GENEL

Dünyadaki En Sağlıklı Meyveler Neler?

Dünyanın En Sağlıklı 20 Meyvesi

Besinler canlılar için enerji, beslenme, gelişme kaynağıdır, yaşamsal ihtiyaçları karşılarlar. Bazı besinler daha da özeldir, az miktarda tüketimi bile yüksek fayda sağlarlar. Bilimsel araştırmalarla besinlerin değerleri ve neye iyi geldikleriyle uğraşan gıda bilimci ve fitoterapistler (fitoterapi: bitkilerin hangi sorunlara iyi geldiği sorusunun cevabını bulan bilimsel yöntem) bazı besinleri daha da yüceltir. Bazıları meyvenin şeker içerdiği için zararlı olduğunu söylerler ancak doğadaki tüm besinler ideal tüketildiğinde insan vücudu için fayda sağlar, bu da bilimsel araştırmalarla edinilmiş bir bilgidir. Bilimsel ve uluslararası bir araştırmadan çıkan dünyadaki en sağlıklı meyveler (20 meyve) hangileridir, onları konuşalım. Birkaçının adını da duymamış olabilirsiniz ancak çoğu ülkemizde de yetişen meyveler. 

En sağlıklı meyveler hangileri?

Dünyadaki en sağlıklı meyveler şunlar: Portakal, Ananas, greyfurt, yaban mersini, avokado, mango, elma, nar, çilek, limon, kızılcık, guava, kiraz, karpuz, durian, zeytin, böğürtlen, muz, mor ve kırmızı üzümler, papaya…

Portakal neye iyi gelir?

Portakal dünyada herkesin bildiği bir meyve ve besleyicidir. C vitamini ve potasyum sağlar. Tiamin ve folat ve B vitamini kaynağıdır. Sitrik asit içeriğiyle böbrek taşı oluşumunu engeller, riski azaltır. Demir emilimini artırır. Kansızlığa iyi gelir. Vitamin, mineral, antioksidan dengesinde faydalı bir meyvedir. 

Ananas neye iyi gelir?

Ananas tropikal bir meyvedir. Doyurucu ve besleyicidir. C vitamini ve manganez zenginidir. Bromelain içeriği iltihap oluşumunu engeller, bu özelliğiyle kanser ve tümör riskini de iyi düzeyde azaltır. Antienflamatuar özelliğiyle vücudu korur, protein içerir bu da enzimlerin çalışımasını artırır, sindirimi kolaylaştırır. 

Greyfurt neye iyi gelir?

Greyfurt besleyici ve enerji verici bir mevye. Hatta çok besleyici. insülin direnci ve kolesterole iyi gelir, direnci azaltabilir, greyfurt böbrek taşı oluşumunu önler, Zayıflamak için de etkili bir meyvedir. Bağışıklığı destekler, vitamin ve mineral kaynağıdır. Yemekten önce tüketmek önerilir. Kolesterol seviyesini düşürücü etkisi de vardır. Hastalık önleyici etkisi yüksektir.

Yaban mersini neye iyi gelir?

Yaban mersini, sağlık veren bir meyvedir. Lif ve C vitamini açısından yüksek, manganez ve K vitaminleri yüksektir. Antioksidan özelliği çok yüksektir. Bu açıdan en önde gelen meyvelerden biridir. Kalp hastalıkları,
Alzheimer gibi beyin hastalıkları engeller, beyni korur. Hafızayı destekler. Diyabet ve kronik sorunlarda dahil iyi bir yardımcıdır. Bağışıklık güçlendirici etkisi de yüksektir. Viral enfeksiyon düşmanıdır.

Avokado neye iyi gelir?

Avokado farklı bir meyvedir. Karbonhidratı düşük yağ oranı hatta tamamen yağlardan oluşan bir meyvedir. Kalp sağlığı için çok faydalıdır. Doymamış yağ, oleik asit içerir. Potasyum, magnezyum, lif açısından zengindir. İnme ve düşük tansiyon sorunlarını engeller. Yüksek potasyum demek damar ve kalp hastalıkları riskini azaltmak demektir.

Mango neye iyi gelir?

Dünyadakien sağlıklı meyveler listesinde Mango da var! Yüksek C vitamini ve çözülebilir lifler içerir. Antioksidan ve anti-enflamatuar etkileri olan bitki bileşikleri de içeren mango, bu özellikleriyle hastalık riskini azaltır. Diyabet kalkanıdır.

Elma neye iyi gelir?

Elma ülkemizde en çok sevilen meyvedir. Yüzlerce çeşidi vardır. Hepsi sağlıklıdır. Besleyici, kolay ulaşılır, ucuz, lezzetli, faydalı bir meyvedir. Cilde, kalbe, damarlara sağlık verir. Yüksek oranda lif, potasyum, K ve C vitamini içerir. B vitamini açısından da destekleyicidir. Kanser,
Alzheimer ve tip 2 diyabet riskini azalttığı bilinmektedir. Kemik sağlığı açısından da faydalıdır. Elma petkin maddesi içerir. Petkin bağırsak florasını korur, bağışıklık güçlendirir. Probiyotik etkileri vardır. Sindirimi kolaylaştırır. 

Nar neye iyi gelir?

Nar! Birçok sağlık sorunu için tamamlayıcı bir meyve. Antioksidanlar ve iltihabı azaltmaya yardımcı özelliği, hastalık önleyici etkileri birçok meyve ve sebzeye oranla yüksektir. Antioksidan özelliği yeşil çaydan da yüksektir. Araştırmalarda nar anti-enflamatuar etkisiyle kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini de göstermiştir.A

Çilek neye iyi gelir?

Çilek sevmeyen var mı? O yüzden çilek de bizi çok sever. Kokusu aroması ve lezzetiyle en çok beğenilen meyvelerdendir. Bir çilek, C vitamini, folat, potasyum, manganez bombasıdır. Manganez kalsiyum emilimi, kemik gelişimi, besinlerin enerjiye dönüştürülmesi için gerekli olan bir mineraldir. Kanın pıhtılaşmasını sağlar, kan şekerini düzenler. Yorgunluk düşmanıdır. Çilek düşük glisemik indekse sahiptir. Antioksidan ve kronik hastalık engelleyici özellikleri vardır. Kanser ve tümörleri de sevmezler.

Limon neye iyi gelir?

Limon yüksek C vitamini içerdiği en çok bilinen meyvedir. Limon sağlıktır. Kanı yağını düşürür, tansiyonu düşürür, kalp sağlığında etkilidir. Cildi yeniler, tazeler, parlatır. Kilo dengeleyicidir. Sitrik asit dengesi böbrek taşı oluşumunu engeller. 

Kızılcık neye iyi gelir?

Kızılcık C vitamini, E vitamini, K1 vitamini, bakır, manganez zenginidir. Besleyicidir. Antioksidanlar içerir. Bu antioksidanların sağlık artırıcı özelliği vardır. İdrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir. Bakterilerin mesane mukozasına ve idrar yolundaki dokulara yapışmasını önleyebildiklerinden böbrek ve idrar yollarının güvenliği onlardan sorulur!

Guava neye iyi gelir?

Ülkemizde pek bilinmese de işe yarar meyvelerdendir. Besleyici özelliği pek bir yüksektir. C vitamini manyağıdır. A vitamini, lif, folat, potasyum, bakır ve manganez zenginidir. İçindeki antioksidanlar hücreleri oksidatif hasardan korur, kronik hastalık riskini azaltır. Hücre koruyucudur. Sindirim dostu, kolon kanseri düşmanıdır. Çünkü pektin içerir.

Kiraz neye iyi gelir?

Kulağa küpelik kirazlar, bezin zengini, potasyum bombası, C vitamini ve lif barıdır. İltihap azaltıcı ve iltihap atıcı özellikleriyle hastalık gidericidir.
antosiyaninler ve karotenoidler gibi antioksidanlar içerir. Melatonin içerirler. Uyku dengeler, uyumayan çocuklara yedirmeyi ihmal etmeyin. 

Karpuz neye iyi gelir?

Doğadaki en güçlü su kaynaklarından biridir. Sıvı kaynağıdır, bir karpuzun yüzde doksan ikisi sudur. Nem sağlar. A, C vitamini sunar. Antioksidan zenginidir. Kanser önler. Likopen etkisiyle sindirim sistemini düzenler, kolesterol ve kan basıncını düşürür. Kalbe faydalıdır. Tümör büyümelerini engelleyici özellikleri vardır. 

Durian neye iyi gelir?

Durian, “meyvelerin kralı” olarak bilinir. Biz pek bilmesek de! C vitamini patlaması yaşatır. Antioksidandır. Manganez, B vitaminleri, bakır, folat ve magnezyum zenginidir. Kan üretimini destekler. Direnç ve enerji verir.
B5 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Hücre enerjisini destekler.

Zeytin neye iyi gelir?

Sağlıktır! Antik dönemden bugüne insana en kıymetli sağlık iksiridir. Zeytin, yüksek E vitamini, demir, bakır, kalsiyum kaynağıdır. Kalp ve karaciğer sağlığı için destekleyicidir. Antioksidan zenginidir. Kanser engeller. Cilde, saça, organlara, kaslara destek verir. 

Böğürtlen neye iyi gelir?

Böğürtlen, vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla dolu bir meyvedir. Çok miktarda K ve C vitamini içerir. Manganez de! Antioksidanlarıyla, iltihap sorunlarını azattığı ve atardamarların yaşlanmasını yavaşlattığı bilinmektedir. Her iki etki kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı korur. 

Muz neye iyi gelir?

Muz potasyum bombasıdır! Vitamin, mineral bakımından zengindir. Mide dostudur. Enerji pilidir. Karbonhidrat içerir. Kan şekeri ve sindirim düzenleyici petkin içerir. Egzersiz öncesi ve sonrası vücudu çabucak toparlar. Deneyin!

Mor ve kırmızı üzüm neye iyi gelir?

Üzüm sağlık demektir! Sirke, pekmez, şarap, meyve suyu gibi versiyonları da öyle! Yüksek antioksidan içeriği ile meyveler arasında sıyrılır. İltihaplanmayla mücadele eder. Göz, kalp, damar, eklem, beyin sağlığı için faydalıdır. 

Papaya neye iyi gelir?

Papaya! C, A vitamini, potasyum ve folat yönünden zengin bir meyvedir. Antikanserdir. Sindirim dostudur. Protein enzimlerini ve emilimini artırır.

Dünyadaki En Sağlıklı 20 Mevye başlığı altında, dünyada yaşama yaşam katan en sağlıklı meyveler listesini okumanızı istedik. 

SAKAL.COM.TR

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021