SAKAL BAKIMI

Sakal Dökülmesi Neden Olur?

Sakallarımız bazı dönemlerde güçsüzleşir ve dökülür, hatta bölgesel (gözle görülür) sakal kayıpları, sakal döküntü halkaları da oluşabilir. Genel (homojen) bir seyrelme daha çözülebilir bir sorunken, halka görünümlü sakal açılmaları sakal kıran hastalığı gibi sebeplerden olabilir. Böyle anormal bir durumda vakit kaybetmeden doktora görünmekte fayda var diye hatırlatalım. Ancak bu yazıda sakalın genel dökülmesiyle ilgili nedenleri ve sakal dökülmesi nedenlerini konuşacağız. 

Sakal dökülmesi nedenleri nelerdir?

Yetişkin ve normal bir sakalda ortalama 30.000 adet sakal kılı bulunur. Bu değerde bir sakal yoğunluğunda günde 50 ile 150 sakal teli dökülmesi normaldir. Sakalın dökülmesini sorun etmek ve önlem almak için genel bir dökülme mi, bölgesel bir dökülme mi olduğunun ayrımına varmak ve telaşlanmadan önce gün içindeki günlük normal dökülmelerin ayrımını iyi yapmak da önemli. 

Sakalın kendi döngüsünde bir oranda dökülmesi normaldir. Yukarıda da bir örnekle açıkladığımız bazı tıbbi nedenlerden, mevsimsel etkilerden ve bakımsızlıktan, ya da hormonal anomalilerden olabilir. Stres ve yetersiz beslenme, düzensiz yaşam da sakal dökülmesi sebeplerindendir. 

Doğal sakal büyüme döngüsünde de sakallar dökülebilir, bu dökülmeler sakalın yenilenmesi anlamına geldiği gibi sakalın farklı sebeplerden güçsüzleşmesiyle de olabilir. Hormonların dengesindeki değişiklikler testosteron ve DHT hormonlarıyla da ilgili olarak sakal dökülmesi olabilir. Hormonların yeterli salgılanmaması bir diğer sebeptir.

Stresin sakal ve saç dökülmesine sebep olduğu bilinmektedir. İş ve günlük yaşamdaki stres kaynaklı etkiler sakalın dökülmesi hatta sakal kıran gibi lokal cilt hastalıklarına bile davetiye çıkarabilir. Sakal kıran hastalığıyla ilgili daha önce yazdığımız Sakal Kıran Tedavisi Ve Nedenleri adlı yazıya göz atabilirsiniz. 

Ayrıca bazı sinirsel ve doku rahatsızlıklarıyla birlikte buna bağlı ilaç kullanımı da sakal dökülmelerinin sebebi olabilir. Yan etki olarak bu sorun yaşanmaktadır. 

Sakal bakımında sakallarınıza hoyrat mı davranıyorsunuz? Sakalı çok fazla föne maruz bırakmak, sürekli taramak, her gün sakalları yıkamak da sakalın kendi yağından beslenmemesine ve kolay dökülmesine sebep olur. Fazla yıkamak sakal diplerinin ve sakal tellerinin kurumasını ve kepeklenmesini de tetikler. Nem dengesini kaybeden sakal dökülmeyi hızlandırır. Sakal bakım yağlarıyla bu süreci yavaşlatabilir, kayıpların önüne geçebilirsiniz.

Beslenmenin de sakal yapısına etkisini her fırsatta dile getiriyoruz. Vitaminleri sadece haplarla ve takviye ilaçlarla değil temel olarak besinlerden alırız. Sert ve kırıcı diyetler vücuttaki beslenme dengesini de değiştirir. Bundan sakallar, saçlar, tırnaklar doğrudan etkilenir. Kaliteli yağ ve proteinlerle vücudun beslenme düzeninin sağlanması gerekir. 

Sakalı besleyen vitamin ve minerallerin vücutta eksikliği de bir diğer sakal dökülmesi sebebidir. Yeterince beslenmeyen sakallar güçsüzleşir ve daha kolay deforme olur. Stres ve virüs kaynaklı saç kıran / sakal kıran hastalığı da sakal dökülmesini hızlandırır. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021