SAKAL BAKIMI

Sakal Kepeklenmesi Nedir – Nasıl Geçer?

Sakal Kepeklenmesi Nedir

Sakal uzatmaya karar verdiniz ve her şey yolunda görünüyor ancak omuzlarınıza karlar yağabilir. Sakal uzatan her erkeğin yaşadığı bir sorun olan kepeklenme sakalla ilgili bazı kronik sorunlardan biridir. Tabi bunlardan en göze batanı ise tabi ki sakal kepeklenmesi sorunudur. Direkt göze batar. Yüzde bakımsız bir görüntü ve tıpkı saçtan dökülen kepek gibi omuzlarda ve yaka bölgesinde kendini gösterir. Dikkat çeker, kişiyi de aynaya baktığında, günlük hayatında rahatsız eder. Kepeklenme sorunu da tıpkı sakal kaşıntıları, sakal matlaşması gibi olası problemlerdendir. Peki, sakal kepeklenmesi nedir? Sakal kepeklenmesi neden olur? Nasıl geçer? Bunları konuşalım.

Sakal Kepeklenmesi Neden Olur?

Sakal kepeklenmesi sorununun en bilinen sebepleri sakalı temizleme yöntemleri, nemlendirmeyi aksatma, cilt kuruluğu, cildin yağ dengesindeki mevsimsel kaynaklı değişimler, rüzgar, soğuk hava, yeteri kadar su tüketmeme, cilt yapısı, yanlış ürün kullanımı ve cilt enfeksiyonları gibi etkenlerdir. Bunların birçoğu önlenebilir sorunlardır. Örneğin sakalı temizleme aşamasında sık sık suyla yıkamak yanlış sabun – şampuan kullanımı gibi alışkanlıklar sakalda kepeklenme yapar. Bunların dışında seboreik dermatit, egzama, sedef gibi hastalıklar ve belirtileri için zaten bir cildiye doktoruna görünmeniz gerektiğini söylememize gerek yok. 

Sakal Kepeklenmesi Nasıl Geçer

Sakalda kepeklenme nasıl geçer derseniz; sakal uzarken ve gün aşırı ciltte oluşan ölü derinin cilt yüzeyinden ayrılması gerekir. Cildin nefes alması, parlak görünmesi için bu zaten gereklidir. Ölü ve kopan deriler kepeklenme yapar ve bu derilerin de ciltten uzaklaşması gerekir. Bunu hızlandırmak için sakal tarakları ve fırçaları kullanmak iyi bir yöntemdir. Sakalın matlığı, sakal kırıklarını, sakalın salınımı ve çıkış yönünü de düzeltir, dolayısıyla cildi tazeleyeceğinden sakaldaki kepeklenme sorununu da azaltacaktır. Diğer yöntemleri ise aşağıdaki başlıklarda görebilirsiniz. Kepeklenme sorununu sakal temizliği ve sakal bakımı üzerinden incelediğimizde sakal temizleyicilerine de değinmemiz yerinde olur. 

Bir de küçük önlemler var tabi. Örneğin; çok sık sakal yıkamamak, yıkadıktan sonra yeteri kadar nemlendirmek, aşırı sıcak su ile yıkama yapmamak. (sıcak su ciltte kepeği artırır, ılık su idealdir.) Duş ya da yıkama sonrası sakal bakım yağları kullanmak, kepeklenmeyi engelleyen basit yöntemlerdir. 

Kepeklenme için Sakal Sabunu

Sakal için üretilen sakal sabunları, sakal şampuanları sakal diplerinde kepeklenmeyi engeller, sakal kaşınmalarını azaltır. Sakalın kurumasını matlaşmasını da azaltır ve dolayısıyla sakaldaki kırıklar da azalacaktır. Sakalın nemli kalmasını sağlar. Kurumasını azaltır. Sakal diplerine iyi gelir. Bazı sakal sabunlarındaki E vitamini vb. cilde iyi gelen bileşenlerle kıl köklerini de rahatlatır, cildi yumuşatır. Sakalların yumuşamasına yardımcı olur. Ayrıca sakal kepeklenmesi ve diğer kronik sakal sorunları için üretilen yağlardan kullanmak iyi sonuçlar verir. Ayrıca buna ek olarak sakalın bakımı ve beslenmesi konusunda fikir edinmek için daha önce yazdığımız SAKALI BESLEYEN YAĞLAR başlıklı makaleye de göz atabilirsiniz. 

Sakal Kepeklenmesi için Sakal Şampuanı

Peki, sakal için üretilen sakal şampuanı kullanmak ne işe yarar. Sakal kepeklenmesi için bir çözüm olabilir mi? Sakalı çok yıkamak cildi kurutup cildin nem dengesini bozabilir, bu normaldir. Bu durum kepeklenme, kaşınma, kuruma ve sakat çatlamasına neden olur. Sakal telleri kırılmaya açık hale gelir… Nemlendiren sakal şampuanları ve sabun temizleyiciler kullanmak bu sorunları engelleyecektir. Sakal temizleme aşamasından sonra doğru nemlendirme de önemlidir. Bunun için daha önce de birçok kez bahsettiğimiz sakal besleyici ve cildi nemlendirici bileşenlerden bahsetmiştik. Erkekler için traş sonrası ya da sakallı yüzler için üretilen kremler sakalda kepeklenme ve kuruluk sorunları için etkili ve pratik çözümlerdir. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021