Sakal tıraşı | Cilde zarar vermeyen tıraşın püf noktaları

Cilde zarar vermeyen tıraşın püf noktaları

Sakal tıraşı olmak cildi kurutur. Jiletin sürtünme etkisiyle cilt hassaslaşır. Tahriş kolaylaşır. Tahrişin yanı sıra yanlış tıraş olmak ya da cildin yapısından dolayı yüz bölgesinde kıl dönmesi, kızarıklık, iltihap gibi cilt sorunları oluşabilir. Kuruluk ve pullanma da cabası… Her tıraştan sonra cilt dış etkenlere açık hale gelir fakat bu sorunları en aza indirmek mümkündür.

Islak ya da kuru tıraş her ikisi de cildi kurutur. Ancak ıslak tıraşta, iyi bir tıraş bıçağı önemlidir. Cilt keskin ve kaygan bir ortamda daha az baskı ve travmaya maruz kalır ve bu kuru tıraşa göre daha iyidir. Tıraş esnasında ve kullandığınız ürünlerde hijyene önem vermelisiniz.

Sakal tıraşı olurken jiletinden, tıraş köpüğüne kadar kullanacağınız ürünlerin doğru ürünler olması önemli. Örneğin çok köpük ve kremlerin az alkol içermesine, mümkünse hiç içermemesine ve tıraş kremi ya da köpüğünü cilt tipinize uygun seçin. Yüzünüzü ılık, (görece sıcak) su ile durulayın. Ilık ve sıcak su cilt gözeneklerini gevşetir, sakalı yumuşatır ve cildin gözeneklerinin açılarak sakalların daha kolay kesilmesini sağlar. Sakalların yeterince ıslandığından ve nemlendiğinden de emin olun. Kuru tıraş cilde zarardan başka bir şey değildir. Kuru tıraştan kaçının.

Tıraş kremi veya tıraş köpüğü kullanırken yüzünüze masaj yaparak yayın. Tıraş bıçağını doğru yönde (sakalın çıkış yönüne doğru) kaydırın, Sakalınızı her zaman aynı yöne doğru kesin. Ters jiletleme cildi tahriş eder ve sakal batmalarına neden olur. Ve daha birçok sakal sorununa… Sakal Batması Sorununa Bir Çözüm Var mı? Adlı makaleye göz atabilirsin.

Öneri: Sakalların en sert olduğu çene ve boynu en sona saklayın, bu sırada köpük onu pamuk gibi yapacaktır.  Böylece su ve köpük bu bölgelerde uzun süre kalır ve iyice yumuşatır.

Tıraş sonrası bakım

Tıraş öncesi bakım ve yapılması gerekenler gibi tıraş sonrası bakım da önemli.
Tıraş olduktan sonra yüzünüzü soğuk suyla durulayın. Havluyu yüzünüze sürtmeden kurulayın. Soğuk su cildin açılan gözeneklerini kapatır ve cildin doğal dengesini kurmasını sağlar. Yumuşak bir havlu ile hafifçe nemi alınan cilde mutlaka tıraş sonrası bir bakım ürünü (krem, bakım yağı vb.) sürmelisiniz.

Tıraş sonrası bakım cilt ve sakal için önemlidir. Bunu ihmal etmeyin. Birçok erkek dezenfektan olsun diye kolonya ya da alkollü after shave tercih eder ama burada yanılır. After shave ürünler kullanabilirsiniz ancak alkolsüz olanlarını tercih etmelisiniz. Alkol, hücre öldürücü etkisiyle tıraşta meydana gelen kesiklerin iyileşmesini geciktirir. Tıraştan sonra cilt tipine uygun bir after shave cildi hem dinlendirir hem de besler. Hem de yanma hissini rahatlatır.

Rahat bir sakal tıraşı için birkaç öneri

  • Cildi köpürtmeden önce sıcak su ile durulamalısınız dedik. Sıcak su, sakalı yumuşatır ve cildin gözeneklerinin açılarak sakalların kolayca kesilmesini sağlar dedik. Sıcak su ile durulanmış cilde, tıraş kremi veya tıraş köpüğünü iyice yayarak masaj yapmalısınız dedik. Eğer tıraş köpüğü kullanıyorsanız ayrıca tıraş fırçası kullanmanıza gerek yok. Avucunuz yeterli. 😉
  • Kolay ve kaygan bir tıraş için en az 2 ya da 3 bıçaklı jiletleri kullanabilirsiniz. Sık sık sıcak suyla temizleyin ki tıkanmadan tıraş olabilesiniz.
  • Çene ve boynun en son sırada tıraş edilmesi gerekir demiştik, neden öyle yapmanız gerektiğini de belirtmiştik.
  • Tıraştan sonra soğuk suyla yüzünüzü durulamak çok etkilidir. Soğuk su cildin açılan gözeneklerini kapatarak, doğal dengesini tekrar bulmasını sağlar diye belirtmiştik.
  • Yumuşak bir havlu ile hafifçe kurutulan cildi mutlaka ve mutlaka tıraş sonrası bir bakım ürünü ile desteklemelisiniz.

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021