SAÇ

Erkekler için berber görgü kuralları neler?

Erkekler berber ve kuaför alışkanlıklarını büyük bir bağlılıkla sürdürür. Örneğin hep aynı berbere tıraş olurlar. Hatta bu konuda “Erkeklerin berber sadakati” hakkında bir ortak fikir bile oluşmuştur. Bunu her erkek bilir. Yeri gelir başka berbere tıraş olunca içten içe suçluluk bile hissederiz. 😀 Ancak konumuz bu değil, konumuz Erkekler için berber görgü kuralları nelerdir?Berbere gitmeden önce ve orada yapmamamız gereken şeyler üzerine biraz konuşalım. 

Berber görgü kuralları | Gitmeden önce nelere dikkat edilmeli?

  • Berbere temiz gitmelisin! Berber görgü kuralları arasında birincisi bu! Nasıl olsa tıraş olacağım deyip kaç günlük kirli saçlarla tıraş olmaya gitmek pek de nezaket gözeten bir davranış değildir. Her şeyden önce kendisine saygısı olan bir insan her daim temiz olmalı değil mi? Bunu biliyoruz. Gelelim işin diğer boyutuna: Oraya birçok erkek geliyor, bir çoğu da bu konuda özensiz davranıyorsa hangi malzemelerle tıraş olacağını ve seni tıraş eden berberin ve kalfanın ve çırağın bir insan olarak rahatsız olabileceğini değerlendirmekte fayda var. Ter kokmadığından, saçlarının kirli olmadığından, kötü kokmadığından, kulak temizliğini yaptığından, nefesinin kötü kokmadığından emin olmak sana daha özenli davranılmayı garanti eder. 😉
  • Randevu saatlerine uymaya özen gösterin. Randevu için aradığınızda kendinizi tanıtarak randevu isteyin. Randevu saatinde de orada olun. (Berberler buna çok takılıyor!) İnsanların iş akışını bozmayın. Yeni bir stil deneyecekseniz, daha rahat bir zamanda gidin, o gün bunun için yeterli vakti kendinize tanıyın. Telaşa kapılmadan tıraşın keyfini çıkarmayı düşünün.
  • Yeni bir saç stili deneyecekseniz. Bunu berbere göstermek için daha önceden biraz çalışın. Onun bu stili bir fotoğrafla görmesini sağlayın ve yeterince anlattığınızdan emin olun. Gerekiyorsa telefonuna o fotoğrafı gönderin.
  • Hangi saç stilini istediğinizden de emin olun, çok fazla uçmayın. 😉 Tarzınıza uygun olduğundan emin olun, gerekiyorsa berbere danışın. Bu sizi özenerek tıraş etmeleri için bir yönteme dönüşebilir. İstediğiniz saç stiline karar verip öyle gidin, net bir model istediğinizden emin olun.

Berberde dikkat edilecek görgü kuralları neler?

  • Sıra beklerken ikram edilen şeyleri değerlendirebilirsiniz, berberin tıraş sonrası ve öncesinde sigara içmesine, yemek yemesine, çay-kahve içmesine bu sırada biraz dinlenmesine müsaade edin. Sizden önceki tıraşta yorulmuş olabilir, nezaketen bunu ona teklif edebilirsiniz. Berber görgü kuralları mı? Elbette dahası var!
  • Kenarda beklerken koltukta oturan ve o sırada tıraş olan kişiyle berberin sohbetine dahil olmak her zaman hoş karşılanmayabilir.
  • Ayrıca sizin güldüğünüz komik videoları birilerine zorla gösterip onların gülmelerini beklemeyin. Bu düpedüz zorbalıktır.
  • Sıra beklerken, dergiler, gazeteler, televizyonda açık kanalla ilgilenmek iyi bir oyalanma yöntemi olabilir. Telefonda yüksek sesle ve diğer müşterileri rahatsız edici tonda / üslupta / küfürlü sözlerle konuşmadığınızdan emin olun.
  • Siyaset konuşmaktan kaçınmak isteyebilir, din konuşmak istemeyebilir ve bu konuşmaları duymak isteyemeyebilirsiniz. Buna önce siz dikkat edin ki size de yönelmesin. Fikir belirtmekten kaçınmayın, sorulan sorulara cevap vermeyi es geçmeyin. Orta şeker olmak iyidir.
  • Sıranız geldiğinde berberi telefon konuşmanızla vb. durumlarla bekletmeyin.
  • Tıraş olurken tıraşla ilgili fikrinizi ve isteklerinizi söyleyin ama berberin işine de karışmayın, bırakın işini bildiği gibi yapsın.
  • Berber ile her şey konuşulmaz! Berberle dertleşilir ancak her zaman da değil. Bunun için (daha önce kurulmuş diyaloglara dayalı) önce ona nasıl ve ne duyguda olduğunu sorun. Bu karşı taraf için zaten sizin için de geçerli olan kuraldır. Temel konuşma düzeyi her zaman daha sağlıklı bir diyalog için yeterlidir. Berberinizle yakın arkadaşsanız, o zaman kuralın bir istisnası vardır ancak haberler küçük alanlarda daha hızlı yayılır! Konuşurken yargı dağıtmak ve birileri hakkında atıp tutmak hoş bir davranış olmayabilir, dahası bunun için başınız derde bile girebilir.
  • Yüksek sesle konuşmak hiçbir ortamda hoş karşılanmaz. Sohbete dahil olmak güzeldir. Susmak da bazen ortamı gereksiz yere gerebilir. Makul olmakta fayda var. 😉
  • Tıraş öncesi ve sonrasındaki hijyen kurallarına karşılıklı dikkat edildiğinden emin olun.

Tıraş sonrası berberde görgü kuralları neler?

  • Tıraş sonrası memnun olduğunuzu ya da memnun olmadığınızı dile getirmekten çekinmeyin. Hizmetin karşılığını aldığınızdan emin olun. Alamadıysanız uygun bir dille ne istediğinizi dile getirin.
  • Tıraştan sonra ücret ödemek her zaman tuhaf bir duygudur. Uygun bir dille ücretini konuşabilir ve ödemeyi yapabilirsiniz. Pazarlık etmeyin, tıraş ücretini tıraş olmadan önce konuşabilirsiniz. Emeğin pazarlığı olmaz düsturunu hatırlayın.
  • Sizinle ilgilenen, üzerinizi çırpan, askıdaki kıyafetlerinizi size sunan, saçınızı yıkayan, size bakım yapan çıraklar için bahşiş vermek hoş bir davranıştır. Bütçeniz el veriyorsa bunu atlamayın. Bu müşteri olarak size de iyi gelebilir.
  • İşiniz bittikten sonra, berberde kalabalık etmediğinizden emin olun. Bir sonraki randevu için aranan müşteri olmak iyi bir duygudur. İnsanları ardınızdan kötü düşüncelerle bırakmayın. Kendinizi iyi temsil edin. Saygılı olun, saygı görün.
  • Son olarak maske ve mesafe kurallarına dikkat edin.

Sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021