SAÇ

Erkek Saç Tipleri Nelerdir

Erkek saç tipleri denince akla ilk saç stilleri gelse de saç tipleri saçın doğal yapısı ile ilgilidir. Stille ya da saça sonradan şekil vermeyle ilgili değildir. Saçın şekillendirilmesi olsa olsa saç tarzı, farklı saç modelleri, saç stilleri gibi başlıklarla ele alınabilir.

Bunlar neler? İnce telli saçlar, kalın telli saçlar, kıvırcık ve dalgalı saçlar, düz saçlar… Bu saç tipleri ana saç tipleridr. Hepsi de sıkı, seyrek, yağlı ve kuru yapıda olabilir. Örneğin saçlarınız hem kuru hem dalgalı hem de seyrek olabilir gibi… Saçın yapısında bir diğer belirleyici de saçların yağlı ve kuru olmalarıdır. Bu da yine saçın doğal şekli dışında tüm saç tiplerinde görülen iki belirgin özelliktir.  Şimdi erkek saç tipleri, avantajları ve dezavantajları üzerine konuşalım. 

İnce telli saçı olan erkekler

İnce telli saç tipi saçlar hacimsizdir, çabuk yıpranır, daha sık bakım ister. Zor şekil alır, verilen şekli çabuk bozulabilir. Uçlarında kırılma ve kopmalara açıktır. Güneşten, sudan, hava değişikliklerinden çabucak etkilenir. Genellikle sık ve aşırı yağlanma sorunları oluşturmaz. Aşırı yağlanma sorunları da yaşayabilirler. Saçlar sönük görünümde olabilir. İnce telli saçları olanlar bu sebeplerden doğal görünüm tercih etmeseler de doğal görünüm tercih etmeleri saç sağlıkları için önerilir. Saçlarında kullanacakları boya vb. farklı kimyasallarından uzak kalarak ve doğal bakım ürünleriyle saçlarını destekleyerek hassas saçlarının yapısını koruyabilirler. İnce telli saçı olanlar saçlarına düzenli bakım ve temizleme yapmaları önerilir. Saçları yıpratmayan taraklarla taramak kan dolaşımı ve saç sağlığı açısından önemlidir. 

Kalın telli saç tipi olan erkekler

Erkek saç tipleri arasında en çok görülen tiplerden birisi de kalın saç telidir. Kalın telli saçlar da ince saç teli gibi kolay şekil almayabilir ve çabuk yağlanabilirler. Sık kepeklenme sorunları yaşayabilirler, saç diplerinin daha sık hava almaları saç sağlığı açısından önemlidir. Seyrek ve ince saç tiplerine nazaran daha dayanıklıdır ancak kalın saçlar da güçlü beslenme ister. Düzenli ve yeterince saç bakımı yapılması önemlidir. Protein ve vitamin açısından yeterince desteklenmeleri önemlidir. Kalın saçları olanların saçlarına düzenli bakım ve temizleme yapmaları önerilir. Saçlarını düzenli taramak kan dolaşımı ve saç sağlıkları açısından önemlidir. 

Kıvırcık saç tipi

Kıvırcık saçları olanların kısa saç modellerini sık tercih etmeleri saç bakımı ve sağlığını kolay yapmak için tercih ederler. Kıvırcık saçlar bakımı zor ve özen isteyen bir tiptir. Ancak dayanıklı saçlardandır. Seyrek saçlılara göre daha dayanıklı yapıdadırlar. Şekil verme yöntemlerine direnen bir tip olduğu için ısıtıcılar ve şekillendirici kimyasallar tarafından zarar görme ihtimali de fazladır. Yanma ve yıpranmaya açıktırlar. Kısa modelleri tercih edenler kolay kullanım, farklı ve dikkat çeken bir tarza sahip olmak açısından avantajlıdırlar. Bakım yapmayı düzenli olarak sürdürmek dikkat çeken saçların sağlıklı olması için önemlidir.

Kıvırcık saç çabuk kurumaya eğilimlidir. Bukleler, düz saçta olduğu gibi saç derisini pek iyi sarmaz ve bu nedenle saç derisinden salgılanan sebumla olan ilişkisi de sınırlıdır. Bu yüzden kepeklenme de sık yaşanır. Erkek saç tipleri arasında sık rastlanan bir saç tipidir.

Dalgalı saç tipi

Diğerlerine nazaran kolay şekil alır, gürdür, genellikle sıkıdır. Ellerle şekil vermek iyi bir yöntemdir. Isıtıcı ve şekillendiricilerin daha az tercih edildiği bir saç tipidir. Kırılma ve yıpranmalara açıktır. Aşır yağlanma ve kuruma gibi saç sağlığını ve bakımını zorlaştıran sorunlara açıktır. Dalgalı saçlar yıkandıktan sonra kendisinin kuruması tavsiye edilmektedir. Islakken taramak saçın düzeni için işe yarar bir yöntemdir.  Şekillendirme ve besleme için saç bakım yağlarının kullanılması önerilmektedir. Düzenli, örneğin haftada bir kez özel bakım saçların sağlıklı kalması için önerilir.

Düz saç tipi

Erkek düz saç tipi banyo ve yıkama sonrası kolay şekil alır, genellikle ince tele yakın bir saç tipidir. Çabuk yağlanma sorunu ve kuruluk sorunu bu tip için de saç sorunlarının başında gelir. Elektriklenme ve kabarma gibi sorunlar da yaşayabilirler. Kimyasal saç şekillendiriciler fönlü gibi görünürler, dağınık görünmemesi bir artıdır. Her gün tarama gerektirir, kırılmalara açıktır.

Erkek Saç Tipleri : Kuru ve Yağlı saçlar

Kuru saç tipi olan erkekler

Sık sık kırılma, kopma, kepeklenme, matlaşma gibi sorunlar yaşayabilirler. Uzun modellerde sık tarama gerektirir. Nemlendirici  ve besleyici yağlarla desteklenmelidir. Tüm saç tipleri su içilmesine ihtiyaç duyar ancak su içmek kuru saç tiplerini canlı tutacak en basit yöntemdir. Isıdan ve güneşten uzak kalması önerilir. Nem dengesinin korunması ön plandadır.

Yağlı saç tipi olan erkekler

Yağlı saç tipi hem erkeklerin hem de kadınların baş belasıdır. Erkek saç tipleri arasında erkeklerin en çok uğraştığı saç sorunlarındandır. Her saç yağlıdır ancak yağlı saç tipleri saç diplerindeki yağ bezlerinin ve saçın olağandan fazla yağ salgılamasıyla oluşur. Sık yıkama ve bakım gerektirir. Her gün bakım ve vakit isteyen bir saç tipidir. Parlak görünür, hacimlerini kaybeder, şekil alması kolaydır ancak çabuk bozulur. Bu tip saça sahip olanlar çok sıcak ve çok soğuk suyla saçlarını yıkamamalı sebum dengesini bozmamalı, saçlarını düzenli olarak yıkamalı ve saçı buna alıştırmalıdır. Saç tiplerine göre şampuan kullanımı en çok bu saç tipinde önemsenmektedir.Kepeklenme sorununu diğerlerine nazaran daha az yaşarlar. Şapka, bone, saç aksesuarları, saça çok dokunmak da zaten sorun olan yağlanmayı hızlandırır. 

Erkek Saç Tipleri : Seyrek ve Sıkı Saçlar

Seyrek saç tipi

Seyrek saç tipleri saç diplerinin görünmesi ve kolay yıpranmalara ve dökülmeye yatkındır. Öte yandan saç diplerinin hava alması kolaydır. Zor şekil verilir, ayrıca hassasiyet gerektirir, bakımı daha kolay olsa da bakım esnasında da hassas davranmak önemlidir. Herkesin saçı önemlidir ancak seyrek saç tipi olanların saçları daha kıymetlidir. 

Sıkı saç tipi

Erkek saç tipleri arasında sıkı saç tipi olanlar da dökülme sorunu yaşarlar, beslenmesi ve bakımı zordur.  Genellikle kalın tellere sahip olan ve zor şekil alan bir saç tipidir. Sık kirlenir. Taraması zordur. Yön ve şekil verirken direnebilir. Yeni nesil saç şekillendiriciler, spreyler, wax, jöle vb. bu saç tipi için ideal ürünlerdir. 

Sakal.com.tr 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021