SAKAL BAKIMI

Sakal için Nane Yağı Kullanılır mı?

Nane Yağı nedir? Neye Yarar?

Nane yağı genellikle yabani nanelerin yaprağından, yoksa nane yaprağından elde edilir. Uçucu bir yağdır. Kokusu ferah ve sağlıklı hissettirir. Nane dünyanın her yerinde kolay yetiştirilen bir bitkidir ve kolay bulunur. Nane yağının birçok faydası da vardır. Baş, diş, kas ağrıları; sinüs – solunum tedavilerinde ve saç şampuanlarında ferahlatıcı ve kepek kaldırıcı özelliğiyle de saçlar için tercih edilen üründür. Örneğin ben baş ağrısı ve sinüzit, burun tıkanıklığı için kullanıyorum. Faydasını da gördüm. Ancak sakal için nane yağı kullanmadım.

Uyku açıcı, ferahlatıcı, mide ve gaz problemlerinde de tercih ediliyormuş fakat sakal için nane yağı kullanılır mı biz onu konuşacağız. Nane özütleri sakal bakım yağlarında antibakteriyel özelliği olduğundan, güzel koktuğundan dolayı kullanılır ancak, nane yağının sakala gerçekten bir etkisi var mı? Bu etki gözle görülür derecede mi? Bu noktada bunları sormak daha doğru olur. 

Sakal için Nane Yağı

Sakal için nane yağı kullanılıyor evet ama sakal büyütme etkileri üzerine konuşmak gerekirse doğrudan sakala etkisi de pek yok gibi. Yani yeteri kadar işe yaramayabilir. Ancak dolaylı olarak etkileri var. Bunlar nedir derseniz; en bilinenleri nane yağının kan dolaşımını hızlandırdığı, cilt altındaki damarları genişlettiği ve kan dolaşımı olan bölgede bütünsel bir iyileşme yaptığı! Tabi bundan sakal kökleri de nasibini alıyor. (Kan dolaşımının artmasından bahsediyorum.)

Ancak sakal yüzeyi ve cilt hassas vücudumuzdaki bölgelerdir, sakallarında tahriş sorunu yaşayanlar, sık sık tahriş olanlar da nane yağını kullanırken dikkatli ve kontrollü davranırsa iyi olur. Nane ve özütleri alerji riski düşük bir bitki olsa da yine de kimde nasıl etkileri olacağını bilemeyiz. Sakalları güçlendirmek için daha ideal yağlar ve serumlar vardır. Araştırabilirsiniz. Özetle sakal bakım yağları arasında sakal için nane yağı kullanmak biraz yetersiz kalabilir. Bir mucize beklemeyin. Öte yandan nane testosteron makinesi erkekler için ters tepebilecek bir şeydir. Nasıl mı? Aşağıda anlattım. 

Nane Testosteronu Düşürüyor

Sakal bakım yağlarında nane özütlerinin kullanılmasının sebebi ferah kokması ve kan dolaşımını hızlandırmasıdır demiştik. Bunu da zaten biz demiyoruz, sağlık için inceleme yapan bitki bilimciler söylüyor. Nane yağı vb. nane ürünleri testosteron ve diğer androjen hormonları bastırma etkisi olan ürünlerdir. Bu sebeple özellikle sakal bölgesi ve sakallar için az miktarda nane özütleri içeren ürünleri kullanabilirsiniz. Bu açıdan testosteron hormonunun saçlara zarar verdiğini de biliyoruz. Testosteron etkisiyle açığa çıkan DHT hormonunun olumsuz etkilerini azaltmak için belki nane yağı kullanılabilir. Bu konuda detaylı bilgiye daha önce yazdığımız DHT HORMONU VE SAÇLAR adlı makaleye ayrıca göz atabilirsiniz. 

Biz sakal ve testosteron konusuna geri dönelim ve ilginç bir bilgiyi de paylaşalım: Örneğin bazı kadınların hormon sorunlarından ve farklı sebeplerle yüz bölgelerindeki anormal tüylenme sorunları için testosteron hormonunu baskılamak ve östrojen hormonunu hareketlendirmek için yüz bölgelerinde nane yağı kullandıkları bilinmektedir. Özetle nane yağı erkekler için biraz östrojenik kaçıyor 🙂 Biz söyleyelim. Yine de “Yok arkadaş ben sakal için nane yağı kullanacağım” derseniz, elbette kullanabilirsiniz. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021