SAKAL BAKIMI

No Shave November Nedir? | Tıraşsız Kasım

No Shave November, Türkçesi “Tıraşsız Kasım” olan moda akımı. NO SHAVE NOVEMBER akımı aslında moda akımı değil, asıl amacı bir sosyal sorumluluk fikriyle ortaya çıkan, erkeklerin sağlık problemlerine dikkat çekmek amaçlı yapılan bir akımdır. Tabi ister istemez, konu durumdan da adından anlaşılacağı gibi akım, No Shave November akımı modayla da alakalı. 

No Shave November Projesinin Amacı:

Kanser önleme, araştırma, konuşulur kılma ve bu konuda eğitimi destekleme amaçlı, kanser farkındalığı artırma ve fon yaratma hedefli web tabanlı bir projesidir.

Neden Sakal ve Bıyık?

Bildiğiniz üzere, sakal ve bıyık erkeklere ait tarz yaratma aksesuarlarıdır. E amaç erkeklere dikkat çekmek, dikkat çekilmesi amaçlanan hastalıklar da özellikle erkeklerde görülen rahatsızlıklarda örneğin: testis kanseri, prostat kanseri, prostat problemleri gibi cinsiyete yönelik hastalıklar olunca neden dikkat çekmek için böyle bir yöntem olduğu konusunda biraz daha akla yatan bir yöntem olduğunu düşünürsünüz zaten. Kanser sorununa dikkat çekmek, erkekler arasında ve utanılan ve dile getirilmeyen, her erkek için risk olan bu hastalıkların daha konuşulur kılınması için yine erkekler arasında iletişimi kurmak gerekiyor.

No Shave November’da Neler yapılıyor?

Kasım ayı boyunca, hiçbir şekilde sakal ya da bıyık tıraşı olmamak birincil kural! 30 gün tıraş bıçağına, tıraş makinasına dokunma, arkana yaslan, tıraş bakımın için yapacağın harcamayı kanser vakıflarına bağışla! Çünkü akımın amaçlarından birisi bu, hatta belki en önemli aşaması…

Erkekleri biçimsel olarak da daha görünür kılmak, deyim yerinde göze batar bir hale bürünmek düşüncesiyle de elbet, özellikle erkeklerde sık görülen rahatsızlıklara dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Tabi koca bir ay sakal saç bıyık kesmeyecekseniz ne yapmanız gerekir?

Proje uluslararası bir proje, yurt dışı temelli, yaklaşık 10 yıllık da bir geçmişi var. 2003 yılında planlanan No Shave November’in destekçileri arasında milyonlarca erkeğin ve insanın yanı sıra bugün büyük vakıflar da bulunuyor. Kanser Önleme Vakfı, Kolorektal Kanserle Savaş vakfı, St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi gibi dünyanın ve ABD’nin kurumları, konuyla ilgili.

https://no-shave.org/ web sitesinden detaylı bilgi alabilir, yine kampanyaya fon yaratmak amaçlı üretilen ürünlerden satın alabilirsiniz.

MOVEMBER Nedir?

No Shave November’in amacına benzer ve temelde yine aynı amacı taşıyan bir vakıf daha var ki o da MOVEMBER FOUNDATION. Movember’ın amacı da, yine benzer yöntemlerle prostat kanseri, testis kanseri, intihar önleme, akıl sağlığı, kalp rahatsızlıkları riskleri gibi erkek hastalıklarına dikkat çekmek için kurulan, küresel anlamda erkek sağlığı ve sorunları ile ilgilenen bir vakıf.

Ne Yapıyorlar?

No Shave November web tabanlı bir projeydi ancak Movember bir vakıf ve işi daha kapsamlı olarak ele almış durumda. Avustralya’da 2004 yılında reel anlamda hayata geçirilen vakıf, iki kafadar arkadaşın bir gün bir birahanede otururken oradan buradan konuşurken erkeklere yönelik, tıpkı kadınlardaki gibi mamografi, rahim ağzı kanseri gibi cinsiyete yönelik hastalıklarla mücadele eden bir kuruluş olmadığına hüküm getirmeleriyle ve bu amaçla bir çalışma başlatmalarıyla hayat buluyor. Vakfın Büyük amacı ise: Erkeklerin çok genç yaşta ölmesini durdurmak! Tabi proje kapsamında yetişkin erkekleri de unutmamışlar, vakfın yaptığı araştırmalara göre yetişkin erkekler, aynı şartlarda yaşayan kadınlardan 6 yıl daha erken ölüyorlarmış. Hem de önlenebilir sorunlardan dolayı. Yine erkekler için ruh sağlığında ve intiharı önleme yöntemleri geliştirmişler, Bu da yine Movember Vakfı’nın önlemek istediği sorunlardan birisi. MOVEMBER’in dünyaca büyük markalar tarafından da desteklenen fonları var. Bu markalar arasında, Gilette, MINI Cooper, Beyondblue, STIHL, devlet üniversiteleri var. Vakfın kurumsal çalışmalarına ise https://www.movember.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021