SAKAL BAKIMI

Tarak bakımı ve temizliği nasıl olmalı?

Tarak bakımı yapıyor musunuz?

Yoksa atıyor musunuz? (!) Sakallı biriyseniz evde sakalla ilgili en az bir tane şekillendirme ekipmanınız vardır. Saç için de aynısı geçerli. Bu ekipmanlar bir sakal tarağı da olabilir bir sakal fırçası ya da sakal düzeltici makas… Sakal serumu, balsamlar, sakal yağları, pomad bunları ayrı tutarsak tarak ve fırçaları düzenli olarak kullanıyorsanız bir vakit sonra tarak dişleri, fırça, teneke aksamlarında biriken kıllar, sakal telleri, toz, ölü deri ve orada olmaması gereken diğer her şeyi… Tarakların üzerinde bolca görürsünüz. Tabi bu durum tarak ve fırçaların kullanımını da zorlaştırır. Kötü görüntü de cabası. E ne yapalım? Saç taraklarını, sakal taraklarını, fırçalarını çöpe mi atalım? Tabii ki hayır! Mecburen temizlemeye çalışıyoruz ama zorlanıyoruz. Saç sakal fırçaları ve tarak bakımı hakkında öneriler sıralayalım.

Tarak bakımı : Saç sakal tarakları – sakal fırçası

Taraklar ve saç fırçalarıyla başlayacağız çünkü başa çıkması en kolay olanlar bunlar. Tarak temizlemek aslında kolaydır. Örneğin tarak dişleri arasında herhangi bir saç veya ürün kalıntısı (saç pomadı vb.) tarağı tercihen sıcak akan suyun altına koymak yağlanmayı ve diğer kimyasal – kozmetik ürünleri arındırmayı kolaylaştıracaktır. Dişler arasında parmaklarınızı sürerek de bir kısmını temizleyebilirsiniz. Peki saç dolaşan taraklar, dibinde saç katmanı oluşan taraklar? Çakmakla ütülemeyi bile düşünebilirsiniz. Tarak dişlerini yakmayı göze alıyorsanız tabi… Tarak bakımı gıcık bir iş gibi görünse de temizledikten sonra sakallarınız, saçlarınız ve tarağınız gibi siz de mutlu olursunuz. 🙂

Sakal fırçaları, tarakları saç taraklarına göre oldukça kolay temizlenir ancak aynısı saç fırçalarında geçerli değildir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi durum biraz daha farklı seyreder. Yapay kıllı fırçalardan veya daha doğrusu plastik fırçalardan, çubuklardan kılları arındırmak eziyettir. Sık olmayan tarakta bile bu son derece uğraştıran bir şeyken sık fırçalı taraklarda tarak bakımı meselesi cidden eziyet olur. En sevdiğiniz fırçalar aşağıdaki gibi görünüyorsa, bir şeyler oluyor.

 

Tarak bakımı : Kozmetik kalıntılar nasıl temizlenir?

Saç, şekillendirici pomadların kalıntıları ve diğer kozmetik kalıntılar gerçek anlamda bir eziyettir. Toz ve ölü deri de cabası… Bir tarakta sadece saç ve sakallar değil, kozmetik birçok saç sakal şekillendirme ürününün kurumuş kalıntıları bulunur. Bu kalıntılar da temiz saçı kirletecek kadar ileri gidebilirler. Saç ve sakal tarandığında kıllarda iz bırakır, kötü kokuya sebep olabilir. Kolay kirlenmelerine sebep olabilir. Bunlardan arındırmak için bir kaba sıcak su koyup tarak, fırça ne varsa bir süre içinde bekletmektir. Suya bir çay kaşığı karbonat ekleyip biraz beklettikten sonra  akan su altında ovalayarak, bir cımbız ya da kürdan ile tarakları kıllardan arındırabilirsiniz. Tarak bakımı zor değildir ama azıcık uğraştırır. 

Sakal fırçaları nasıl temizlenir

Sakal tarakları ve fırçalar “tarak bakımı” söz konusu olduğunda biraz daha özen gerektirir. Neden? Metal, ahşap, cam, çelik kabzalı ama doğal havyan kıllarından üretilen fırçalara farklı bakım yapmak gerekir. En iyi yöntem ürünlerin tarak bakımı ve kullanım önerilerine göre hareket etmektir. Yoksa malzemelerini temizlerken tahrip etmeden yapmak gerekir ki fırçaların uzun kullanım ömrü olsun. Sakal fırçalarının tüyleri çoğunlukla doğal ve hassas malzemelerden seçilir. Bir sürü farklı malzemeden üretilen fırçalar, düzgün ve ustaca temizlenirse yıllarca kullanılabilir. Sakal cildi korur ama tarak ciltten bolca sakal, zayıf teller, dökülen saçlar, toz, ölü deri hücreleri gibi birçok tuhaf şeyi de toplar. İster doğal domuz kıllarından isterse sentetik kıllardan yapılmış olsun zor temizlenirler.

Ahşap saplı sakal fırça

Sakalı fırçaladıktan hemen sonra temizlemek en iyi tarak bakımı yöntemidir. Yani elle çıkarılabilenler… Saçı çıkarmak için bir tarak veya özel cımbız vs kullanabilirsiniz. Ölü derileri ve tozu temizlemek için ılık suyla yıkamak etkili olabilir. Sakal şampuanı da kılların temizlenmesine yardımcı olur. Parmaklarınızı kılların arasına sokarak temizleyin. Köpürtüp su ile iyice durulayın ve kılları aşağıya bakacak şekilde kurumaya bırakın. Sık sık yıkamaya gerek yoktur örneğin birkaç günde ya da her kullanımdan sonra yıkamayın, çünkü ahşabın gereğinden daha sık neme maruz bırakılması malzemeyi kabartabilir. Şampuanla yıkamak fırçadaki istenmeyen kokuları da azaltır. Ortalama 2-3 ayda bir temizlemek yeterli olur. 

Sakal, bıyık, saç taraklarınızı, sakal fırçalarınızı malzemelerine ve kullanma sıklıklarına uygun şekilde temizler ve tarak bakımı aşamalarını doğru yöntemlerle yaparsanız, etkili ve uzun ömürlü kullanım sağlarsınız. 

sakal.com.tr 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021