SAKAL BAKIMI

Doğal bıyık modelleri neler? | Bıyık modelleri

Doğal Bıyık modelleri neler?

Bıyık stillerinde klasik ve vazgeçilmez ve en bilinen şekiller hangileri derseniz şu an güzel bir kaynak olarak değerlendirilebilecek bir yazı okuyorsunuz. (Daha doğrusu bu konu 3 başlıklı bir yazı dizisi olacak.) Bıyık birçok ideoloji, mesaj, stil, yaşam biçimi ifadesi olarak kullanılmıştır. Hala da kullanılmaktadır. Ülkemizde de özellikle siyasi fraksiyonları ve yönelimleri belirtmek için kullanılmaktadır. Bıyık bu anlamda hem tehlikeli hem eğlenceli ama kesinlikle ifadeci bir şeydir. Ancak bıyık stilleri söz konusu olduğunda, bizim de uzman olduklarını düşündüğümüz, konusunda son derece uzman kişiler onu üç kategoriye ayırmışlar biz de bunları sıralayacağız. Doğal bıyık modelleri, gidon bıyık stilleri ve hibrit bıyık stilleri…

Doğal Bıyık modelleri & stilleri

Doğal bıyık modelleri ve stilleri olarak tanımlanan tasarımlar en kolay ve en hızlı büyüyen bıyık biçimlerindendir. Wax, sprey, krem gibi sakal bıyık şekillendiricilere ihtiyaç duymazlar ancak bakım gerektirirler.

Chevron bıyık

Chevron bıyık üst dudağın şeklini takip ederek, hafif ters V şeklinde tasarlanarak oluşturulur. Daha önce bıyık bırakmayanlar için kolay denenebilir bir model olabilir. Siz buna Chevron bıyık değil de FREDDIE MERCURY bıyığı da diyebilirsiniz. Minimum bakım gerektiren doğal bir tarz olabilir ve Zamansız bir seçim sayılabilir. Chevron bıyık nasıl yapılır?: Bıyığın doğal bir şekilde uzatın. Bıyığın kalınlığını ve uzunluğunu elde etmek iki ila üç ay sürer. Sakallarınızla birlikte uzatıp daha sonra sakalların tamamını kesebilirsiniz. Böylece dikkat çekmeden bir günde bıyıklarınız olabilir. Bir makasla bıyık kenarlarını kısaltarak bakımını ve şeklini kontrol edebilirsiniz.

Ünlü chevron bıyıkları arasında; Henry Cavill, Tom Selleck, Freddie Mercury, Mike Ditka, genç Sam Elliott, Dr. Martin Luther King Jr., Burt Reynolds, Marc Maron, Nick Offerman örnek gösteriliyor. 

Lampshade bıyık

Adını Lampshade yani abajur şeklinden alan bir bıyık stili. Çünkü abajura benziyor. Üst dudağın kenarından daha geniş, burun altından daha yükseğe uzamayaz ve bıyık telleri üst dudağa değmez. Bıyıklar kesik veya gür görünmemeli, kısa tutulmalıdır. Yurt dışında resmi kurumlarda hala izin verilen bir model olduğu söylenmektedir. Ünlü bıyıkları arasında Eddie Murphy olduğu söylenir. Peki abajur bıyığı nasıl yapılır? Bıyığı doğal şekilde uzatın, tam olarak şekil alması bir ila iki ay sürer. Ağız kenarından yukarı doğru uzanan dikey bir çizgi ve burnun altından uzanan yatay bir çizgi hayal edin. Çizgilerin dışındaki tüyleri almak için bir tıraş bıçağı veya elektrikli tıraş makinesi de kullanabilirsiniz. Üst dudağa değmeyecek şekilde bıyıkları düzeltin.

Mors bıyık

Mors bıyık adını mors hayvanından alır. Çünkü mors bıyığına benzemektedir. Bu model üst dudağı sarar ve alt dudağı da kaplayabilir. Düz, aşağı taranan ve kenarlara pek kıvrılmayan doğal bir stildir. İyi ve güçlü bir bıyık genetiğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Güçsüz ya da seyrek bıyık haritasıyla bu pek olacak gibi görünmüyor. Ünlü mors bıyıkları arasında Friedrich Nietzsche, Teddy Roosevelt, David Crosby, Andy Reid, Jamie Hyneman, yaşlı Sam Elliott, Albay Joshua Chamberlain ve Beardbrand’ın sahibi Eric Bandholz gibi isimler görünüyor. En azından Nietzsche bizim en bildiğimiz 🙂 Peki mors bıyığı nasıl uzatılır? Bıyığı doğal bir şekilde uzatın ve hiç kesmeyin. Bu süre 6 aydan bir yıla kadar sürebilir. (Uzmanlar öyle diyor)

Bıyığın birbirine dolaşmasını engellemek ve doğru yönde uzamasını sağlamak için kaliteli bir sakal tarağı edinin. Bir de cep tarağı… Bıyığı tercih ettiğiniz uzunlukta tutmak için sakal makası da kullanmanız gerektiğini unutmayın. 

Kalem bıyık

Kalem bıyık, ,bizim kültürümüzde de gerek Osmanlı döneminde, gerek Osmanlının son günlerinde gerekse Türk jönlerinim tercih ettiği bir bıyık stili olarak bilinir. Klas durur, herkese yakışmaz ama yakışana da ağır ve klasik bir hava katar. Eğer klas bir mafya babası değilseniz ki; değilsiniz iyi giyinerek de bu hafif bıyığı şahlandırabilirsiniz. Çünkü kalem bıyığının sorunu, ortamda en iyi giyinimli olmak gibi bir görünüme ihtiyaç duyuyor olması olabilir. Smokin mi? 🙂 HAHAA Evet!  Ancak klasiklikten uzakta, 21. yüzyılda yaşıyoruz. Kalem bıyık, siyah veya koyu kahverengi saçlar için iyi sonuç verir diye önerilmiş.

Ünlü kalem bıyıklar arasında Errol Flynn, John Waters, Clark Gable, Brad Pitt, George Clooney, Sammy Davis Jr., Little Richard ve Eddie Murphy var. Bizde de birkaç modelini deneyen Ayhan Işık var. Cüneyt Arkın da sanki bir ara buna benzer bir şeyler denedi ama Sadri Alışık buna sanki daha alışık… 🙂

Kalem bıyık nasıl yapılır? Bıyığı doğal bir şekilde uzattıktan sonra bıyığın uzunluğu, üst dudağı örtmeyecek kadar kısa tutun. Ağzınızın şeklini takip etmek için bıyığın alt kısımlarını kesin. Ağız kıvrımını takip ederek bıyığın üst çizgisini bir jiletle tıraşlayın. Uzaması iki ila dört hafta sürer. Ne kadar zayıflayacağınız size kalmış ancak kalem bıyığın tüyosu saçlarınız ne kadar açık renkliyse, bıyığı da o denli kalın tutmanızda yatıyor. Kalem bıyık stili koyu renkli saçlarda daha kolay görünüyor. Kalem bıyık en çok bakım ve tımar isteyen bıyık stillerinden biridir. Bıyığın üst çizgisi her gün olmasa da haftada birkaç kez tıraş edilmelidir. Toplam uzunluğu az kısa tutmak, dar bir alt çizginin korunmasına yardımcı olacaktır. İnce jilet hareketleriyle çalışmanız gerektiğinden gergin bir dudak gerekir. Bunun için de tıraş ile bıyığa şekil verirken üst dudağı ısırarak cildinizi gerebilirsiniz. 🙂

Yukarıdaki görselde kalem bıyık stilinin diğer bir modeli olan Bölünmüş / parçalı kalem bıyık stilini görmektesiniz. Bu stil de yine aynı şekilde büyütülür ve bakım yapılır. aradaki fark, üst dudak üstündeki girintiye sert ve dikey bir çizgi ile bıyığı ikiye ayırmaktır. Çizgiyi tıraş makinesi ile yapabilirsiniz. Ne kadar geniş gideceğiniz size kalmış, ince bırakmanız önerilir. 

Ressam fırçası bıyık stili

Ressam fırçası bıyığı zikzak bir şekle, biraz da kalınlığına sahiptir, ancak aşağı doğru açı yoktur. Abajura bıyığa benzer, onun kuzenidir. 🙂 Ağızdan yana daha fazla uzanmayacak şekilde tasarlanır. Bu bıyık stili nasıl yapılır derseniz, bıyığın doğal bir şekilde uzamasına izin verin. Yatay bir çizgi oluşturması için üst dudak boyunca bıyığı kırpılmış halde tutun. Ağzın kenarlarındaki yuvarlak uçlara kadar bıyığı kadar kesin. Dudakla birlikte üstten kenarlara yaklaştıkça bıyığa hafif çatı eğimi verin. 

 

Diş fırçası bıyık

Diş fırçası bıyığı mı? Bunun hangi stil ve tarz için uygun olduğunu düşündüğümüzde bir bir şey bulamadık. Bu makalenin asıl kaynağında da pek cazip bir stil olmadığı yönünde kötü kokular aldık. Sahi bu yüzyılda kim bu stili kullanmak ister ki? Harry Potter’da oynamıyorsanız, smokin ile yaşayan bir tombiş değilseniz ya da Charlie Chaplin karakteri canlandırmayacaksanız, Chaplin bıyığına neden ihtiyaç duyuyorsunuz? 🙂 Her iki tarafı da kısa bir bıyıktır. Tarihte iki önemli diş fırçası bıyığı vardır. Biri Charlie Chaplin diğeri de Adolf Hitler. Uzmanlar diş fırçası bıyık stili nasıl yapılır sorusuna şu cevabı veriyor:
– YAPMAYIN! 🙂

kaynak: Bu makaledeki görseller ve metinler beardbrand.com adlı blogdan edinilmiş ve Sakal.com.tr adına özgünleştirilmiştir. 
Sakal.com.tr

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021