SAÇ

Saç Kaşıntısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Saç kaşıntısı bilinen ya da bilinmeyen birçok sebepten dolayı hemen herkesin yaşadığı bir sorundur. Günlük hayatta birçok kişi saç ve kafa derisi kaşıntısından şikayet eder. Her kaşıntı sorun değildir ancak sürekli ve sık sık kaşıntı yaşamak bir muayene gerektirebilir. Her saç kaşıntısı bir sağlık sorunu mudur sorusu ise yine kafanın, saçın ve saç diplerinin kaşınmasına neden olan şeye göre değişir. Peki, saç kaşıntısına neden olan şeyler nelerdir, sebepleri nelerdir? Kaşıntıya neden olan şeyleri ve kaşıntının nasıl geçeceği üzerine konuşalım. 

Saç Kaşıntısı Sebepleri

Saç Bitleri ve Saç Kaşıntısı

En olumsuz saç kaşıntısı sebeplerinden başlayalım: Örneğin ilk akla gelen ve aynı zamanda bir sağlık sorunu da olan saç bitlenmesi problemidir. Saç bitlenmesi demişken, eğer saçlarınızın bitlendiğinden eminseniz sizi daha önce yazdığımız, saç bitlenmesi nedir, Saçlar bitlenirse ne yapılması gerekir? adlı makaleye göz atabilirsiniz. Bitleri temizleyerek kaşıntıdan kurtulabilirsiniz. 

Mantar Enfeksiyonları Kaşıntı Yapar

Diğer bir sebep; yine bir hastalık olan ve çoğu kişinin farkında olmadığı, saç diplerinde ve kafa derisinde oluşan mantar enfeksiyonları sorunudur. Uzun süren ve sık sık, olur olmaz kaşıntılar yaşıyor, eliniz sürekli kafa derinize gidiyorsa bir cildiye doktoruna muayene olmanız, doktor tavsiyesine göre saç ve vücut için kullanılan mantar şampuanları ile bu kaşıntıları geçirebilirsiniz. 

Seboreik Dermatit

Bir diğer sorun da yine bir hastalık olan, ciddi kepek sorunu yaşatan, yağlı ciltlerde daha sık görülen deri hastalığı; Seboreik Dermatit gibi hastalıklar da hem ciltte hem de kafa derisinde kaşıntı sebebidir. İlaçla ve hekim gözetiminde bir tedavi süreci gerektirir. Sabır gerektiren bir sorundur. 

Diğer Kafa Kaşıntısı Sebepleri

  • Mevsim geçişlerinde ve aşırı güneş, deniz ve toza maruz kalındığında, kimyasal maddeler (örn; boya vb.) temas sonrasında da kafa derisinde, saç diplerinde kaşıntı olabilir. Saçların düzenli olarak yıkanması kaşıntıları azaltacaktır.
  • Bir diğer kafa kaşıntısı sebebi de sık yıkanan saçta ortaya çıkan, saç diplerinin yıpranması ve kuruması, (nem dengesinin bozulması) ile ortaya çıkar. Saçlar kendi yağıyla beslenemediği zamanda saç diplerinde kaşıntı olabilir. Bir takım şampuanlar ve temizleyiciler içindeki kimyasallar, yüksek sıcaklıkta suyla yıkanmak da kafa derisinin kimyasını bozup, saçta kepeklenme yapar ve kaşıntıya sebep olabilirler. Saç yapısına göre temizleyici tercih etmek bu sorunu azaltacaktır.
  • Kafa kaşıntısı bazen de fiziksel sebeplerden değil, stres ve psikolojik sebeplerden dolayı da ortaya çıkmaktadır. Bu dönemsel yaşanan saç kaşıntılarına örnektir.
  • Mevsimsel olarak, örneğin sıcaktan ve terden oluşan boncuk sivilceler ve minik yaralar kaşıntıya sebep olabilir, ayrıca kullanılan bazı ilaçlar ve kozmetik ürünler de ciltte alerjen etkiler yapabilir. Saçları temiz tutmak, mümkünse kaşınma esnasında yara açmamaya dikkat etmek önemlidir. Yaralar yeni enfeksiyonlara sebep olabilir. Sık sık sivilce sorunları yaşıyorsanız, saçları kısa tutmak da bir çözüm yöntemi olabilir. Ayrıca kafa kaşıntısı için saç derisini besleyici ve nemlendirici saç maskeleri yapabilirsiniz. Örneğin en bilinenleri Aloe vera maskesi ve Argan yağı ile masaj yapmak ve elma sirkesi ile saç diplerini yıkamaktır.
  • Kafa kaşıntısı sorununda istisnai sebepler de vardır, bunlar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı kişiler, saç beyazlaması esnasında kafa kaşıntılarının arttığını düşünürler, ayrıca ciltlerinde fazla ben-leke olan insanlarda kafa derisinde yeni ben oluşumu esnasında da saç kaşıntısı yaşanabilir.
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021