SAKAL BAKIMI

Sakal Uzatırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sakal uzatma, her erkeğin bir dönem ilgilendiği ve üzerine kafa yorduğu meselelerden biridir. Her erkek farklı sebeplerden bir vakit sakal uzatmak ister, hatta uzatır. Peki, sakal uzatırken nelere dikkat etmeli? Sakal uzatmak saldım çayıra Mevla’m kayıra modunda olursa ne olur. Sakallarımız kendi kendine uzarsa ne olur? Kısa kısa başlıklarla konuyu değerlendirelim ve önerileri sıralayalım. 

Birinci Madde: SABIR!

Kıl tüyün sabırla ne alakası var demeyin. “Sabırlı erkekler sakal uzatır, sakal uzatan erkekler sabırlıdır” der bir Viking atasözü… Şaka şaka, tabi ki böyle bir atasözü yok, ama sakal uzatmak sabır gerektirir. İlk bir haftalık kirli sakal evresinden sonra biçimsiz görünen sakal evresi gelir. Bu dönemde uzayan sakalın düzenli durması da mühim tabi… Sakal uzatırken genellikle ilk bir aylık dönem (4-6 hafta) öncelikle kaşıntılara karşı dayanıklı olmanız gerekiyor. Sakal kaşıntısı bir bakıma, cildin gözeneklerinin ve derinin çıkan sakallara alışma sürecidir. Bu dönemde kaşıntılar ve kuruluklar normaldir. Sakal kaşıntısına karşı da sabırlı olmak ve kaşıntı giderici yöntemler deneyebilirsiniz. Sakal uzatırken iradeli olmak önemlidir. Çünkü kaşıntıya, biçimsiz görünen sakal evresine, sakal bakımı ve sakal beslemeye hazır olmayı göze almanız gerekecek. Ayrıca sakal bakımı nasıl yapılır başlıklı makaleden konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Temizlik ve Düzenli bakım şart!

Sakal uzatırken nelere dikkat etmeliyiz dedik. Öncelikle sakalların temiz ve düzenli olması şart. Peki nasıl? Sakal temizliği, cildin nem dengesini bozan bir durumdur. Doğru ve düzenli temizlik olmazsa olmazlardan… Çünkü sakalı temiz tutayım derken kurutup, zaten kaşınan sakallarınızın kaşıntısını daha da azdırmamak için bir takım önlemler de gerekir. Bunlar sakalları ve cildi destekleyen, sakal serumları, badem yağı, okaliptüs yağı, Hindistan cevizi yağı gibi sakal bakım yağları bu sorunları giderecektir. Ayrıca sakalları düzenli olarak taramak çıkan sakallarını yönünü ve biçimini şekillendirmekte faydalıdır.  Yani kısacası Makas ve tarakla olan samimiyetinizi artırmanız gerekiyor. Bir önemli konu daha var! Boyun kısmında çıkan sakallarınızı (gıdık altı bölgesi) sık sık tıraşlamanız, sakal uzatırken oluşan biçimsiz görüntüyü azaltacaktır. Sakal uzatmak kendi kendine bırakılırsa biçimsiz bir sakal elde edersiniz. Sakal uzatırken belli bir uzunluğa ulaşmadan sakalları kısaltmak sakalların daha çabuk uzamasını sağlamaz. Sakalların uzama yönünü ve kırıklarını gidermek için taramak, nemlendirmek, temiz tutmak kırpmalardan daha faydalı olacaktır. Yeterli uzunluğa gelene kadar sakallarınızı kesmeyin. Tabi bir sakal stili seçmek de şart! Ondan evvel de bir rol model gerekiyor. Hoşunuza giden ve yüz tipinize uygun sakal modelini seçmek sakal uzatma sürecine hedef belirlemek açısından önemli. (Bkz: Sakal Düzleştirme Nedir? Sakal Düzleştirme Yöntemleri Nelerdir?)

Stresten kaç! Doğru beslen!

Vücudun stresten etkilenmeyen yeri var mı? Cevap belli: Maalesef yok! Stresten sakallar bile etkileniyor evet. Gerisini söylemeye bile gerek yok aslında. Stresten uzak durmak için hobiler edinmek, dinlenme alanları yaratmak gerekiyor. Sağlıklı vücut iyi görünür. Sakal uzatırken nelere dikkat etmeli sorusunun en mühimi cevabı beslenme konusudur. Sakal uzatırken yeterli beslenmek de sakallarınızın sağlıklı uzamasını sağlar. Çünkü vücudumuzda tüm fonksiyonlar belli enerjiye ve beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Sakallar da bundan nasibini alır. Evvela sağlığımıza ve vücudumuza dikkat etmemiz gerek. E vitamini, C vitamini içeren gıdalar tüketmek, yeterince protein tüketmek de sakal uzatırken dikkat etmemiz gereken birkaç şeyden biri. Tabi mevsiminde sebze ve meyve tüketmeyi de unutmuyoruz! 

Sakal uzatırken nelere dikkat etmeli konusunda geçen her öneriyi dikkate aldınız, her şeyi denediniz ama sakalınız yine de uzamıyor mu? Uzamıyorsa bırakın, kendi uzadığı kadar uzasın. Hayır! Dalga geçmiyoruz çünkü sakal uzatma konusu da aslında biraz genetik mirastan etkilenen bir durumdur. Bazı insanlar her şeyi denese de istedikleri gibi sakal uzatamaz ve istedikleri görüntüyü yakalayamaz. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021