ISLAK TIRAŞ

Tıraş hataları | Tıraş olurken yapılan hatalar neler?

Tıraş olurken sakal, cilt ve stil için doğru olmayan yöntemler sizi olumsuz etkiler. Her tıraş yöntemi kişiye göre değişir ve farklıdır. Stile ve saça uygun farklı sakal modellerini seçerken de zorlanabilirsiniz.  Bu durum da tıraş hataları arasında sayılabilir. Bazen sakal şekillendirme aşamasında sakala fazladan atılan bir çentik ya da fazla kısaltılan bir sakal ucu da öyle. Sakal tıraşı olurken yanlış ürünler ve jilet vb. araçları yanlış kullanmak da ciltte tahriş kızarma gibi sorunlara sebep olur. Sonra gelsin sivilceler, kuruluklar, sakal batıkları…

Sakal ve cilt bakımında tıraşın tüm aşaması önemli. Tıraş hataları için aşağıda önerileri görebilirsiniz. 

Tıraşa soğuk suyla başlamak

Birçok erkek düzenli olarak tıraş olduğu için, kendi hatalarını en aza indirmiş olarak bakımını sürdürür. Ancak buna rağmen soğuk suyla tıraş olmayı da bir hata olarak görmezler. Bu unutulan bir durumdur ve pek de öenmsenmez. Çoğu insan tıraş ritüelini köpük, soğuk yüz yıkama gibi yöntemlerle sürdürür. Sıcak su ciltte gözeneklerinin açılıp iyi bir tıraş deneyimi sağlarken soğuk su ciltte gözeneklere etki etmez. Bu sakal köklerinin direncini azaltmaz ve ölü deri ve kirlerin ciltte tutunmasına etki etmez. Sıcak suyla gözenekler açılarak kıl kökleri yumuşar bu da tahrişsiz bir tıraş sağlar. Ilık su bu sorunları öteler ve size iyi bir tıraş deneyimi sağlar.

Doğru malzeme seçmemek de tıraş hatası

Bir erkeğin tıraş olurken kullandığı bakım aletleri de tıraş hataları konusunda önemli. Ancak bu da gözden kaçırılır. Ucuz kalitesiz tahriş eden kurutan ürünler ve araçlar tıraşı zulme çevirebilir. Hatta tıraş sonrasını da. Örneğin bir tıraş kremi seçiminden başlayalım. Ya da tıraş makinenizi tıkayan, pratik olduğu için kolay tercih ucuz tıraş köpüklerinden Örneğin kaliteli bir jel bazlı köpük bile bir tıraş bıçağını tıkamak için yeterli. Sıcak suya daha çok ihtiyacınız olacak! Yağlı ürünler tıraşı da zorlaştırır. Bıçağı da işlevsiz hale getirir. Tıraş sonrasında nemlendirici önlemler almak daha etkilidir. Bırakın tıraş köpüğü de yağ bazlı olmayıversin. 

Jiletli Tıraş makineleri ve tıraş bıçaklarını doğru seçmek

Tıraş makinelerine geçerken, hangilerinin size en iyi kesimi sağlayacağı ve cildinize zarar vermeyeceği konusunda araştırma yapın. Agresif makineler yerine daha kolay ve acemi düzeyde kullanıma uygun orta sert ve orta keskinlikte jiletli uyumlar tercih edin. Bu düzeyde tıraş deneyimi benim için fazla diyorsanız zaten bakkallar marketler kullan at ya da birkaç kez kullan at tıraş bıçağı dolu. Onlardan satın alabilirsiniz ancak paranızın karşılığını en iyi şekilde almak için, bir kolaylık faktörü sağlayan ürünleri tercih etmek daha akıllıca. En azından kaliteli tıraş bıçakları da tıraş hataları konusunda bir önleyicidir. Bu arada sakalı yeterince ıslattığınızdan emin olun. Kuru tıraş bir tıraş hatasıdır dememize gerek yok değil mi?

Tıraşı sakalın çıkış yönüne göre yapmamak

Tıraş haritası diye bir kavram duydunuz mu? Sakalın hangi yöne çıktığına dair bir fikriniz yoksa bunu sakal tıraşı sonrası kızarıklık, pullanma, tahriş ve yanmayla ölçebilirsiniz. Tabi doğru ürünleri kullanmanıza rağmen bu devam ediyorsa bu geçerli. Örneğin sakalı aynı yöne tıraş etmek de bazen yanlış olabilir. Tıraşınızın bir haritasını çıkarmak için Google yetmiyorsa işinde usta bir berber size yardımcı olur. 

Jileti cilde bastırmak da bir tıraş hatası

Sakin olun! Sakala bastırarak tıraş olmak sakalı değil cildi tıraşlar. Bu da kızarmaya tahrişe, sivilceye sulu sivilceye sebep olur. Belki makine körleşmiş jilet eskimiştir. Ya da yeterince nemlenmemiş ve ıslanmamış bir tıraş için sınırları zorluyor bile olabilirsiniz. Pek çok erkek bunu da hata olarak görmez. Kullanılan tıraş bıçakları zaten keskindir ve duruma göre yenisini kullanmanız gerekir. Bunun asıl kötü tarafı da yüzünüzü kesmektir aman dikkat!  Sert bastığınızda deri çok çabuk kesilir bunun nedeni sertçe bastırdığınızda oluşturduğunuz dengesiz cilt yüzeyi seviyesidir. Nazik davranın cildin tıraş yüzeyini takip edin. Cildi gergin tutun. Özellikle yeni tıraş olmaya başlayan genç erkekler, yüzünüzü tıraş ederken çok bastırır.  Sakin olun gençler. : ) Aceleci olmak için başka birçok alan hayatınızda zaten mevcut. 

  • Kolay ve kaygan bir tıraş için en az 2 ya da 3 bıçaklı jiletleri kullanabilirsiniz. Sık sık sıcak suyla temizleyin ki tıkanmadan tıraş olabilesiniz.
  • Çene ve boynun en son sırada tıraş edilmesi kolaylık sağlar. O bölgede sakallar anca yumuşar.
  • Tıraştan sonra soğuk suyla yüzünüzü durulamak gerekecek. Aşağıda yazıyor. Soğuk su cildin açılan gözeneklerini kapatarak, doğal dengesini tekrar bulmasını sağlar.

Tıraştan sonra yapılacaklar neler?

Tıraş hataları denince tıraştan sonrası aslında en önemsenmeyen aşama akla gelir. Daha doğrusu çok önemsenmez ve genellikle göz ardı edilir. Yanan ve gözenekleri açılmış, kirleri temizlenmiş halde en savunmasız halde bulunan  cildi desteklemek gerekir. Alkollü her türlü ürünü tıraştan sonra yüzünüze sürmekten bi uzaklaşın artık. 🙂

Yüzünüzü nemlendirmeyi kesinlikle yapmalısınız. Bir ipucu; sakal yağları tıraştan sonra hem sakal hem sakal kökleri hem bıyıklar hem cilt için kurtarıcıdır. Kurumayı ve hassasiyeti giderir. Sakal için tıraş sonrası kremler zaten başımızın tacı değil mi? Tıraş hataları saymakla bitmez şeyler değildir. Biterler. Bu arada daha önce şurada yazdığımız Tıraş Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir? adlı makaleye de göz atabilirsiniz. 

Sakal.com.tr 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021