GENEL

Ödem Atma Yöntemleri Nelerdir? Ödem Nasıl Atılır?

Ödem nedir? Tam olarak bilmesek de ödem adını ve ödem atma kavramını sık sık duyarız. Peki, ödem nedir? Neden olur? Nasıl kolay ödem atılır? Ya da ödem atılır mı? Ödem atılan bir şey midir, bakalım. Bu soruları cevaplamadan önce ödem atma yöntemleri nelerdir? Onu da bir alt paragrafta anlatalım! 

Ödem Nedir?

Ödem; vücuttaki dokuların anormal düzeyde sıvı biriktirmesiyle ortaya çıkan ve geneli gözle görülen, bazı uzuvlarda fark edilen anormal şişliklerdir. Vücutta şişme anlamına gelir. Kısacası vücudun gereksiz su / sıvı tutmasıdır, Vücutta kollar, bacaklar, diz, eller, ayaklar gibi uzuvlarda belirgin olarak gözlemlenir. Özellikle kol ve bacaklarda ve ayak bileklerinde daha kolay oluşur. Şişkinlik hissi ve etkisi yapar, en kolay ifadeyle ödem yaptı diye tanımlanan sağlık sorunudur. Tedavisi vardır. 

Ödem Atma Yöntemleri

Tuz tüketimini azalt! Egzersiz yap, ödem olan uzuvları hareket ettir, masaj yaptır, kilolarını dengele, şiş bölgeleri kalp hizasında tut, yukarı kaldır, çok oturma, çok ayakta durma, uzun yolculuklarda, masa başında hareket etmeyi, kalkıp dolaşmayı unutma, dengeli su iç, tuz su tutar, tuzu azalt demiştik! Sıcak sudan uzaklaş, ılık su iyidir, soğuk suyla duş candır! Mevsime göre davran, ödem atayım derken hasta olma. Uyurken şiş bölgelerini yüksekte tutabilirsin. Aşağıda saydığımız beslenme şekillerine de göz at. Bir de kullandığın ilaçların etkilerini kontrol et, muayeneden korkma… 

Ödem Neden Olur?

Geçici ve gün içindeki faaliyetlerden oluşan ödemler

Bu tür el ve ayaklarda, yüzde de şişkinliğe neden olabilir. Bu tür ödemler geçicidir ve genellikle tedavi edilmeden, kendiliğinden geçer. Çok uzun zaman ayakta kalmak, yolculuk yapmak, uzun süre oturmak gibi fiziksel etkilerle oluşan ödem normaldir. Kadınlarda regl döneminde veya hamilelikte de sıklıkla ödem oluşabilir. Bunlar genellikle zararsız ödemlerdir. Bu tür ödemlerde kan basıncının normal olması zararsız olmasında bir işarettir. Ödem atmak bu durumda daha kolaydır.

Kendiliğinden ve hastalık belirtisi ödemler

Ödemler bazen de kendiliğinden olup kaybolan, şiddeti hafif ve vücudun çabuk geçici bir su tutma problemi olabilir. Tabi aynı zamanda tedavi gerektiren ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilirler. Tedaviden ziyade muayene olmayı ihmal etmemek önemlidir. Sürekli (kronik) ve ağır seyreden durumlar muayene şarttır, sebebin bilinmesi açısından muayene ihmal edilmemelidir. Vücutta kalp, böbrek, karaciğer gibi sağlık sorunlarının belirtisi olarak da ödemler oluşabilmektedir. 

İlaçlar da ödem yapabilir

İlaçların yan ve alerjik hassasiyete bağlı olarak, bazı enfeksiyonlar ya da daha farklı birçok hastalığın etkisi olarak da vücutta ödem oluşabilir. Kan dolaşımındaki değişimler, dokularda fiziksel değişimlere, doku şişmelerine neden olabilir. Bu sebeple ödem vücudun hemen hemen her yerinde oluşabilir. İlaçlar yan etki olarak vücutta su tutulmasına, bu da ödeme neden olabilir. Ödem atmak için ilaçları değiştirmek gerekebilir.

Beslenme şekilleri de ödeme neden olabilir

Aşırı mineral ve tuzlu beslenme yöntemleri, orantısız sıvı tüketmek, potasyum ve magnezyum, B6 vitaminleri açısından yetersiz beslenmek ödem oluşmasına etki edebilir. 

Ödem Atma İçin Besinler Neler?

Muz, yoğurt, kiraz, kayısı, maydanoz, salatalık, yeşil çay, dengeli su içmek, nar gibi gıdalar da sıvı dengesine ve ödem oluşmasına, vücuda potasyum – magnezyum desteği sağlamada etkili olur, emilimi artırır. Kuşkonmaz, pancar, üzüm, yeşil yapraklı sebzeler, kabak, soğan, yeşil fasulye, pırasa, sarımsak tüketin. Yaban mersini, domates, ahududu gibi yiyecekler tüketin.

Ödemin Belirtileri Neler?

Kol ve bacaklarda, eklem bölgelerinde ağırlaşma ve şişme, şişen bölgelerde dokunun yumuşaması, ciltte gerginlik hissi ve belirtisi ve parlak görünen deri, şişliklere bastırıldığında çukurlaşma etkisi, aşırı şişkinliklerde kıyafetlerde/ayakkabı, bel bölgelerinde sıkışma hissi, eklemlerde hareket kısıtlanması ödemin belirgin özellikleridir. Türüne göre ayrıca nefes düzeninde aksaklıklar, darlanma hissi, yatarken nefes zorlanması da ödem belirtisi olabilir. Sakal.com.tr olarak biz ödem atma için öncelikle muayeneyi ve daha sonra da yukarıda saydığımız önemleri önerebiliriz. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021