ERKEK BAKIM

Gidon bıyık modelleri neler? | Bıyık stilleri 2

Gidon bıyık modelleri neler?

Bıyık stillerinde klasik ve vazgeçilmez ve en bilinen şekiller hangileri derseniz şu an güzel bir kaynak olarak değerlendirilebilecek bir yazı okuyorsunuz. (Bıyık modelleri konusu 3 başlıklı bir yazı dizisi ve bu 2.’si: Gidon bıyık modelleri) Bıyık geçmişte ve günümüzde birçok ideoloji, mesaj, stil, yaşam biçiminin ifadesi olarak kullanılmıştır. Hala da kullanılmaktadır. Bıyık ülkemizde de özellikle siyasi fraksiyonları ve yönelimleri belirtmek için kullanılmaktadır. Bıyık bu anlamda hem tehlikeli hem eğlenceli ama kesinlikle ifadeci bir şeydir. Mesaj içerir. Tabii biz bıyığın tarz olanı, modaya ve yüzünüze uygun olanlarıyla ilgileniyoruz. Bıyık stilleri söz konusu olduğunda, bizim de uzman olduklarını düşündüğümüz, konusunda son derece uzman kişiler onu üç kategoriye ayırmışlar biz de bunları sıralayacağız. Doğal bıyık modelleri, gidon bıyık stilleri ve hibrit bıyık stilleri…

Gidon bıyık stilleri

Gidon bıyık stili, bisiklet gidonuna benzer. bir stil elde etmek iBu model için balmumu ya da balsam gibi bıyık şekillendiriciler kullanılır. Demode bir stil olsa da modern günlerde dikkat çeken stil olduğu da tartışılmaz bir gerçek. 😉 Son yıllarda bu sebeple ve farklılık yakalamak için farklı tarzdan bir çok erkek bu modeli yapıyor. Oryantalist bıyık stillerinden biri olan gidon bıyık için etkileyici bir stil olabilir: Standart bir gidon bıyığın uzun ve kıvrık uçları kalın olduğu zaman daha güçlü bir görünüm katabilir. Kıvrık uçları ise ince noktalara daha çok şekillendirici sürülerek şekil verilir. Ünlü gidon bıyıkları arasında Greg Berzinsky, Rollie Fingers, William Howard Taft ve Daniel Day Lewis bizde de Ezel Akay ve Cemil İpekçi beyefendileri sayabiliriz. 

Gidon bıyığı nasıl uzatılır? Tam bir gidon bıyığı için iyi derecede bir bıyık uzunluğu şart. En az altı ay veya daha uzun… Bıyık uçları ciltten uzaklaşıp, şekil verilecek kadar! Gidon bıyıklarının bakımı zor olmasa da uğraştırıcıdır. Sık bakım isteyen bir modeldir. Bıyığın merkezini düzgün tutmak, temiz bir görünüm vermek için çok önemlidir. Sık sık ağzınızın dış kısmında kalan uçları ve alt üst köşelerinden fışkıran aykırı telleri tıraşlamanız gerekecektir. Tabi bunu yapmak için de bir elinizle bıyığı burnunuza doğru kaldırıp bütünden ayrı duran kılları tıraş etmeniz gerek.

Bir de küçük gidon bıyık modeli var. (Soldaki görsel) Onu da bu başlık altında konuşalım. Küçük gidon, standart gidon bıyığın daha küçük versiyonudur. Minyon gidon bıyığı diğerine göre daha kısa ölçülerde tutulur. Kıvrık uçlar ağzın kenarlarından taşmaz. Ölçü dudak boyu kadar tutulur. Bu da yine de çok eski ve sık kullanılan bir modeldir. Bu topraklara ait bile sayılabilir. Etrafınıza bakın en az bir küçük gidon bıyıklı akrabanız vardır. 🙂 

Küçük gidon bıyığı nasıl uzatılır? Küçük gidon bıyığı, gidon bıyık modeli ile aynı şekilde büyütülür, ancak her şey daha kısa ve daha kompakt tutulur. Kontrolü ve düzgün görüntüsü daha kolay sağlanır. Bıyığın kısa tutulması gerektiğinden sık sık makasla oynamak gerekecek. Bıyığın ortasının üst dudağın üstünden kesilmiş olması da temiz bir görünüm vermek için önemlidir. Sık sık ağzınızın dış kenarındaki kıvrılan uçların altındaki kılları tıraş etmeyi de unutmayın. 

En meşhur gidon bıyık: Dali bıyığı

İspanyol sürrealist ressam Salvador Dalí ile ünlenen ve adını da ondan alan Dali bıyık, geleneksel gidon bıyığı içinde kendini en çok belli eden model olabilir.  Dalí bıyık uzun saplı yukarıya doğru tırmanan dik ve sert görünen bir kalem bıyıktır. Saç sakal şekillendiricilere çokça ihtiyaç duyar. Gözlerin alt dış kenarlarına doğru hafif düz bir şekilde şekil verilir. Vahşi bir uzunboynuzluyu andıran bıyık stili! 

Dalí bıyığı nasıl uzatılır? Uzun ince bir bıyık uzatma çabasına ve zamanına sahip olmalısınız. Bıyığın büyümesi altı ay veya daha uzun sürebilir. En kolay yol, tam bir gidon bıyığı veya Macar bıyık uzatmaktır. Daha sonra bıyığı ayağa kaldırma ve inceltme yöntemine geçersiniz. Bıyık yeteri kadar uzadığında üst kısım ile burnun alt kısmı arasındaki bıyık aralığını tıraşlayın ve üst dudaktan sarkan tüyleri kalem bıyık bırakarak kesin. İstediğiniz gibi ağır bir balmumu ve stil uygulayın.

Dalí bıyığını tımar etmek için günlük tıraş ve makas kullanımına alışmak gerekecektir. Kalem bıyık ince iştir. İnce işçilik ister. 

İngiliz bıyık

İngiliz bıyığı da tıpkı İngilizlerin kendi kültürlerini tanımladığı ve tanıttığı gibi seçkin ve aristokrattır. Aslında gidon bıyık ile aynıdır, aralarındaki tek belirgin fark uçlarının kıvrılmamış olmasıdır. Bunun yerine, yatay olarak kremlenir / balsamlanır ve bir noktaya kadar şekillendirilirler. Karşıdan bakıldığında ayağı olmayan bir şemsiye gibi görünüyor da olabilir. Ya da dudakları yağmurdan koruyan bir şemsiye. 😉 Osmanlı zabitlerinin de bu bıyığı kullandığına dair görüntüler kafanızda canlanır.

İngiliz bıyığı nasıl yapılır? İngiliz bıyığı, standart bir gidon bıyık gibi uzatılır. Kulplar bıyığın kenarlarına doğru uzatılırken, orta kısmı düzgün görünmesi için makasla şekil verilir, kırpılır. Düzgün çizgileri olan bu bıyık modeli için bakımı da sık aralıklarla yapılmalıdır. Bıyığın ortasını üst dudağın yukarısında kesmek, düz çizgi şeklinde bir görünüm vermek için çok önemlidir. Sık sık ağzınızın dış köşelerindeki sapların altındaki kılları tıraş etmeniz gerekecektir. Bunu yapmak için bıyığı kaldırın ve bıyıktan ayrı duran telleri tıraş edin.

İngiliz bıyığını şekillendirmek için tüyleri üst dudaktan uzak tutmak önemlidir. Bıyık kıllarını filtruma (dudak ortasındaki çukur kısım) yatay olarak ve dudaktan yukarı doğru iterek bir fön makinesi kullanabilirsiniz. 

Macar bıyık

Macar bıyığı efsane bıyık modelidir. Çok karakteristik, Balkan ve Türk kültürünü de tanımlayan bir stildir. Tarihten bu yana Avrupa ve Asya kültürlerinin pek sevdiği bir modeldir. Mors ve gidon bıyık modellerinin daha büyüğü gibi değil mi? Bu, boyutu nedeniyle yanaklara doğru yön alan, büyük kıvrımlı bir gidon modeli! 

Ünlü Macar bıyıkları arasında Franz Ferdinand, Eric Bandholz, Greg Berzinsky, Jeffrey Buoncristiano, Wyatt Earp, Doc Holliday, Seth Bullock ve Rich Uncle Pennybags (Monopoly’deki ikon adam). Macar bıyığı nasıl uzatılır? Macar bıyığı tıpkı mors bıyık gibi büyütülür ve daha sonra uzun, kıvrımlı saplara sahip olacak şekilde biçim verilir. Gereken uzunluğu elde etmek bir yılı bulabilir ve bunu yapmak her şeyden önce sabır gerektiriyor. 🙂

Macar bıyığını şekillendirmek standart gidon bıyığa göre daha kolaydır. Sakal tarağı ya da bıyık tarağı edinmeli, bıyığı temiz ve şekilli tutmak için de tarayıp fırçalayarak ona doğal kıvrım kazandırmalısınız. Ağzın dış kenarlarını da kıvrık uçların altındaki kılları da tıraşlamayı unutmayın. Başparmağı ve işaret parmağı ile uçlarını kıvırmak suretiyle bu harekete bıyığı alıştırın. Yeteri kadar uzunsa zaten büküldüğünde öyle kalacaktır. Şekli korumak  için saç spreyi gibi yüksek tutuşlu şekillendirici kullanabilirsiniz.

Fu Manchu bıyığı

Fu Manchu bıyık modeli için eski Türk-Çin entrikalarında savaşan Türk savaşçılarını hatırlayın. Bu sakalı ülkemizde bırakacak bir erkek var mı bilmiyoruz? Dali bıyık modelinin tam tersi yönde bırakılan Fu Manchu bıyığı, philtrum’da (dudak üstündeki çukur kısım) geniş bir boşluk tıraş edilir. Bıyık uçları da yukarı doğru değil, aşağı doğru sarkacak şekilde tasarlanmıştır. At nalı bıyıkları genellikle bir Fu Mançu olarak yanlış etiketlenir, ancak Fu Mançu, Fu Mançu’nun sadece ağzın üst köşelerinde yüze bağlı olması nedeniyle at nalı bıyık stilinden farklıdır. Bıyık ismini kurgusal karakter Dr. Fu Manchu’dan alır. 

Fu Mançu bıyığı nasıl uzatılır? Dalí bıyığı için adımları izleyin. Philtrum’a geniş bir boşluk ekleyin, böylece uç kısımlar ayrılır. Sapları ince noktalara şekillendirmek için orta tutuşlu bir balmumu kullanın, ancak onları yukarı doğru şekillendirmeyin – asmalarına izin verin. Doğal görünümlü bir bıyık istiyorsunuz, bu yüzden çok ağır bir balmumu kullanmak sizi iki asılı kürdan benzeri bir bıyık bırakacaktır.

Bu makalede gidon bıyık modellerini sıraladık. Daha önce yazdığımız Doğal bıyık modelleri adlı makaleyi okumak için tıklayın.

kaynak: Bu makaledeki görseller ve metinler beardbrand.com adlı blogdan edinilmiş ve Sakal.com.tr adına özgünleştirilmiştir. 
Sakal.com.tr 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021