Kategoriler: ERKEK BAKIM

Karantinada soğuk duş almanın önemi

Karantinada soğuk duş almak mı?

Mart 2020’den beri ülke genelinde evde kaldık. Hala da evdeyiz! Bu süreçte, evde günler geçtikçe bazı konularda rutinler geliştirdik. Kişisel bakım konusunda bazılarımız saldı bazılarımız boş vakti vücudu için değerlendirdi. Sanki her şey için daha çok vakit var gibi değil mi? Uyumak, yeni yemekler denemeke çalışmak, kişisel bakım vb… Soğuk duş almak konusunda daha önce de bir yazı yazmıştık. Bkz. şurada Bu araştırmalardan ve okuduklarımızdan biliyoruz ki ideal soğuklukta alınan bir duş vücut direncini hastalıklara karşı artırıyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Peki karantinada soğuk duş almak neden önemli? Neden karantina döneminde soğuk duş almaya daha çok şans tanımalıyız? 

Serin suyla duş almak neden sağlıklı?

Yapılan bir araştırma, duş alırken su sıcaklığını 21 derecenin altında tutmanın beden için hem zihinsel hem de fiziksel faydalarına işaret ediyor. Soğuk su ile duş esnasında vücuda yapılan bu terapi vücuda birçok yönden fayda sağlıyor. Aslında soğuk terapi yöntemleri yüzyıllardır sağlık için bilinmekte ve kullanılmakta. Örneğin Hipokrat, birçok hastalığın tedavisinde soğuk suyu bir tedavi aracı ve yöntemi olarak kullanmış. Modern çağda da soğuk terapi yöntemleri, zihinsel beceriyi artırmak, kaygı ve depresyonu azaltmakla dahi ilişkilendirilmiştir. Tabi yukarıda bahsettiğimiz gibi bağışıklık artırıcı etkileri de başka bir artısı. Cilt ve saçlar için de faydalı olduğunu zaten bir önceki yazımızda da belirtmiştik. 

Soğuk duş almanın vücuda etkileri

Suyun buz gibi olmasına gerek yok. Serin bir su her mevsimde işe yarayabilir. Serin ya da soğuk suyla duş aldığınızda vücut, ısı üretimini artırır, ısı kaybını en aza indirerek sıcaklığı korumaya çalışır. Bu, bağışıklık sisteminizi değiştiren metabolik ve hormonal değişiklikleri tetikleyen fiziksel adaptasyonlara (yani titreme) ya da homeostazi / dengelenmeye neden olur. Bu sayede kalp atış hızınız düşer sakinleştirir.

Cilt için faydaları ise kısaca şöyle: soğuk duşlar cilt sağlığı için çok faydalıdır. Çünkü kan akışını deri altına doğru yönlendirir ve hızlandırır. Bu sayede soğuk su, kan dolaşımı dengesi için de iyidir. Dokuların ve kasların çabuk toparlanmasını ve bir arıza / yaralanma / deformasyon  varsa çabuk iyileşmesini hızlandırır. Uzun süreli alınan ve alışılmış soğuk duşlar metabolizmayı hızlandırır ve bu yöntemle vücudun yağ yakma dengesini de değiştirir sizi daha fit yapabilir. 

Ayrıca  sıcak ve soğuk farklılıkları vücutta başka bir etkiye neden olur. Vücuttaki serbest dolaşan oksijen ve besin maddelerini organlara yönlendirdiği, detoksifikasyonu sağladığı, kas ve doku iyileşmesini hızlandırdığı biliniyor. 2016 yılında yapılan bir araştırmada 30-60 saniyelik hızlı bir soğuk duş almak hastalanmayı, uyuşukluğu azaltarak iş ve motivasyon verimini artırdığı sonucuna ulaşılmış.

Karantina günlerinde hastalanmamak ve bağışıklık düzeyini artırmak için serin ya da soğuk duş almak işe yarayabilir. Kendinizi yavaştan alıştırsanız iyi olur. Bu kış da covid 19 ile mücadele edeceğiz gibi görünüyor. En azından şimdilik! 

sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021