ERKEK BAKIM

Paraben nedir? | Parabenin zararları neler?

Paraben nedir?

Kozmetik ürünlerde neden paraben kullanılıyor? İnsan sağlığına zararlı mı? Zararlıysa neden kullanılıyor? Kullanılmasa olmaz mı? Son birkaç yıldır hepimiz bu kimyasalların vücutta bir şeylere zararlı olduğunu biliyoruz ya da duyuyoruz ama nelere zararlı olduğu hakkında ne kadar bilgiliyiz, bunu bilmiyoruz. Paraben: bir koruyucu çeşididir. Parabenler, kozmetik ve farmasötik ürünlerde yaygın olarak kullanılan bir koruyucu kimyasallardır. Kozmetik ürünler uzun süre, kolay kolay bozulmazlar ve raf ömürleri uzundur. Endüstriyel olarak 1980’den bu yana milyonlarca farklı üründe kullanılmaktadır.

Parabenler en çok hangi ürünlerde kullanılıyor?

Parabenler, kozmetik ürünlerde koruyucu olarak yaygın olarak kullanılan ilgili kimyasallar ailesidir demiştik. Koruyucular kozmetikte hem ürünleri hem de tüketicileri korumak için zararlı bakteri ve küf oluşumunu önlemek için kullanılırlar. Ürünlerde birden fazla koruyucu paraben tipi kullanılabilir. Parabenler, çok çeşitli mikroorganizmalara karşı daha iyi koruma sağlamak için kullanılırlar. 

Parabenler, özellikle kozmetik ürünlerinde ağırlıklı olarak kullanılırlar ancak bunun dışında bir takım yiyecekler ve ilaçlarda da kullanılmaktadır. Kozmetik ürünlerde ise en çok makyaj malzemeleri, nemlendiriciler, saç bakım ürünleri ve tıraş ürünleri gibi kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Bazı büyük deodorant markaları ve kişisel bakım ürünleri üreten markalar son zamanlarda tüketicilerin bu konuda bilinçlenmesinden dolayı ürünlerinde paraben kullanmıyorlar ve bunu etiketlerine yansıtıyorlar.  Buna rağmen kullanan markalar da hiç az değil.

En yaygın kullanılan parabenler hangileri?

FDA‘nın verilerine göre kozmetik ürünlerde en yaygın kullanılan parabenler; metilparaben, propilparaben, butilparaben ve etilparabendir.

Parabenin zararları neler?

Kozmetik ve diğer ürünlerin korunması ve ürünlerin raf ömrünün korunması için hem de ürünlerde gelişecek insan sağlığına zararlı olan olası bakteri ve mantar üremelerinin önüne geçmek için parabenler kullanılmaktadır. Ancak bu koruyucuların insan sağlığına da etkileri olduğu bilinmektedir. Konuyla ilgili Amerikan FDA gibi birçok devlet kuruluşu da araştırmalarını sürdürmektedir. 

Bu kimyasallar cilt üzerinde farklı olumsuz etkilere sebep olabilir. Ciltte hassasiyet, alerjik reaksiyonlar, tahriş, egzama gibi cilt sorunlarını tetikleyebilir. Yoğun, uzun süreli ve aşırı dozlu paraben kimyasallarına maruz kalmak uzun süreçte dolaylı olarak sağlık sorunlarına cilt kanseri gibi sorunlara neden olabileceği söylenmektedir. Tümörlerde de paraben kalıntılarının barındığı araştırmalarda tespit edilmiştir. Bazı türleri ise vücuttaki endokrin sistemine zarar veriyor bu da hormonların düzenini olumsuz etkileyebildiği söyleniyor. Paraben emiliminin erkeklerde testosteron ve sperm düzeylerinde düşüşe de sebep olabileceği araştırmalarda dile getirilmiş.

Parabenin zararlarından korunmak için ne yapmalı?

Şampuan, sabun, saç ve sakal bakımı için kullandığımız ürünlerin yanı sıra diş macunları, deodorantlar vb. ürünleri satın alırken etiketlerinde “Parabensiz” – “Paraben İçermez” – “Paraben Free” – “No paraben” uyarıları bulunan ürünlere yönelebiliriz. Detay olarak bir ürün satın alırken ürünün içindekiler kısmında yukarıda sıraladığımız kimyasalları da kontrol edebilirsiniz.

Sakal.com.tr

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021