ERKEK BAKIM

Kişisel bakım | İş görüşmesi öncesi kişisel bakım önerileri

İlk izlenimde kişisel bakımın önemi

Bir toplantı, bir randevu ya da iş görüşmesine mi gideceksiniz? Ya da biriyle ilk kez mi görüşeceksiniz? Bu durum genellikle hem gergin ve hem de eğlenceli olabilir ama ilk izlenim bu saydıklarımızın hepsinde çok önemlidir. Çünkü bilimsel bir araştırmaya göre sürdürülecek ya da kurulacak iletişimde olumlu imaj oluşturmak, karşımızdaki kişi hakkında bir fikir sahibi olmak için sadece 30 saniye yetiyor… Tabii ki bu sizin için de geçerli. Kişisel bakım olayına vakit ayırmanız şart! Peki nereden başlamalı?

Kişisel bakımın en önemli parçası: saç sakal ve yüz bakımı

İnsanlarla iletişim kurarken ilk önce onların yüzlerine bakarız değil mi? Saç, sakal, bıyık, yüzlerindeki ifade… Özetle tüm sıraladıklarımıza dair “kişisel bakım” en önemli ve dikkat edilmesi gereken şeydir. Kıyafet, stil, ifade şekli, nezaketi ise daha sonra gelir. Hal böyle olunca bir toplantı, randevu ya da buluşma öncesi saç bakımı, sakal bakımı, yüz bakımı önerileri neler olabilir, neler olmalıdır gibi sorularla ve küçük öneriler eşliğinde konuşalım.

Kişisel bakım yetmez! Dış görünüş ve imaj çok önemli!

“İletişimde olumlu bir imaj oluşturmak, iyi bir ilk izlenim izi bırakmak isteyen bireyler dış görünüşlerine dikkat etmelidir.” Bu sözü duymayan yoktur. Nedir dış görünüş? Nereden başlıyor? Saçtan sakaldan, tıraştan başlayıp ayakkabının boyasına ve kıyafetlerle uyumuna kadar gidiyor. Olumlu ilk izlenimin ölçülü bir dış görünüşle, ses tonu ve konuşulanlarla (konuya hakimiyet) oluştuğu varsayılır. En büyü mesaj görünüşle verilir ve ilk izlenimin yüzde 90’ından fazlası bu saydıklarımız üzerinden oluşur. Buna iletişim uzmanlar “sözsüz iletişim” diyorlar. 🙂 Ortama uygun giyinmek ve kişisel bakımımızı yapıp ortama dahil olmak hepsi bu.. Peki kişisel bakım aşamasında ne yapacağız?

Buluşma öncesi kişisel bakım önerileri

Çok önemli bir tavsiye verelim! Bu genellikle akla gelmez ya da önemsenmez: hazırlığınızı son dakikaya bırakmayın. Çünkü her an bir aksilik olabilir. Ya tıraş olurken ya da sakallarınızı toparlarken kendinizi keserseniz? Bu bile mümkün. Çünkü azıcık da heyecanlısınız. Kan akışını durdurmak mümkündür. Şu yazılara da göz atın: Tıraş kesiği kanaması nasıl durdurulur? Bu yüzden bu yüz ve sakal bakım süreci için bolca zaman ayırmaya özen gösterin. Düzgün ve detaylı hazırlık geniş vakitte mümkündür. Acele işe biçimsizlik karışır. 🙂 

Yüz tipine uygun sakal ve saç stili

Bu günlük hayatta bile çok önemlidir. Önemli olan tek şey aslında yüz tipine uygun saç ve sakal stilleri seçmektir ve bunu özel anlarda daha iyi seçebilmek… Yoksa şu bahsedilen ilk izlenim şeysi biraz tuhaf bir hal alabilir. Mesela oval bir yüz tipiniz varsa şanslısınız, gür, her tarafından eşit kırpılmış ve toparlanmış sakal stili size +1 puan demektir. Ya da kesin gitsin! Sinekkaydı tıraşı pek önermesek de bu anlarda daha garanti bir çözümdür ve her yüz tipine uygundur. Daha yuvarlak bir yüzünüz mü var? Çenenizi öne çıkarın, bu yüzden bir keçi sakalı geliştirin. Bu stil özellikle bilişim sektöründe çok iş getiriyor. 🙂 

Sakala ne zaman ne yapacağını bilmelisin

Mart 2019’dan bu yana ülke genelinde pandemi önlemleriyle sınırlanıyoruz. Öyle olunca daha az insan içine karışmak alışkanlıklarımızı da yavaşlattı. Pandemi de bu anlamda saçı sakalı istediğiniz gibi saldığınız bir dönem olabilir. Çoğumuz gün boyu evde masa başındayız. Bu aynı anlamda bakımsız olmak için bir sebep değil tam aksine bakım yapmak için uzun zamanlar demek 🙂 Yeni stiller denemenin ve doğru sakal düzenleme alışkanlıkları kazanmanın tam vakti! Ama yine de dışarı çıkıp birileriyle görüşmeniz gerekiyorsa hooop! Cilt ve sakallarınızı yeterince nemlendirerek şu buluşma öncesi kişisel bakım aşamalarına geçin. Sakal düzenlerken dikkat ediyoruz, acele etmiyoruz. Sakal için makası, kaşlar için cımbızı, dağınıklıklar için elektrikli tıraş makinesini kullanacak kadar zaman ayırın. 

Sakalını düzenli yıka

Sakal düzenli yıkanmalıdır. Bunu hep söylüyoruz. Bunun sebebi sakalın beslenmesine devam etmesini engellememektir. Sakal kendi doğal yağlarıyla beslenir ve kendini korur. Çok yıkarsanız sakalda kuruluk, kırılmalar, cansızlık belirir. Haftada iki kez sakal yıkamak, cilt tipinize göre (eğer yağlı bir cildiniz varsa 3 kez) yeterlidir. Sakalın doğal yağlardan arınarak kurumasına neden olan ‘aşırı yıkama” sakal için iyi değildir. Bu arada yüz temizliğini unutmayalım. Cildin durumuna göre bunu her gün de yapabilirsiniz. 

Nemlendiricilerle aranız nasıl?

Cilt, vücut, sakal ve saç dışarıdan nemlendiricilere ihtiyaç duyar. Burada sakal üzerine konuşursak; sakalı en iyi durumda tutmak sadece onu temiz tutmak ve kırpmakla olmaz. Nemlendirmek de gerekir. Sakal bakım yağı kullanıyor musunuz? Onunla yüzünüz de nemlendirilir. Sakaldaki kuruluğu alırken pullanma, matlaşma, sakal uçlarında kırılma gibi sorunları da ortadan kaldırır. Sakal yağları, sakalınızı yumuşatır, parlak görünmesini sağlar. 

Cımbız kullanıyor musunuz?

Sakal dedik ama sakalın etrafında tımar edilmesi gereken şeyler de var… Kaş ortası, kaş ve şakakların birleştiği kısımlar, elmacık kemikleri, burun deliklerinden fışkıran tüyler, kulak üzerinde üzerinde çıkan kıllar… Yüzün diğer bölgelerini de takip etmek sizi daha aydın bir çehreye kavuşturur. Kaşlarınızı birbirinden birazcık ayırmanın iyi bir görüntü sağlayacağını hiç düşündünüz mü? En önemlisi de şu: Enseeeee tıraşı… Bu kişinin başkalarının gözünde kendini önemsediğinin göstergesidir. Sen kendi enseni görmüyorsun diye bu oraya bakım yapmayacağın anlamına gelmez tam tersine temiz tutmak birçok şeyi kendiliğinden yoluna sokacaktır. 🙂

Evet! Herhangi bir görüşme ya da bir randevuda iyi bir ilk izlenimi yaratmak istiyorsanız, bu önerileri bir gözden geçirmek eminiz işinize yarayacak. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021