GENEL

Vücut kitle indeksi hesaplama nasıl yapılır?

Vücut kitle indeksi nedir?

Vücut kitle indeksi ya da beden kitle indeksi olarak da bilinen beden ölçüsü bir kişinin kütlesinden(toplam vücut ağırlığından) ve boyundan elde edilen bir değerdir. BMI ya da BKİ olarak kısaltılır. Vücut kütlesinin boy uzunluğunun karesine bölünmesi olarak tanımlanır ve böyle hesaplanır. Evrensel olarak kilogram (KG) cinsinden kütle ve metre cinsinden uzunluk baz alınır ve değer kg / m² birimleriyle ifade edilir. Peki vücut kitle indeks bilgisi ne işe yarar? Neden kullanılır ve neden hesaplanıyor? Ülkemizde vücut kitle indeks, BKI yani (Beden kitle indeks) olarak da bilinir. Bir insanın boyuna göre uygun ağırlık aralığında olup olmadığını öğrenmek için vücut kitle indeks hesaplamalarından yararlanılır. BKİ, ideal vücut ağırlığının hesaplanması için en sık kullanılan yöntemdir. Bu hesaplama yöntemi sayesinde kişi, ideal kilosunun fazla – yetersiz ya da normal olduğunu öğrenebilir, boyuna göre kilo oranını normal seviyede tutmak ya da kontrol etmek için bu indeksten yararlanarak sağlığı için gereken önlemleri alabilir.

Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?

Boy ve kilo verileri tabloya göre değerlendirilir ve çıkan oran kişinin Vücut kitle indeksi aralığına uygun olup olmadığı ile ilgili bir veri ortaya çıkarır. Örneğin Sağlık Bakanlığı’nın bir alt organı olan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün şu web sayfasından çocuklar ve yetişkinler için beden kitle indeksi hesaplamak, bel çevresi risk saptama ve yapılan aktivite/spora göre harcanan enerjiyi ölçebilmek mümkün. Sadece boy ve kilo değerlerinizi tabloya yazarak kitle indeksi hesaplayabilirsiniz. 

Örneğin 80 kilogram olan ve 180 cm olan bir erkeğin beden kitle indeksi hesaplandığında ortaya o kişinin normal kilo aralığında olduğu ve (24.69) oranı çıkar.

Bilgi: BKİ (Beden kitle indeks) vücut ağırlığının objektif ve basit bir ölçüsü olmakla birlikte dikkate alınması yeterli tek ölçüsü değildir. Ayrıca kişinin bel kalınlığı, kalça çevresi gibi değerleri de sağlıklı sayılmak için değerlendirilmesi ve bilinmesi gereken kriterlerdir.

Uyarı: Bir vücudun kilosunun kaç olduğu kadar, o kilonun ne kadarının yağ, ne kadarının kas olduğu da önemlidir.  Vücut kitle indeks hesaplaması yalnıza genel bilgi edinme amaçlıdır. Burada “normal” bir sonuç görmek kişinin her yönden sağlıklı olduğu anlamına da gelmez. 

sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021