GENEL

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

Ağız ve diş sağlığı en mühim konulardan biridir. Dişler, insanın yaşamsal organlarından biridir. Sindirim sistemi için en önemli organ olan dişlerin temiz ve sağlıklı olması da bu sebepten önemlidir. Hayati önem taşır. Dişler, beslenme sisteminin birincil fonksiyonu olan öğütme fonksiyonu dışında kişinin estetik görünüm açısından da önemli organlarından biridir. Bu sebeple doğru diş fırçalama da önemlidir.

Doğru diş fırçalama nedir, nasıl olmalıdır? Dişler nasıl fırçalanmalıdır? Düzenli ve doğru diş fırçalamanın önemi nedir? Diş fırçalarken nelere dikkat edilmelidir? Dişler her gün fırçalanmalı mıdır? Diş fırçalama nasıl olmalı? Neden dişlerimizi fırçalamalıyız? Doğru diş bakımı nasıl olmalı? Diş temizliği hakkında birçok soru sorabiliriz ancak hala düzenli diş fırçalama eylemini seven bir toplum değiliz.

Doğru Diş Fırçalama Aşamaları

Diş fırçasını 3 ayda bir değiştirmek gerekiyor. Bunu unutmayalım. Sebebi sadece fırçanın aşınması değil, kişide daha önce olan ya da olası diş-ağız hastalıklarından kalan bakteri ve mikropların diş fırçasında barınması ihtimalinden dolayı diş fırçasının değiştirilmesi önerilir.

İlk önemli aşama aslında diş fırçalama süresidir. Dişlerin ve ağız içinin yeterince temizlenmesi için uzmanlar en az 2 dakika diş fırçalama işleminin sürdürülmesini öneriyor.

Doğru Diş Macunu Seçme Sorunu

Kendinize uygun bir diş macunu ve doğru diş fırçasını da bulmanız gerekiyor. Bir reyonda onlarca diş macunu görebilirsiniz. Bu biraz da stres sebebi olabilir ancak seçim yaparken ağız ve diş problemleriniz ne ise sizi o sorundan öncelikli korumaya yönelik hazırlanan diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Piyasada ya çok pahalı ya da çok ucuz diş macunları ve aralarındaki fahiş fiyat farkları macunların içerdikleri özelliklerle ilgilidir. Doğal ürünler ve kaliteli markaları tercih etmek olası riskleri de azaltır.

Diş Fırçalama Yönü Önemli

Diş fırçalarken fırçalama yönü de önemli tabi! Birçok kişi bu konuda farklı alışkanlıklara sahiptir. Doğru yönde diş fırçalamak
(Diş etinden dişe doğru fırçalama açısıyla yapılmalıdır.) Önce yukarıdan aşağıya, üst dişleri ve alt dişleri fırçalayarak, sonra sırasıyla üst dişlerin ve alt dişlerin ön, arka ve yanlar ve çiğneme yüzeylerini fırçayı çok bastırmadan fırçalama hareketleriyle mümkündür. Dişlerin iç kısımları ve çiğneme yüzeylerinde ileri-geri yönde fırçalamayla daha kolay temizlenir. Diş eti çekilmesi olmaması ve diş etlerini tahriş etmemek için (yukarı aşağı yönde), yumuşak uçlu diş fırçalarıyla fırçalamak uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Doğru diş fırçalama nasıl olmalı sorusuna yukarıdaki başlıklarda öncelikli bilgileri sıraladık. Dişler, ağız ve dilin yeterince temizlendiğinden emin olmak diş fırçalama esnasında önemlidir. Bunu akılda tutmakta fayda var 

Günde Kaç Kez Diş Fırçalanır?

Günde 2 kez, sabah ve gece yatmadan, yemekten önce ve en önemlisi yemekten en az 2 saat sonra dişleri fırçalamak doğru olandır. Dişleri yemekten en az 2 saat sonra fırçalamak diş sağlığı için çok önemlidir. Yemek sonrası ağızdaki asitlerin diş köklerine zarar vermemesi için bu faydalı bir önlemdir.

Doğru Diş Fırçalamada Fırça Açısı

Diş fırçasının açısı da önemlidir. Fırça elde tutulurken dişeti çizgisine 45 derecelik bir açıyla tutulduğunda diş etlerini tahriş etmeden fırçalamak kolaylaşır.

Doğru Diş Fırçalama ve Dil Temizleme

Ağız temizliğini sağlamak için sadece dişlerin ve ağız duvarının köpükle temizlenmesi yetmez. Dilimiz ve dil pası denen hastalık belirtisi ya da uyku ve yemek sonrası dildeki renk değişikliği olarak gözlenen durumun da giderilmesi gerekir. Bu durumların ve ağız temizliğinin korunması için dili fırçalamak da faydalıdır. Dil fırçalarken mide bulantısı yaşanabilir. Bu bulantıyı engellemek için iki öneri vereceğim: İlki dili, dil köküne en yakın yerden üst dişlerle hafif bastırarak diş fırçasını arkadan öne doğru fırçalamak. İkincisi ise dil ucunu hafif bir şekilde iki parmağınızla kıstırarak fırçalamak… İkincisi daha kolay bir yöntemdir. İkisi de işe yarar. Üçüncü bir yöntem ise; dil temizleyici satın almak! Google‘da var. 

Yine de bazen doğru diş fırçalama aşamaları da dişleri korumaya yetmeyebilir. Erkeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır? adlı şu makaleye de ayrıca göz atabilirsiniz.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021