SAKAL BAKIMI

Pogonofobi | Sakal korkusu nedir? Sakal korkusu belirtileri

Sakal korkusu mu?

Pogonofobi terimi, 1851’den beri kalıcı, orantısız ve gerçeküstü sakal korkusunu tanımlamak için kullanılmaktadır . Pogonofobik insanlar genellikle sakaldan duydukları korku konusunda dikkat çekerler. Pogonofobi, sakal korkusudur. Bu rahatsızlığı yaşayanlar dolayısıyla sakallı kişilerden de korkarlar ve uzak durmaya çalışırlar. Sakallı erkeklerden korkan çocuklara denk gelmişsinizdir. Tıpkı bunun gibi… Psikologlar, çocuklukta yaşanmış bazı travmaların bu fobinin ortaya çıkmasına sebep olan nedenlerden biri olabileceğini belirtmektedir. Daha önce pogonofobi ve pogonofili terimlerine rastlamamış olabilirsiniz. Bu terimler nereden geliyor, ona da değinelim. 

Pogonofobi ne demek?

Pogonofobi Yunancadan geliyor pogono sakal anlamına (πώγων), phobos ise korku anlamına gelen (φόβος). kelimesinden. Doğrudan sakal korkusu olarak çevrilmiş. Pogonofobi sakala ve sakallı kişilere karşı olan duygu bozukluğunu belirtiyor. Vücudun başka bir yerinde değil de yüz bölgesinde çıkan kılların diğer kıllardan daha korkunç olmasını anlamlandıramıyor olabilirsiniz ama öyle, bilimsel bir gerçek. 

20. yüzyılda sakalların itaatsizlik, şüphe gibi duygularla ve asi karakterle özdeşleştiği bir dönemdi. Bunun kolektif bir korku olabilirliği bile mümkündür belki, kim bilir? Öte yandan bu günümüze de ulaşmış sayılır: Bakınız tıraşlı bir kişi sakalları uzun birinden çoğu zaman daha ön kabul görür. İşte, ilişkilerde, kamusal alanda… Tabi sakalın dünya çapında ideolojilerle ve korkunç eylemler yapan radikal örgüt üyeleriyle de çağrışım yapması da bir başka sorun…

Pogonofobinin nedenleri

Pogonofobi fobik bir bozukluk olarak tanımlanır ve genellikle kökenini klasik koşullandırmadan alan ciddi bir patolojidir. Özetle; genellikle travmatik bir deneyimden sonra gerçekleşen ilişkisel öğrenmedir. Kimi de kıl sevmez, kimi sakallı olmayı, kimi hijyen takıntılarına sahip olabilir ve takıntı derecesinde sakalın kirli olduğunu düşünür, kimi dini fanatizmle bağdaştırıp sakal ve sakallı figürlerinden korkar ve bilinçaltında bu sorun haline gelebilir. Ayrıca diğer kültürel motifler, maruz kalma, yukarıda bahsettiğimiz yanlış öğrenme ya da tamamen nörobiyolojik kaynaklı olarak oluşabilir.

Pogonofobi belirtileri

Diğerlerinde olduğu gibi bu fobide de, belirtiler korku düzeylerine bağlı şekilde kişiden kişiye değişir. Tipik belirtiler aşırı kaygı, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma, ağız kuruluğu ve nefes darlığı gibi aksaklıklardır. Bilişsel belirtileri ise korku, ıstırap, kafa karışıklığı ve konsantrasyon eksikliği yer alır. Huuu! Zor iş!

Pogonofobi, bilinen 250 fobi türünün en sıra dışı olanı olmasına rağmen, WHO, dünya nüfusunun% 7’sinden fazlasının bir fobiye sahip olduğunu tahmin ediyor. Bunlar genellikle dış olayların, genellikle erken yaşta travmatik bir deneyim ve içsel yatkınlıkların, yani kalıtım veya genetiğin bir kombinasyonundan kaynaklanır diyor. Çözüm ise terapiler…

Örneğin Victoria döneminde sakal hareketi vardı; sakalizm. Sakalcılık, bir kişiye sırf sakalları olduğu için ayrımcılık yapılması, sakal ayrımı olarak tanımlanabilir. Sakal hakkında her kültürün kendince farklı yaklaşımları var. Bunun çoğunu da dinler belirlemiş. Örneğin bazı kültürlerde sakal daha kıymetliyken bazılarında bugün bile sağlıksız ve başıboş sorumsuz, evsiz erkeklerin alametifarikası olarak değerlendirilebiliyor. Öte yandan çoğu dinde ise sakal bırakmak makul ve tıraş olmak iyi değil. Kim, neye inanırsa! 🙂 Bir de sakal sevgisini tanımlamak için bir terim var: 

Pogonofili nedir?

Pogonophilia, Pogonofobi ya da sakal korkusu dediğimiz hissin tam tersi: Pogonofili. Bunu da biz şöyle çevirelim. Sakal sevdası! Bir sakal ne kadar sevilir ki? O halde sakalına özen gösteren her erkek ve her sakal seven kadın da biraz pogonofil olarak değerlendirilebilir. Pogonofili terimi sakala sahip olmanın heyecanı ve sakalla ilgili tüm olumlu duygulara sahip ve ona özen göstermekten keyif alan kişiler için kullanılıyor. Sakal hayranı olan kişiye pogonofobik, hiç sevmeyene ise ilk başta da belirttiğimiz üzere pogonofobik denir.

Ayrıca Sakal Hakkında Enteresan Bilgiler adlı makaleye de göz atabilirsiniz. 

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021