ERKEK BAKIM

Prezervatif nasıl kullanılır? | Kondom kullanımı

Prezervatif nedir? Ne işe yarar?

Wikipedi kısaca şöyle tanımlıyor: “Prezervatif veya kondom, amacı aile planlaması için dişide gebelik olmasını önlemek, bel soğukluğu, frengi ya da AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek amacıyla en çok cinsel ilişki sırasında kullanılan bir tür bariyer doğum kontrolü.” 

Kondom ya da diğer adıyla prezervatif kullanımı seks sırasında en sık kullanılan bir korunma yöntemidir. Kadınlar ve erkekler için prezervatif üretilmektedir. (bkz: femidom) Prezervatif denince akla penis için üretilenleri gelir. Bu tür erkek korunması için üretilen bir üründür. Kondom kullanmak, her şeyden önce sağlık amaçlı kullanılan bir istenmeyen hamilelikleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD’leri de) engellemeye yardımcı olur. Bu hastalıklar 3 yolla; bakteriler, virüsler ve parazitler aracılığıyla kişiden kişiye bulaşırlar. Onlarca hastalıktan, istenmeyen gebelikten ve en önemlisi çağımızın en korkunç hastalıklarından biri olan AIDS hastalığından korunmak için kullanılan -kullanılması gereken- bir araçtır.

BİLGİ: 2020 yılı itibariyle şu an dünyada 35 milyona yakın insanın AIDS olduğu bilinmektedir. Bugün hala kesin sonuç alınan bir tedavi yöntemi yoktur. 

Prezervatif nasıl takılır? Nasıl kullanılır?

  1. Prezervatif ambalajı işaretli yerinden açılmalı ve yalnızca ELE çıkarılmalıdır. Tırnak, kesici delici aletler; makas – bıçak vb. kullanılmaz.
  2. Penis tam ereksiyon halindeyken ürün uç kısmında bulunan çıkıntı kısım tutularak penise takılmalıdır. Bu içeride hava kalmamasını sağlar.
  3. Rulo kısım parmak uçlarından aşağı doğru yuvarlanarak açılmalı, bu işlem kondom penisi tamamen kavrayana kadar sürdürülmelidir.
  4. Penise tam olarak oturduğundan emin olunmalı, içeride hava baloncuğu kalmamasına dikkat edilmelidir.
  5. Dikkat! Kondom üzerine vazelin, bebek yağı, krem vb. kayganlaştırıcı sürülmez. Lateks malzemenin delinmesine sebep olabilir.
  6. Orgazm ya da boşalma sonra penis geri çekilmeli ve kondom hemen çıkarılmalıdır. Geri çekilirken spermlerin dışarı taşmaması için dip kısmından tutarak dikkatle çıkarılmalı, riski azaltmak için penis sertliğini yitirmeden, yumuşamadan partnerle temas kesilmelidir.
  7. Kullanım sonrası dikkatle çıkarıp, açık uç düğümlenerek çöpe atılmalı, tuvalet ve klozet gibi giderlere atılmamalıdır. Bu esnada partnerle elle temastan kaçınmakta da fayda var.

    BİLGİ: Prezervatif partnerle birleşme ya da temas cinsel temas yaşamadan takılmalı; Penis vajinaya temas etmeden kondom takılmalıdır. Penis ucuna takılıp penis üzerinde açarak kullanım için tasarlanmıştır. Tek seferlik kullanım içindir. Kondom oral seks için de kullanılan bir koruyucudur. 

Alttaki kısa, eğlenceli ve çok ses getiren “USE CONDOM” kampanya reklamı da bugüne kadar yapılmış en iyi uyarıcı reklamlarından biridir.

Kondom seçerken nelere dikkat edilmeli?

  • Prezervatif kullanmadan önce güvenli bir yerde saklanmalıdır. Örneğin cüzdanda taşınmamalıdır. Bu kondomda ezilme, yırtılma gibi durumlara sebep olur. Risklidir. Serin, kuru ve gün ışığına maruz kalmayan bir yerde tutulmalıdır. Yalnızca kullanılacağı zaman ambalajından çıkarılmalıdır.
  • Son kullanma tarihi geçmiş ya da ambalajı yırtılmış-delinmiş ürünler kullanılmamalıdır.
  • Bilindik ve kalitesi onaylı markalar riskleri ortadan kaldırır. CE belgeli sağlık için kullanıma uygun ürünler tercih edilmelidir.
  • Temel fonksiyonları sunan klasik ürünler dışında farklı fonksiyonlar için üretilen kondomlar da mevcuttur. Satın alırken kullanım amacına uygun prezervatif seçtiğinizden emin olun.

sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021