SAKAL BAKIMI

Sakal Mantarı (Tinea Barbae) Nedir?

Sakal mantarı ya da Tinea barbae adıyla bilinen cilt hastalığı, erkeklerde sakal – bıyık bölgesinde oluşan cilt yüzeyinde görülen bir enfeksiyondur. Halk arasında “berber kaşıntısı” olarak da bilinir. Yüzde sakal ve boyun bölgesi çevresinde gözlenir. Bulaşıcı özellik taşır. Hasta insandan bir başkasına, temas, ortak eşya kullanımı (örneğin ortak kullanılan tıraş malzemeleri) gibi yollarla da bulaşabilir. Ayrıca evcil ve büyükbaş hayvanlardan da bulaşabildiği bilinmektedir. Erişkin erkeklerde görülen bir mantar tipidir. Görüntüler rahatsız edici olduğundan buraya taşımadım, dilersiniz ŞU LİNKTE görebilirsiniz.  

Sakal Mantarı Belirtileri

Enfeksiyon aşamasında kaşıntılar, ağrılar ve mantarın yayıldığı bölgelerde kıl dökülmeleri görülebilir. Belirtileri arasında sakal bölgesinde kızarıklık, kabarıklık ve aşırı kaşıntı gibi belirtiler vardır. Ciltte kaşıntı, pullanma gibi etkiler, kırmızılaşmış halka alanlar oluşabilir. Halkalarda dıştan içe ,koyudan açık renge doğru renk farklılıkları görülür.

Sakal Mantarı Tipleri

Hastalığın İnflamatuar tip, Yüzeysel tip, Sirsinat tip olmak üzere tanımlanmış üç klinik tipi vardır. İnflamatuar tip genellikle kırsal kesimde yaşayan, hayvancılıkla uğraşan kişilerde gözlemlenir. Bu özelliğiyle diğerlerinden farklıdır. Tinea barbae – Sakal manntarı deri yüzeyinde seyreden bir hastalıktır ve daha derinde de seyredebilir. Farklı tiplere de farklı tedavi şekilleri gerekebilir. 

Sakal Mantarı (Tinea Barbae) Tedavi Şekli

Sakal mantarının tedavi şekli genellikle mantar tedavilerinde kullanılan krem-pomad vb. tedavi yöntemiyle hastalık tedavi edilir. Kıl diplerinin enfekte derecesine ve doktor önerisine göre sıcak pansuman yapılarak ve kıllara epilasyon yapılabilir. Ayrıca mantar kremleri dışında oral yoldan da kapsül, hap gibi ilaçlarla da tedavi edilmektedir. 

Sakal Mantarından Nasıl Korunulur?

  • Sık sık sakal bölgesini gözle ve elle kontrol etmek, anormal gözlenen bir durumda önlem almak, durumu takip etmek, mümkünse erken hareket edip bir cildiye doktoruna görünmek gerekir.
  • Ayrıca kişiye özel eşya kullanmaya ayrıca özen gösterilmeli, kullanılan tıraş malzemeleri, tıraş makinesi, sabun, ilet, el yüz havlularının kişiye özel ve temiz olmasına özen gösterilmelidir.
  • Sakal tıraşı, bıyık tıraşı olurken her sefer yeni tıraş bıçağı, jilet kullanımı da enfeksiyon riskini azaltacaktır. Berberlerde özellikle tıraş esnasında kullanılan ürünlerin temiz, tek kullanımlık olduğundan emin olunmalıdır.
  • Sakala yeterince nemlendirme yapılmalı ve antimikrobiyal içeren temizleyiciler kullanılmalıdır.
  • Hasta görünen, hasta olan kişilerle ve özellikle büyükbaş hayvan, köpek gibi evcil hayvanlarla temastan sonra el yüz yıkama alışkanlığı edinmek, herkesle tokalaşmamak, cilt temasından kaçınmak da basit ve etkili yöntemlerdir.
  • Sakal bölgesinde ayrıca temizliğe dikkat edilmelidir.Sakal temizliği ve sakal bakımı için Sakal Bakımı Nasıl Yapılır? adlı makaleye de göz atabilirsiniz. Sakal mantarı tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021