SAKAL BAKIMI

Yılan Yağının Sakal ile Nasıl Bir İlişkisi Var?

Yılan Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?

Yılan yağı nedir? Bu konuda kafalar çok karışık. Farklı kaynaklarda farklı sonuçları olduğu söylenen açıkçası bu durumdan dolayı bizim de temkinli yaklaştığımız bir ürün. Yılan yağı; Çin su yılanından elde edilen yağı kullanarak geleneksel bir Çin ilacıdır. Küçük fiziksel ağrıları gidermek için topikal olarak uygulanır. Bir başka tanıma göre de Güney Afrika’da bir bölgenin yılanlarından elde edilen doğal bir üründür ve saçları onarıcı, besleyici özelliğe sahiptir. Evet, yılan yağı yılanlardan elde edilen bir yağ türü. Bu kulağa ürkütücü gelebilir.  Üstüne bir de yılan yağı ve sakal konusu var. Yılan yağı ve sakal ilişkisine aşağıda detaylı değineceğiz.

Yılan yağı – Snake Oil ve Sahtekârlık

Ayrıca yılan yağı ile ilgili kafa karışıklığına sebep olan bir başka şey de kavramın İngilizce ’deki kullanımı. Bu söylentiye göre İngilizcede “snake oil” kavramı işe yararlılığı doğrulanmamış, etkisi hakkında kesin bir sonuca varılmamış veya dolandırıcılık amaçlı üretilmiş ilaç vb. ürünleri tanımlamak için kullanılan deyim olduğu söyleniyor. Sebebi ise snake oil kavramının her derde deva, iksir kafasında piyasaya sürülen ürünler için kullanılması. 

Olay, 19. yüzyılda Amerika’daki yılan yağı satıcılarının herhangi bir rahatsızlığı iyileştireceğini iddia ederek yılan yağı satmalarından kaynaklanıyor. Bu sebeple snake oil kavramı günümüzde de sahte ürünlere atıfta bulunuyor. Yılan yağı, orijinal olmayan sahte sağlık ürünlerine veya faydası kanıtlanmamış ilaçlara atıfta bulunan bir kavram olması aslında o zamanda pek etkili bir ürün olmadığı düşüncesini akla getiriyor. Buna ek olarak, bir yılan yağı satıcısı ise bilerek sahtekârlık yapan ve sahte malları satan ya da kendisi sahtekâr olan kişileri işaret ediyormuş. Kafalar karıştık demiştik. O zamanlarda yılan yağı ve sakal için faydaları konuşuldu mu bilinmez ama bu konuda kafaların karışık olduğu kesin.

Yılan Yağı ve Saçlar

Ağırlıklı olarak yılan yağının saçlar için de kullanıldığı biliniyor. Birçok ünlünün zaman zaman kendi yılan yağlı kürlerini anlattığı içerikler de mevcut. Biraz Plasebo etkisi barındıran bir ürün olduğu da düşünülebilir. Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisi olmayan bir ilacın telkine, zihinsel inanmaya dayalı bir etki ortaya çıkarma durumudur. Yılan yağı hakkında en çok araştırılan bir diğer konu da yılan yağı ve sakal ilişkisidir. 

Yılan Yağı ve Sakal

Farklı kaynaklarda farklı bilgiler mevcut demiştik. Bunların da çoğu kişisel deneyime dayanıyor. Yani -bilimsel bir araştırmada bulunmuş etkilerinden hariç-, yılan yağı da her üründe olduğu gibi etkileri kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir ürün. Bu arada doğal ürün olarak üretiliyor. Karışımlar ve farklı yağlarla birleştirilerek de satılıyor. Yine alıp kullanacaksanız yeterince araştırdığınızdan emin olun. Şimdi asıl konumuz yılan yağı ve sakal ilişkisine gelelim. 

Yılan yağının sakalı beslemede veya çıkarmada gözle görünür ya da bilimsel olarak test edilmiş bir etkisi yok. Bunu burada bir belirtelim. Peki, yılan yağının sakala olumlu etkisi olduğu nereden çıktı? Bunun sebebi saça yarayan bir ürünün sakala da yarayacağı düşüncesi olabilir. Neden? E, çünkü saç da sakal da sonuçta kıldır. E bir ürün eğer saça yarıyorsa sakala da yarar düşüncesiyle bir algı oluşmuş olabilir. Daha önceki yazılarımızda da birçok kez değindiğimiz gibi saçların ve sakalların kıl yapıları birbirinden farklıdır.

Örneğin başka bir bilgiye göre de, halk arasında kellik sorunları için kullanılan yılan yağı ile istenmeyen tüyler için kullanılan karınca yumurtası vb. yağlarının bilimsel olarak kanıtlanmış bir faydası yoktur. Ayrıca yılan yağı ve sakal arasındaki ilişki için de geçerli. Tabi yine de tercih sizin 🙂 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021