekillendiricileri seçerken ne aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Saç köpüğü, jöleler ve spreyler her daim kullanılıyorsa saç güçsüzleşebilir. Gün gün yıkamak gerekecektir. Bu da zaten saça zarar verir. Biraz azaltmak saçın rahatlamasına müsaade eder. Bu ürünlerin çok fazla kullanılması saçta aşırı yağlanma gibi tepkileri de tetikler. Bu da başka bir saç sorunudur. Doğal bileşenler içeren ürünleri tercih etmenizde de ayrıca fayda var.

Saçın kırıklarını ve uçlarını kırpmak iyidir

Sağlıklı saçlar iyi uzayan saçlardır. Saçların iyi uzaması için de saç uçlarını düzenli olarak kırptırmaktır. Berberler bunun işe yaradığını size gösterecektir. Kısa saçlar için 1 – 1.5 ay, orta uzunlukta saçlar için kırpma ve düzeltme işlemi 1.5 – 3 ay aralığında yapılabilir. Bunu kendi yapabilen erkeklere de ayrıca şapka çıkarıyoruz. 🙂 Saç uçlarını düzenli olarak kırpmak, yıpranan saçları ve çatlayan uçları canlandırır. Bu kırılmaları da önleyeceğinden saç doğal olarak daha hızlı uzar ve sağlığına kavuşur. 

Ayrıca sağlıklı saçlar için saç bakımı konularına da göz atabilirsin! 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021