ERKEK BAKIM

Cilt yağlanması sorunu ve çözümleri | Yazın yağlı cilt sorunu

Ciltte aşırı yağlanma neden olur?

Cilt yağlanması ve benzer diğer cilt sorunları ten görünümünde istenmeyen bir parlaklığa ve gözenek tıkanmasına sebep olur. Bu da akne ve sivilce sorunlarına neden olur. Can sıkar, tat kaçırır, bakımsız bir görüntüye hatta süregelen cilt sorularına neden olur. Ciltte yağlanma birçok sebepten kaynaklanır. Bazen dengesiz beslenme, mevsime bağlı, bazen bir ilaçtan bazen de kullanılan bakım ürünleri  ya da hormonsal ve sağlık sorunlarından… Biz mevsimsel sebeplerle ortaya çıkan yağlı cilt sorunları üzerine öneriler sıralayalım.

BİLGİ: Bu makale sağlık sorunları ve hormonsal değişimler dışında mevsimsel olarak oluşan yağlanan cilt sorunları baz alınarak yazılmıştır. Mevsimsel olmayan ve geçmeyen cilt yağlanması sorunu için bir cildiye uzmanına muayene olmak en doğru yöntemdir.  

Yağlı cilt sorunu mevsimsel olabilir

Cilt yapısı mevsime göre değişkendir. Cilt yağlanması, parlak görüntü, kuruluk, pullanma, cilt döküntüsü gibi birçok cilt sorunu da mevsimlere bağlı gerçekleşebilir. Ciltteki bu değişimler yaz aylarında daha fazla görülmektedir. Örneğin, sıcak havalar metabolizmanın daha hızlı çalışmasını, bu da terlemeyle birlikte ciltteki yağ bezleri ve ter bezlerinin yoğun çalışmasını tetikler. Bu da istenmeyen cilt parlaklığı ve aşırı yağlanma / sivilce / isilik vb. cilt sorunlarına neden olabilir. Bir de zaten yağlı bir cilt tipine sahipseniz… Peki yazın cilt yağlanması sorunu nasıl çözülür? Hangi yöntemlerle ciltte yağlanma sorunları giderilir?

Yazın yağlanan cilt sorunu nasıl çözülür?

  • Güneşten koruyucu ve nemlendirici seçimlerini cilt tipine göre (bir uzmana danışarak) seçmeli, işe yarar (bilinir ve kalitesi onaylanmış) ürünler kullanmalısınız. Örneğin, su bazlı koruyucular ve diğer cilt bakım nemlendiricileri yağlı ciltler için uygundur. Ayrıca yağ oranı düşük, su oranı yüksek nemlendiriciler kullanmak işe yarar.
  • Ilık suyla cilt temizliği cilt yağlanması ve diğer sorunların oluşmasını azaltır.
  • Sebum (ciltteki doğal yağ) dengesini koruyan ve destekleyen, yağlanmayı dengede tutan ürünler yağlanma sorununu azaltacaktır. Doğru bir yüz temizleyici bu sorunu çözmek için iyi bir üründür. Sabun önerilmez. (Bir sakal sabunu değilse tabi.)
  • Çok fazla yüz temizliği yapmak da sebum dengesini bozacağından düzenli ve yeterli derecede yüz yıkama yapmalısınız. Örneğin çok yüz temizleme yaparsanız cilt kuru kaldığından sebum dengesi bozulabilir ve cilt daha çok yağlanma yapabilir. (Sakal tıraşı, sakal bakımını da bu doğrultuda yapmakta fayda var.
  • Kişisel bakım ve temizlik ürünlerini seçerken özellikle yüz ve boyun bölgesinde alkol, paraben, silikon, parfüm, sülfat vb. kimyasalları içermeyen kozmetik ürünler hem sağlıklı bir cilt için hem de cilt yağlanması gibi sorunların çözümü için doğru ürünlerdir. Örneğin benzoil peroksit veya salisilik asit içeren ürünler bu konuda iyi bir çözüm sunabilirler.
  • Yeterince su içtiğinizden emin olmalısınız.
  • Gözenekleri sıkılaştırmak için tonik kullanımı da cilt uzmanları tarafından önerilmektedir. Bu işlem sık yapılmamalıdır. İçinde alkol bulunur ve normal cilt yapıları için daha uygun ürünlerdir.
  • Yastık kılıflarını ve yatak yüzeylerini yaz mevsiminde daha sık değiştirmek de yağlı cilt sorunlarını azaltacaktır.
  • Cildin yağlanmasını hızlandıran şeker ve yüksek yağlı gıdaları tüketmemek ya da az tüketmek de bir diğer çözüm yöntemidir. Sağlıklı yağları tüketip sağlıksız yağ içeren besinlerden uzaklaşmak cilt yağlanması sorununa karşı etkili bir çözümdür. Tabi düzenli uykunun ve egzersizin cilde olan olumlu etkilerini de unutmamak gerekiyor. Ayrıca konuyla ilgili Erkeklerde cilt bakımı adlı yazıya da göz atabilirsiniz.
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021