ERKEK BAKIM

Erkeklerde Vücut Temizliği Nasıl Olmalı?

Vücut temizliği yaşamsal faaliyetlerimiz içinde tartışmasız en önemli ölçütlerden. Haliyle insanın kendini fark edişinden beri de, vazgeçilmez hassasiyetlerinden biri olmuş. Peki, neredeyse Ortaçağ boyunca bunun tam tersi şeyler yaşanmıştır desek? Kulağa pek inandırıcı gelmediğini biliyoruz evet ama öyle. Vücut temizliğinin cinselliği çağrıştırdığından, yetersiz su kaynaklarından, Avrupa’da ortaçağa damgasını vuran veba salgınının sudan geldiğinden ve dini ve sosyal diğer birçok saçma nedenden dolayı vücut temizliğinin haddinden fazla ihmal edildiği bilimsel kaynaklarda mevcut. Üstelik dahası da var. Öyle ki vücut temizliği uzunca bir süre utanılan, ayıplanan hatta dinen yasaklanan bir şey haline geliyor. Tarihte bir dönem böyle şeyler de olsa temizlik sağlıktır düşüncesiyle, vücut temizliği bir tercihten çok bir gereklilik halini alıyor. 

Peki, vücut temizliği nasıl olmalı, vücut temizliğinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Konuyu en temel başlıklarıyla incelemekte fayda var.

Erkeklerde Cilt temizliği

Derimiz, vücudumuzdaki en büyük organdır. Bu yüzden deri sağlığı, hem fiziksel hem de ruhsal açıdan ayrıca önem arz eder. Cilt temizliğinde en popüler yöntem olan ve cildin ayrı bölgeleri için peeling özellikli birçok temizleyici piyasada mevcut. Peki, ne yapmalı? Öncelikle kesinlikle doğal ve bilinen ürünler tercih edilerek başlayabilirsiniz. Cilt PH ’ını koruyan ürünler tercih etmeli. Mümkünse her gün mümkün değilse en az 2 günde bir duş – banyo yapılmalısınız. Çünkü cildin yağlanmasını engellemek için düzenli yıkama işlemi şart. Tabi cilt yapınızı (yağlı – yağsız – kuru- esnek- sert hangisiyse) öğrenip ona uygun temizleme alışkanlığı edinmeniz gerekiyor. Ayrıca cilt temizliğinde sivilceli bölgeleri ve açık yaraları özellikle temiz tutmak gerek. Böylelikle enfeksiyon riskini azaltacaksınız. Bir diğer konuysa: Sivilce ve siyah noktalarınızı sıkmak, bu size çözüm getirmez. Peeling ve suyla temizleme en doğru iki yöntemdir. Keselenme, topuk taşı gibi cildi tahriş eden vücudun diğer bölgeleri için kullanılan yöntemler de bilinmektedir. Bu yöntemler de deriyi tahriş etmeden ara ara uygulanabilir. Keselenmeyi ve topuk taşı vb. kullanımını abartmamak, dikkatli kullanmak gerekir. Parfüm vb. bakım ürünleri de bilinçli kullanılmalı, mümkün olduğunca cilde doğrudan uygulanmamalıdır. 

Erkeklerde Genital Bölge Temizliği

Erkeklerde genital bölge temizliği en önemli konudur. Çünkü erkeklerin ter bezleri vb. diğer deri altı fonksiyonları kadınlara göre daha fazla salgı yapar. Öncelikle genital bölgenin Ph yapısına uygun ürünler kullanmak şart. Malzeme seçiminiz sabun, duş jeli, şampuan her ne kullanıyorsanız kaliteli olmalı ve doğal içerikler barındırmalı. Genital bölge temizleme esnasında tahriş edilmemelidir. Jilet, tüy dökücüler ve benzeri kesici, tahriş edici araçlar dikkatli ve ölçülü kullanılmalıdır. Yeni kıl oluşumu sırasında bölgesel kaşıntıları azaltmak için, tüyler çıkış yönüne uygun kesilmelidir. Aksi halde kaşıntılar ve ciltte tahrişler oluşur. Bu zaten her an nemli olan bölgede enfeksiyon oluşma riskini artırır. Yine aynı sebepten genital bölge temizlik sonrasında nemli bırakılmamalıdır. Temizleyiciler deriden iyi arındırılmalıdır. Bunlar da genital bölgedeki mantar ve diğer enfeksiyonların oluşma riskini azaltacaktır. En önemli öncelik aslında idrar ve dışkılama sonrası temizlik konusu. Bol su ile taharet (arındırma) en sağlıklı yöntemdir. Naylonlu ürünler yerine pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Eşyalarınız size özel olmalı, başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Aksihalde bakteriler, mantarlar ve deride farklı enfeksiyonlar oluşması kaçınılmazdır. 

Son olarak; cinsel ilişki sırasında korunmak, kondom vs. koruyucular kullanmak genital v bölge temizliği ve sağlığınız için önemli bir husustur.

“Erkeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır” adlı içeriği okumak için tıklayınız.

En sevdiğimiz konu: Saç – Sakal Temizliği

Gelelim en sevdiğimiz konuyaaa! Bu konuda www.sakal.com.tr zaten doğru bilgiye ulaşabileceğiniz güzel bir kaynak. Lütfen değerlendirin☺ Erkeklerin aksesuvarı sakalları ve saçlarıdır dedik. Bu konuda da birçok makale zaten sayfamızda mevcut… Birkaç ana kuraldan bahsedersek; evvela saçınızı sakalınızı bol bol yıkayacaksınız. Asıl amaç temiz tutmaksa bu şart. Tabi sakalı saçı bol bol yıkayınca da yıkamayınca da sonuç aynı kapıya çıkıyor: bakımlı kalmalarını sağlamak. Saçı sakalı sadece yıkamak bakımlı olmaları anlamına gelmez ama evet, temiz olmaları anlamına gelir. Burada konumuz temizlik ve biz de şimdi buna göre konuşuyoruz. Her gün saç sakal yıkamakta fayda var. Özellikle yazın bu durum daha da önemli oluyor. Saçlarımız gibi sakallarımız da yağlanır. Yağlı saçlar ve sakalların daha çabuk kirlendiğini hatırlatarak olabildiğince temiz tutmalıyız ki sonra çeşit parazitlerle de uğraşmayalım. Saç ve sakal temizliğinden sonra sıra saç ve sakala bakım aşamasında… Bunun için şu makaleye (UYGUN LİNK KONACAK) göz atabilirsiniz. Sakallarınızı ve saçlarınızı düzenli olarak taramanız gerekiyor; Ayhan Işık’ı hayal edin. Bu sizi motive eder. Şaka bir yana saç ve sakaldaki bir diğer sorun da kepek oluşumudur. Kepeği engelleyen şampuanlar ve doğal ürünler bu konuda size yardımcı olacaktır. 

Erkeklerde Göğüs – Göbek – Omuz ve Koltukaltı tüylerinin temizliği

Koltukaltı tüyleri dışında, göğüs ve göbek üstündeki kıllar pek temizlik başlığı altında değerlendirilmese de konu bakımlı olmak, düzgün ve iyi görünmek açısından değerlendirilebilir. 

Koltukaltı Temizliği

Koltukaltı tüyleri hem kadınların ve hem de erkeklerin pek sevmediği bir uğraş.
Koltukaltı temiz tutulmadığında sosyal hayatta ve iş ortamında çevrenizdekileri rahatsız eder. Bu açıdan koltukaltı bir sosyal sorumluluktur. ☺ Anlayacağınız, durum sadece kişiyi ilgilendirmediğinden bu konuda ayrıca özenli olmak gerekiyor.

Öncelikle; koltukaltı roll-on ve benzeri kozmetik ürünler bu konuda günü kurtarır. Yukarıda her gün duş almak vücut temizliği için gerekli demiştik. Eğer mümkün değilse, özellikle yaz aylarında koltukaltı bölgemizi bol suyla yıkamamız gerekiyor. Genel temizlikte ise birincil ve kolay yöntem tıraşlama. İkincisi uzatıp yine tıraş makinesiyle kısaltma ve sıcak – soğuk ağda. Üçüncüsü daha maliyetli, tedavi süreci zaman ve sabır isteyen lazer epilasyon yöntemi… 

Vücut kılları: Göğüs, Göbek ve Omuz bölgesindeki kıllar

Erkeklerin çok azı bu göğüs ve göbek kıllarından şikâyetçi değildir. Fakat büyük bir çoğunluk dağınık görüntülü ve bakımsız durduğu gerekçesiyle göğüs, göbek ve omuz kıllarını alıyor. Özellikle yaz dönemlerinde bu kıllar kısa kollu, şort vb. kıyafetler giyinince, havuz – deniz öncesi şikâyet edilen durum halini alıyor. Dolayısıyla bu da vücut temizliğinde önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Ne yapmalı? Evvela bu kıllardan tamamen mi yoksa geçici olarak mı arınmak istediğinize karar verin. Tercihe göre bölgesel ve tüm vücuda uygulanan lazer epilasyon yöntemi size kesin çözüm sunacaktır. Erkeklerde bu sürecin kadınlardan daha maliyetli ve fazla zaman alıcı olduğunu söylemeye gerek yok zaten. Bunun dışında, kısa süreli çözümler için vücudun tüm bölgesinde kullanabileceğiniz tıraş bıçağı ve tüy dökücü kremler ilk akla gelenler… Tıraş bıçağı ve tıraş köpüğü tüm vücudunuzda kullanabileceğiniz ürünlerdir. Tüyler 4-5 gün içinde belirgin hale gelecektir. Kıllar uzadıkça kıyafetlerinizle sürtünerek birazcık kaşıntı yapabilir, bilginize. Sık sık tıraşlamak bunu engeller. Göğüs, göbek üstü ve omuz bölgesindeki kılları ağda ile de alabilirsiniz. Ağda her ne kadar acılı bir yöntemse de, hem ekonomiktir hem de tıraş bıçağına göre daha uzun süreli çözüm sağlar. Ayrıca ağdanın tüyleri incelttiği yer yer seyrelttiği bilinmektedir.

Temel başlıklarıyla erkeklerde vücut temizliğini inceledik. Tabi ki bunlar dışında her gün yeni yöntemler, farklı kozmetik ürünler ve uygulamalar karşımıza çıkıyor. Her şeyden önce sağlıklı bir vücut için temizlik şart. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021