SAKAL BAKIMI

Dünya Sakal Günü #worldbeardday

Şimdi aranızda yahu sakalın da günü mü olurmuş diyenler olacaktır. Evet, arkadaşlar böyle bir gün var. Dünya sakal günü olarak bilinen bu ilginç etkinlik her yıl Eylül ayının ilk Cumartesi günü kutlanıyor. Böyle bir şeye neden ihtiyaç duyulur ki? Normalde bir şeyin günü varsa, o şeye dikkat çekmek için gün belirlenir.  Var olan bir şeyin neden günü olsun? Sakala dikkat çekmeye neden gerek duyuldu ki? Dünya Sakal Günü’nün tarihi neye dayanıyor?  

WBD (World Beard Day)

Dünya sakal günü, son yıllarda kuaför ve berber profesyonellerinde ilgi uyandırmak, rahat bir yaşam kültürünü topluma yaymak gibi güncel amaçlarla yeniden revaçta olan bir etkinlik… Dünya sakal gününün tarihi ise Danimarkalı Vikinglere kadar dayanıyor. Bu konudaki özenli kutlama günlerine dair kalıntılar bulunduğu da söylenmektedir. Yüzlerce kez kutlanmış olan bu etkinliğin o zamanlarda belli bir tarihi olmadığını da belirtmek gerek. Bu tarihlerde kutlanılır olması ise yine İsveç taraflarında birkaç fikir babasından doğuyor.

DİKKAT!

TIRAŞ olmak Dünya Sakal gününde evrensel olarak son derece saygısız bir eylem olarak kabul ediliyor. Sakallı topluluklar, her yıl dünyanın her yerinde bu özel günü ve kutlamaları organize ederek değişik organizasyonlarla günü kutluyorlar. Farklı etkinlik örnekleri mevcut; Genellikle barbekü partisi yaparken bira içme eğlencesi en popüler eğlence tercihi. Birçok ülke bu özel günü kendi geleneklerine göre kutluyor. Örneğin bir aile yemeği ya da sakallı birçok adamın şehrin kalabalık yerinde toplu yürüyüşleri gibi… 

Dünya Sakal Günü’nde Dünyada neler yapılıyor?

İsveç’in Dönskborg köyünde de bu zamanlara denk gelen ilginç bir ritüel var. Dünya Sakal gününde sakalı olmayan erkekler köyden kovuluyor ve köy dışında bir ormanda 24 saat geçirmeye zorlanıyorlar. 

Topluca yemek yemek birçok özel şeyi kutlamak için sık tercih edilen bir etkinliktir. Sakal gününde de bu yüceltilen bir durum oluyor. Örneğin, barbekü partileri dedik. Detayına inersek, bugünde sakal dostu yiyecekler tüketiliyor. Sosisli sandviç bira, bir Hint yemeği olan Vindalo, Votka, Fondü… 

Yine başka bir ritüel de köklerini tarihe dayandırabileceğimiz ateş yakıp sakallı onca erkekle etrafında halka oluşturmak. Tam bir Viking anması gibi değil mi?

Dünya Sakal Günü Oyunları ve Etkinlikleri

Tabi ki bu da yine evrensel olmasına rağmen kendi geleneksel oyunları ve eğlenceleri de seçmeniz için engel değil. Siz de kendi özgün oyunları oynayabilirsiniz. Amaç eğlenmek!

Örneğin sakallı insan piramit yarışması; rekor 22 kişiyle kırılmış. Bir başka popüler olan oyun da Cleanchin dart! Çok sevdiğiniz ve sakalı olmayan bir arkadaşınızın fotoğrafını dart tahtası üzerine koyun ve ok atın!

Başka bir oyun; Bayılana kadar Votka içebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Enteresan bir oyun da Effigy Burning. Sevdiğiniz sakallı bir arkadaşınızın kuklasını yapıp ateşe veriyorsunuz ve etrafında alkış tutuyorsunuz…

 

 

 

 

 

Dünya Sakal Günü‘nün ne olduğunu, nasıl kutlandığını yukarıda örneklerle açıkladık. Tüm bu eğlenceler dünyanın her yerinde bölgeden bölgeye değişen ancak hepsi yine ortak amaca hizmet eder.  Sakalları yüceltmek!

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021