ERKEK BAKIM

Erkeklerde El Ayak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

El ve Ayak Bakımı

El ve ayak bakımı sağlık açısından önemlidir. El ve ayak bakımı dendiğinde genellikle akla kadın kuaförleri ya da kadınlara hizmet veren kişisel bakım merkezleri geliyor. Yani erkeklere göre bu konu sanki kadınları ilgilendirir gibi bir algı var. Ancak, kişisel bakım cinsiyet ayrımı yapmaksızın yapılması gereken bir şeydir. Toplumda bakımlı erkek sözünün bile farklı algılandığı bir durumdayız, en azından artık eskisi gibi değil ve erkekler de bu konuları daha konuşur geldi. Erkekler de el ve ayak bakımı yapar, yapmalıdır da zaten. Erkeklerde el ve ayak bakımı nasıl olmalı? El ve ayak bakımında dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? Detaylarıyla değinelim.

El ve Ayak Bakımı Neden Önemli?

Erkeklerde el ayak bakımı, öncelikle temizlikle başlar. Vücut temizliği, bakımlı bir insanın ilk aşamasıdır. Ellerimiz gün içinde tozdan, bakteriden, havadan, eşyalardan sık sık kirlenen, güneşten, rüzgârdan, sudan, temizleyici bir takım kimyasallardan çatlar, kurur, zarar görür.  Ayaklarımız ise vücutta en çok kirlenen, vücudun en kirli bölgesidir. Ayak temas ettiği birçok noktadan dolayı bakteriye maruz kalır. Ve bakteri taşır. Bu saydığımız sebeplerden dolayı el ve ayaklar bakım ister. Manikür ve pedikür de yaptırabilirsiniz tabi. Ama birkaç önlemle bakımlı eller ve ayaklar zor değil! 

Erkeklerde El Bakımı Nasıl Olmalı?

İnsanlar sosyal ilişkilerinde ilk intiba oluşturan şeylerin ne olduğu sorulduğunda genellikle “eller” diye cevap verirler. Bakımlı elleri olan erkekler de kadınlar tarafından ayrıca dikkat edilen ve önemsenen gruptadır. Tabi ki amaç sadece kadınları etkilemek için bakımlı ellere sahip olmamalıdır. Bakım araç değil amaçtır. Bu ise ancak bakımlı ellere sahip olmanın sosyal getirisi olabilir. 

Nemlendiriciler: Erkekler genellikle ağır işlerde çalıştıklarından cilt ve tırnak bakımına daha çok ihtiyaç duyarlar. Tırnaklarda kırılma, çizilme, deride nasır vb. durumlarla sık karşılaşılır. Birinci önlem, nemlendirici kremler! Özellikle banyo sonrası, gece yatmadan el kremleriyle ve nemlendiricilerle ellerin kurumasını, çatlamasını önleyebilirsiniz. 

Tırnaklarda kırılma: Erkekler yaptıkları işler dolayısıyla da sık sık tırnak yapılarında bozulmalar yaşar. Örneğin çizilme, kırılma, dökülme, tırnakta çatlama gibi ya da deride nasır vb. durumlarla sık karşılaşılır. Bu konuda doğru tırnak kesimi yöntemlerini bulmalı, hilal tırnak kesimi yerine düz tırnak kesimi yapılmalı, tırnaklar fazla uzatılmamalı, nemlendirici kullanılmalıdır. Yine (duruma göre) keratin içeren besleyiciler de kırılmaları azaltacaktır. Tırnak kesimi sonrası, törpülemek de kırılmaları engeller. 

 

Erkeklerde Ayak Bakımı Nasıl Olmalı?

Ayakkabı ve Çorap Seçimi: Yaz aylarında açık ve hava alan ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabı seçimi önemlidir. Ayakkabının iç yüzeyi polyester vb. plastik malzemelerden üretilen ayakkabılar tercih edilmemeli, mümkünse deri tabanlı, iç yüzeyi deri olan ayakkabılar kullanılmalı, mevsime göre havlu çorap, yün çorap gibi ayak terini emen, yine naylon çoraplardan uzak durulmalıdır, çıplak ayakla kapalı ayakkabı giyilmemeli, ayakkabılar mümkünse gün aşırı giyilmelidir. Dar ayakkabılardan uzak durulmalıdır, ayak tarak kemiğinin rahat olması, ayakkabının kalın ve yüksek taban olması, hafif olması, ayak sağlığının korunmasında önemlidir. 

Topuk Çatlaması: Ayaklarda topuk kısımları fazla yüke maruz kalır ve kuruyunca çatlama, deri kalınlaşması, topuk dikeni gibi sorunlar olabilir. Topuk çatlaması da yine sık görülen sorunlardandır. Topuk çatlamasına en iyi çözüm düzenli olarak nemlendirici, vazelin gibi ürünlerle cildin yapısını korumak gerekebilir. Yine çatlamaların ve deri kalınlaşmasının önüne geçmek için banyo aşamasında, topuk taşı gibi doğal ovalama görevi görür. Topukların yumuşamasını sağlar. Yumuşak ve yüksek topuk-taban kullanmak da hem topuk dikeni hem de topukların yumuşak kalıp çatlamasını azaltacaktır.

Ayak bakım kremleri: Ayak bakım kremleri ayakta oluşan bakterileri, kötü kokuyu, çatlamaları, nasırların olumsuz etkilerini azaltmak için üretilen ürünlerdir. Ayak bakımında en önemli aşama yine temizliktir. Her gün ayak yıkamak temiz ve bakımlı ayaklar için şarttır. Ayak mantarları da önemli bir sağlık sorunudur. Bakım kremleri ve medikal ürünler bu konuda yardımcı olur. Temiz ve kuru çorap kullanmak, ıslak ayakla çorap, ayakkabı giymemek mantar ve enfeksiyon oluşumunu engeller. Kendinize ait çorap, ayakkabı, havlu, tırnak makası, törpü, topuk taşı kullanmanız gerektiğini de hatırlatalım. Parmak aralarını iyi kurulamak, banyodan çıkarken ayaktaki sabunu iyi durulamak, sabunlu deterjan kalıntılı çorapları giymemek sizi ayak mantarından koruyacaktır.

Tırnaklar: Uzun tırnak ayakkabı içinde parmak ağrısına, tırnak ağrısına sebep olur. Tırnak kesimini tırnak batması olmayacak şekilde yapmak önemlidir. Ayakkabı içinde tırnaklar içe batma riskini artırır. Spor yapmadan, yürümeden, koşmadan önce tırnakları kısaltmak, mümkünse yine spordan önce vazelin vb. ürünlerle ayakları nemlendirmek sürtünmeyi azaltır, nasır ve yanma, vuruk gibi sorunları azaltacaktır. 

Erkeklerde Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

Manikür – Pedikür

El ve ayak bakımı için elbette manikür ve pedikür yaptırabilirsiniz. Tabi bu da riskli bir seçenektir ancak yaptırdığınız yerin temiz olduğuna eminseniz sorun yok. Parayı verin ve arkanıza yaslanın. Ama bundan başka yukarıda saydığımız birkaç önlemle bakımlı eller ve ayaklar hiç de zor değil! 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021