SAKAL BAKIMI

Sakal Modelleri

Sakal modellerinden önce dikkat etmek gereken bir konu varsa o da “hangi sakalın hangi yüze daha uyumlu olduğuna karar vermek”, yüz biçimine uygun sakal modelini tercih etmek gerekir. Bu sakal bırakırken dikkat edilecek ilk adımdır. Sakal modelleri her yüzde aynı durmaz. Başkasına yakışan bir sakal size yakışmayabilir. Bunun nedeni de tahmin edeceğiniz gibi farklı yüz yapılarımızın olmasındandır. Yani her sakal modeli her yüze uygun değildir. Yüz biçiminize uygun sakal modelini tercih etmek düzgün bir görüntü için önemlidir. Bu yüzden önce farklı yüz biçimlerine değinmekte fayda var. Tabi yüzlerce sakal modeli ve onlarca yaratıcı model mevcut… Biz bu yazıda, en bilinen ve tercih edilen sakal modelleri hakkında yazdık.

Yüz Şekilleri ve Yüz Şekline Uygun Sakal Modelleri

Sakal modelleri yüzlerce hatta binlerce de olsa yüz biçimlerimiz sınırlıdır. Ana hatlarıyla bilinen dört temel yüz yapısı var. Bunlar;

  1. Dikdörtgen yüz
  2. Oval yüz
  3. Kare yüz
  4. Yuvarlak yüz

Bunlara artı olarak; sivri yüz, üçgen (kalp) yüz, elmas yüz şekilleri de tanımlanmış yüz yapılarıdır. Şimdi gelelim hangi yüz şekline hangi sakal modelleri uygundur kısmına. 

Dikdörtgen Yüz

Kirli Sakal: Kirli sakal, tıraş sonrası ilk bir haftadan sonra oluşan sakaldır. Tüm yüz şekilleri için sıkça tercih edilir.  Tüm sakal modelleri arasında en çok tercih edilen sakal türü de kirli sakal olabilir.

Garibaldi Sakal: Üşengeç biri misiniz? Sakal şekillendirmek için vaktiniz yok mu? Yaklaşın! Buradan size ekmek çıkar. Garibaldi modeli için sakallar belli bir uzunluğa erişince sakalı kısaltmak işe yarayacaktır. Bu size daha düzgün bir görüntü sunar. Sakalınızın uzama hızına göre süre değişse de yaklaşık 4-5 ay gibi bir sürede sakallar 15 ila 20 cm uzunluğuna erişir. Sakal bu uzunluğa erişince sakalın alt kısımları daha yuvarlak bir biçim verilecek şekilde kısaltılabilir. Tabi bıyıkları da kısaltmayı unutmuyoruz. 

Favori:  Favorilerinizi ve bıyıklarınızı birleştirilebilir, böylelikle bütün bir görüntü elde edebilirsiniz.

İmparatorluk Bıyığı: Bıyık uzatmak için sabır gerektiren bir modeldir. Bıyıkları biçime girecek kadar uzatmak gerekir. Aylar boyunca bıyıkların uzatmaya hazır olun.  Yeterli uzunluğa eriştikten sonra kısaltıp şekil verebilirsiniz.

 

Oval Yüz

Oval yüz şekli olan erkekler sakal konusunda oldukça şanslıdır. Bu yüz şekli hemen hemen tüm sakal modelleri için uygundur.

Tüm Bıyık Modelleri: Dudak üstünü kapatan tüm modeller ve çeneye kadar uzanan bıyık modelleri tercih edilebilir. 

Bandholz Sakal: Uzatmak için sabır isteyen modellerden biri olan Bandholz tüm sakal ve bıyığın birlikte uzatıldığı bir modeldir. Yaklaşık olaran 6-7 ay uzatıldıktan sonra sakallara kısaltılarak şekil verilebilmektedir.

Garibaldi Sakal: Sakal şekillendirmek için vaktiniz yoksa bunu deneyin. Garibaldi modeli için sakallar belli bir uzunluğa erişince sakalı kısaltmak işe yarayacaktır. Bu size daha düzgün bir görüntü sunar. Sakalınızın uzama hızına göre süre değişse de yaklaşık 4-5 ay gibi bir sürede sakallar 15 ila 20 cm uzunluğuna erişir. Sakal bu uzunluğa erişince sakalın alt kısımları daha yuvarlak bir biçim verilecek şekilde kısaltılabilir. Tabi bıyıkları da kısaltmayı unutmuyoruz. Dikgörtgen biçimli yüzlere de uygundur.

Kirli Sakal: Kirli sakal, tıraş sonrası ilk bir haftadan sonra oluşan sakaldır. Tüm yüz şekilleri için sıkça tercih edilir. 

Keçi Sakal: Sakal belirli bir uzunluktayken favori ve yanak üstleri tıraşlanır. Kalan sakal şekillendirilir. Bıyık tamamen kesilmez. Genişletilmiş keçi sakal görünümü elde edilir.

Dutch: Oduncu sakal olarak da bilinir. Garibaldi sakal modeline benzer. Dutch da uzun bir sakal modelidir. Dutch da bıyıksız sakal modellerindendir.

 

Kare Yüz

Kare yüze sahip erkekler çenenin şeklini öne çıkaran sakal modellerini tercih edebilir. 

İnce Sakal: Favorileri ince biçimde çene kısmına uzatarak, sakala karışmasıdır. Sakal kenarları keskin hatlarla belli edilir. Kenarlara az eğim verilir. Düzenli olarak sakal kısaltmak gerekir.

Keçi Sakal: Yalnız çene kısmındaki sakal uzatılır. 

Kirli Sakal: Kirli sakal, tıraş sonrası ilk bir haftadan sonra oluşan sakaldır. Tüm yüz şekilleri için sıkça tercih edilir. 

Çember Sakal: Çene bölgesi ve bıyığın birleşmesiyle oluşur. 

Tekbiçimli Sakal: Tüm sakallar aynı uzunlukta bırakılır. Bıyığın sakala karışmış bir görüntüsü vardır. Sakalın çeneden 5-6 cm uzunlukta ölçülebilir. Yuvarlak ve oval yüz şekilli yüzler içinde idealdir. 

 

Yuvarlak Yüz

Kirli Sakal: Kirli sakal, tıraş sonrası ilk bir haftadan sonra oluşan sakaldır. Tüm yüz şekilleri için sıkça tercih edilir.

Van Dyke Sakalı: Dar, küçük çeneli erkekler için idealdir. Keçi sakal ve bıyığın birlikte uzatıldığı bu sakal modelinde çenedeki sakallar 5-6 cm kadar uzatılabilir. Sakallar “v” şeklini alması için duruma göre yeteri kadar kısaltılmalıdır. 

Tekbiçimli Sakal: Tüm sakallar aynı uzunlukta bırakılır. Bıyığın sakala karışmış bir görüntüsü vardır. Sakalın çeneden 5-6 cm uzunlukta ölçülebilir. Yuvarlak ve oval yüz şekilli yüzler içinde idealdir.
Balbo: Bu modelde favori bırakılmaz. Kısal tutulan sakal ve sakalla birleşmeyen, sakala teması olmayan bir bıyıktan oluşan sakal modelidir.

Çapa Sakal: Çene kemiği boyunca ilerleyen ince ve sivri bir sakal ile bıyığın beraber kullanılmasından oluşan model.
Favori: Yuvarlak yüz şekli favori uzatmak isteyen erkekler için idealdir. İsteğe bağlı olarak favoriler ve bıyık birleştirilebilir. Aynı zamanda dikdörtgen yüz şekline sahip olan erkekler için de uygundur.

Erkeklerin en çok tercih ettiği sakal modellerini inceledik. Zaman zaman farklı moda etkileriyle bazı farklı ve aykırı sakal modelleri de sık tercih edilebiliyor. “En Çok Tercih Edilen Sakal Modelleri” yazısını okumayı da ihtimal etmeyin. Tercih sizin ☺

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021